URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
28 Iunie 2024, 08:03

Scena mea, strada: Oradea are regulament de artă stradală, artiștii vor putea să se autorizeze gratis

Scena mea, strada: Oradea are regulament de artă stradală, artiștii vor putea să se autorizeze gratis GRATUIT, DAR NU ORICUM. Înainte de a oferi spectacole pe străzile Oradiei, artiștii vor trebui să se autorizeze. Procedura nu îi costă nimic, însă dacă vor încălca regulile Primăriei, riscă amenzi de la 500 la 2.000 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trubaduri, pictori și dansatori, vă invităm pe străzile din Oradea! În premieră, orașul are un regulament pentru autorizarea activităților cultural-artistice stradale, care le permite artiștilor să ofere reprezentații publice, în anumite zone din municipiu. Și, un aspect important, fără să datoreze vreun leu Primăriei!

Doar cu autorizație

Oradea și-a propus să devină un oraș prietenos cu artiștii. Primăria a elaborat primul regulament care îi privește direct pe cei dornici să dea reprezentații pe străzile municipiului.

Alexandru Chira, director APTOR„Era nevoie de un astfel de regulament, în primul rând pentru că Primăria primește des cereri din partea unor artiști, iar apoi pentru că și noi vedeam pe străzi oameni care cântă, dansează, și am considerat că este necesar să aibă un cadru organizat. De asemenea, trebuie să știm și noi ce se întâmplă în oraș, iar aceste reprezentații le putem chiar promova pe pagina de Facebook Visit Oradea sau pe site-ul Primăriei”, spune Alexandru Chira (foto), directorul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR).

Setul de reguli a fost votat joi, în Consiliul Local, și prevede că artiștii pot obține o autorizație pentru activități cultural-artistice stradale, în baza căreia vor putea da reprezentații în anumite zone și într-un anumit interval orar, detalii stabilite prin documentul eliberat de Primărie.

Muzică, pictură, dans...

Pot solicita această autorizație persoane fizice, juridice sau organizații, dar trebuie să facă dovada că sunt artiști. „Pot fie să transmită diplome de studiu, fie un mini-portofoliu de activități artistice. Aici acceptăm inclusiv înregistrări pe YouTube sau de studio”, a precizat Chira.

Regulamentul permite să se manifeste pe străzile orașului artiști vocali sau instrumentali, cei specializați în arte plastice (pictură, desen, sculptură, grafică, graffiti, caricatură), dansatori, actori, interpreți de poezii, magicieni, artizani, oameni care fac baloane de săpun și alții asemenea.

Pictorii, graficienii ori artiștii specializați în graffiti vor trebui să folosească doar materiale proprii, fiindu-le interzis să coloreze calcane, fațade, pavaje sau caldarâmul, cu excepția cazurilor în care această activitate este autorizată în mod expres.

Cântați aici!

Regulamentul stabilește și zonele pentru care se pot elibera autorizații, fiind vorba de străzile pietonale din centrul orașului, parcuri precum I.C. Brătianu, 1 Decembrie, Libertății, Magnoliei, Olosig, Salca sau Petőfi Sándor, Cetatea ori Piața Unirii.

De asemenea, definește zone unde pot fi amplasate instrumente muzicale, cum sunt parcul Libertății, unde deja există o pianină, piețele Unirii și Ferdinand, dealul Ciuperca, Cetatea, piațeta de pe strada Independenței (încă în curs de amenajare), zona verde din jurul statuii George Enescu de pe Bulevardul Magheru, parcurile mari din oraș ori pasajul Vulturul Negru.

Artiștii stradali se vor putea manifesta de luni până vineri, între orele 9 și 23, iar sâmbăta și duminica până la miezul nopții.

Fără taxe și comerț

Autorizarea reprezentațiilor stradale se va face în baza unei cereri înregistrate online, pe site-ul www.visitoradea.ro, care va fi analizată de o comisie formată din reprezentanți ai municipalității și cel puțin un membru din partea comunității culturale din Oradea. Odată aprobată cererea, artistul stradal va primi o legitimație pe care va trebui să o prezinte organelor de control, dacă îi va fi cerută.

Bineînțeles, artiștii vor trebui să respecte curățenia orașului, să nu încurce traficul pietonal și rutier, să nu incite la violență și să respecte un nivel maxim de zgomot de 55 decibeli până la ora 22 și de 45 db după această oră.

Un aspect important este că autorizația se va oferi gratuit. „Nu există nicio taxă impusă artiștilor stradali”, precizează Chira. În același timp, ei nu vor avea voie să comercializeze produse și nici să perceapă taxe pentru prestația artistică. Vor putea primi doar donații de la publicul încântat de ce vede ori aude. Și, firește, aplauze și aprecieri, cea mai mare recompensă pentru un artist...

Citește aici regulamentul:


VOCEA STRĂZII

Oradea va avea primul regulament de artă stradală. Ce părere aveți, era necesar?

Bine că s-a gândit cineva și la asta. De mult trebuia. Să vină toți cei care au ceva frumos de arătat, abia așteptăm să îi vedem.

Maria Hanga

Da, este foarte util acest regulament. Sper să văd cât mai mulți artiști în multe locuri publice din Oradea și cât mai bine organizați.

Georgeta

Trebuia un set de reguli, altfel putem vorbi despre vandalizări, nu despre artă. În plus, ar putea crește nivelul de cultură al oamenilor.

Anonim

Mi se pare o idee bună, dacă artiștii vor trebui avizați de specialiști. Sunt curioasă să văd ce artiști vor apărea pe străzi.

Teodora

O inițiativă foarte bună, mai ales că artiștilor locali le este des greu să găsească un spațiu în care să expună proiecte și creații.

Alexandra

E ok, atât timp cât regulamentul are în vedere interesul artiștilor. Adică să aibă reguli simple, fără un limbaj „de lemn”, care să creeze confuzii.

anonim

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
decibeli
60 decibeli este nivelul de zgomot al unei conversatii obisnuite. 45 dB este nivelul de zgomot intr-o biblioteca.
Postat 28 Iunie 2024, 13:34 de CR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON