URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2024, 21:44

Scandalul vaccinurilor: Pfizer și BioNTech au dat în judecată România pentru că n-a mai cumpărat dozele comandate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au dat în judecată România fiindcă țara noastră nu ar fi respectat condițiile unui angajament încheiat în mai 2021 privind achiziția a milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Informația a fost confirmată atât de reprezentanții companiilor farmaceutice, cât și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ar fi vorba despre o tranșă de 28 de milioane de doze, conform presei centrale.

În mai 2021, când Pfizer spune că s-a încheiat acel angajament, ministru al Sănătății era orădeanca Ioana Mihăilă, iar premier, Florin Cîțu. 

Prin acest proces, companiile farmaceutice cer României să achite măcar jumătate din suma aferentă vaccinurilor comandate, dar care nu au fost până la urmă cumpărate, potrivit News.ro și Antena3.ro.

Pfizer: România și-a încălcat angajamentele

Reprezentanții Pfizer și BioNTech au confirmat pentru Context.ro și pentru News.ro că au inițiat acțiunea după discuții cu reprezentanții țării noastre, care însă n-au vrut să mai cumpere vaccinurile. 

„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României. Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021. Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”, este poziția celor două companii, transmisă de Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer, și citată de News.ro. 

28 de milioane de doze 

Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat pe această temă că procesul împotriva României a fost deschis în fața instanței de la Bruxelles, după ce Pfizer a acționat în instanță Ungaria și Polonia.

„Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul..., la vaccin. Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment”, a spus Alexandru Rafila. 

Ministrul a mai spus că au existat nenumărate discuții online cu reprezentanții Pfizer și cu reprezentanți ai Comisiei Europene, dar fără succes. 

Alexandru Rafila a mai precizat pentru News.ro că va fi căutată o firmă de avocatură şi că România va încerca să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor. „Contractul n-a putut să fie onorat, pentru că acele cantităţi contractate pentru anul 2022-2023, enorme, din punctul meu de vedere, (...) n-ar fi fost folosite şi oricum le primeam, le plăteam şi nu le foloseam. Deci era o situaţie pe care nu puteam să o acceptăm, nici din punct de vedere moral nu cred că era în regulă”, a precizat ministrul. 

La rândul său, chestionat de jurnaliști, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin, a confirmat joi că există acest proces, care s-ar referi la un amendament care nu ar fi fost semnat de Ministerul Sănătății. „A venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. (...) România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a afirmat Mihai Constantin.

Sub urmărire penală

La finalul anului trecut, Direcția Națională Anticorupție i-a pus sub urmărire penală pe foștii miniști ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și pe fostul premier Florin Cîțu, fiindcă ar fi comandat zeci de milioane de doze de vaccin fără ca acestea să fie necesare, iar astfel foștii miniștri ar fi comis abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar fostul prim-ministru ar fi fost și el complice.

În acest dosar, orădeanca Ioana Mihăilă este acuzată de procurori că, tocmai în mai 2021, a comandat „cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize” în total de 39 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, cantitate scăzută ulterior la 34 de milioane. Acestea ar fi în valoare totală de peste 664 milioane de euro, conform procurorilor DNA.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Ioana Mihăilă a spus că „referatul DNA, în ce mă priveşte pe mine, face referire la un singur contract cu Pfizer pentru anii 2022 şi 2023. Trebuie să precizez, însă, referitor la contractele cu producătorii de vaccinuri, că acestea nu au fost negociate de statele UE. Cu ei negocia Comisia Europeană pentru toate statele, iar acestea aveau o singură opţiune: să rămână în contract sau să renunţe la contract”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Statul roman ar trebui...
...la randul lui să dea în judecată firmele respective pentru recepția unui produs cu vicii ascunse. Dacă s-ar fi raportat corect reacțiile adverse ale vaccinului (miocardite, tromboze, insuficiențe de organe, AVC-uri, erupții cutanate, probleme oftalmologice, boli autoimune etc.) s-ar fi observat faptul că produsul este NECONFORM, ba din contră, poate afecta ireversibil pacientul. Mulți medici independenți au identificat în analiza de laborator pe doze prelevate aleator multe impurități de tot felul, de la substanțe metalice, cristaline, la chimicale care nu sunt declarate în fișa produsului. De asemenea alți cercetătorii au identificat secvențe de ARN specifice virusurilor de tip herpes cu potențial cancerigen etc. De asemenea au fost semnalate inclusiv de FDA (americani) probleme la liniile de asamblare în fabrică a vaccinurilor. Dacă s-ar săpa puternic Pfizer n-ar avea nici o șansă în proces. Problema este că nu se vrea iar Pfizer and Co. vor obține niște bani moca + penalități. Un stat vasal asta face: cotizează!
Postat 19 Ianuarie 2024, 01:42 de georgemarian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON