URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2021, 10:21

Scandalul politic continuă: Împreună cu AUR, USR-PLUS a depus o moţiune de cenzură, iar toţi miniştrii lui Barna şi Cioloş vor demisiona. Ce va face PSD?

Scandalul politic continuă: Împreună cu AUR, USR-PLUS a depus o moţiune de cenzură, iar toţi miniştrii lui Barna şi Cioloş vor demisiona. Ce va face PSD? sursa foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coaliţia de guvernare PNL - UDMR - USR-PLUS nu a reuşit să ajungă la un consens, vineri seară, iar formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş a luat o decizie radicală: a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu. În acelaşi timp, cei doi lideri au anunţat că toţi miniştrii USR-PLUS vor demisiona din funcţie.

Este de văzut cum se vor poziţiona PSD-iştii din Parlament, de votul cărora depinde succesul moţiunii: în timp ce preşedintele Marcel Ciolacu a spus, iniţial, că vor susţine o moţiune anti-Cîţu, acum liderii partidului au decis să se reunească, pentru a lua o decizie împreună.

Negocieri fără succes

Vineri seară, liderii PNL, UDMR şi USR-PLUS s-au întâlnit, pentru a încerca să depăşească criza guvernamentală în care se află de câteva zile, după ce premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, acuzându-l că a şantajat PNL prin neavizarea programului de dezvoltare "Anghel Saligny". Citând surse politice, presa din Bucureşti scrie că întâlnirea a fost sortită eşecului, dat fiind că niciun lider politic n-a părut dispus să cedeze vreo pretenţie. Aşa cum se ştie, USR-PLUS a anunţat că nu mai continuă colaborarea decât dacă Florin Cîţu pleacă din funcţia de prim-ministru, iar PNL desemnează un alt liberal, propunându-l chiar pe Ilie Bolojan. În acelaşi timp, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a confirmat că liberalii nu au altă variantă de premier decât Florin Cîţu, care are în continuare susţinerea colegilor din partid.

Discuţiile între politicieni vineri seară au fost tensionate. Potrivit news.ro, Dan Barna a deschis discuţia, subliniind că prezenţa USR-PLUS nu mai este nici respectată, nici susţinută de PNL, iar Cîţu i-a reproşat că USR-iştii l-au mandatat pe Stelian Ion să boicoteze ordonanţa pentru PNDL 3. ”Am spus că este un şantaj la limita penalului”, a acuzat Cîţu.

În discuţie a intervenit şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care le-a reamintit liberalilor că USR PLUS nu a venit la şedinţa coaliţiei pentru a negocia poziţia lui Cîţu ca prim-ministru. ”Nu ştie să acţioneze decât prin agresivitate şi ameninţări”, a spus Drulă despre Florin Cîţu.

Ironii de la UDMR

Un mesaj împăciuitor a încercat să aibă liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a explicat că orice altă formulă de coaliţie decât cea actuală ar fi una toxică şi le-a reproşat liberalilor şi celor de la USR PLUS că au acţionat astfel încât nu şi-au mai lăsat niciun spaţiu de manevră.

”Pentru PNL nu există altă opţiune decât Florin Cîţu. Îţi spun, Cătălin (Drulă – n. red.), tonul tău este foarte nepotrivit, dacă o făceai cu mine, nu mai erai în guvern. Negocierea cu AUR e toxică, asocierea cu ei este extrem de regretabilă”, a intervenit în discuţie şi Rareş Bogdan. 

”Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier”, a fost replica lui Drulă.

Liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a intervenit spunând că, aşa cum arată lucrurile acum, ”ne îndreptăm spre un eşec”. ”În momentul de faţă nu există decât două variante: această coaliţie sau alegeri anticipate, pe care nu cred că le vreţi”, le-a spus el celor de la PNL şi USR PLUS. ”Nu văd alternativă la actuala coaliţie, sunteţi condamnaţi să fiţi împreună şi noi alături de voi. Haideţi să încercăm să găsim o soluţie de pace, nu una care să escaladeze în război”, a mai adăugat Pambuccian.

Liderul UDMR i-a şi ironizat pe USR-işti. ”Acum câteva luni de zile aţi spus cine să fie prim-ministru. Acum, iar spuneţi cine să nu fie prim-ministru. În decembrie puteam să mergem cu Ludovic Orban prim-ministru, dar nu aţi vrut, aţi vrut Florin Cîţu. Azi ziceţi că vreţi cu Ludovic Orban, pardon cu Bolojan. Peste câteva luni veţi veni să spuneţi că nu mai vreţi nici cu altul”, a spus Kelemen Hunor.

Miniştrii vor demisiona

Pentru că nici una dintre părţi nu a cedat, când s-a încheiat şedinţa de coaliţie, USR-iştii au depus la Parlament o moţiune de cenzură, semnată alături de parlamentarii AUR. 

Moțiunea are puțin peste două pagini jumătate, în care Florin Cîțu este acuzat că vrea să folosească banii publici pentru interesele de partid. Mai mult, useriștii fac un capăt de acuzare acum din problemele cu legea pe care premierul le-a avut în urmă cu peste 20 ani în SUA.

Totodată, Barna a anunţat că miniştrii USR-PLUS îşi vor depune demisiile din Guvern săptămâna viitoare. „Nu s-a discutat despre revocare (la Coaliție - n.r.), dar la începutul săptămânii viitoare ne vom depune și demisiile de vreme ce moțiunea de cenzură a fost depusă în aceste clipe”, a declarat liderul USR-PLUS.

"Cei de la PNL au spus că rămân alături de premierul Florin Cîţu. Noi am transmis că acesta nu mai are încrederea, urmare şi a votului Comitetului Politic - peste aproape 400 de lideri din USR PLUS au confirmat lucrul acesta. Pe cale de consecinţă, în aceste clipe tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, calea parlamentară prin care sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier şi coaliţia să poată să meargă mai departe", a spus Barna.

La mâna PSD

Pentru a fi votată, moţiunea de cenzură are nevoie de nevoie de jumătate +1 din numărul total de parlamentari, adică de 234 de voturi din totalul de 466.

USR PLUS are 80 de parlamentari, AUR are 43 de senatori și deputați + 3 deputați independenți plecați din AUR, aşadar depinde dacă PSD va susţine sau nu moţiunea. Preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD va vota orice moţiune de demitere a Guvernului.

„Miza cea mai importantă în acest moment nu este textul sau autorul moţiunii, ci votul din Parlament care să determine căderea Guvernului Cîţu”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook. „PSD va vota orice moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu!”, a transmis și Sorin Grindeanu, tot pe Facebook.

Sâmbătă, însă, liderii PSD au decis că vor avea o întâlnire unde vor hotărî, de fapt, ce vot vor da parlamentarii social-democraţi. Este de aşteptat ca această întâlnire să aibă loc duminică.

Cu susţinerea PSD, moţiunea ar aduna 283 de voturi, cu 49 mai multe decât necesarul ca Guvernul Florin Cîţu să fie demis, scrie libertatea.ro.

Citeşte mai jos textul moţiunii depuse de USR-PLUS şi AUR:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Traiasca USL
@KP exact asta am vrut si eu sa scriu. Acum ca si PSD vrea propria motiune este clar ca nu vrea sa voteze motiunea USR-AUR, dar nici al lor nu o sa fie votata. USR iese de ela guvernare si asa PSD va sustine din umbra PNL ca doar Catu a rezolvat banii pentru baroni.
Postat 05 Septembrie 2021, 11:55 de JAM11
PSD va face ce i se comandă de la "centru".
Adică se va eschiva, în stilul caracteristic, ca să păcălească un popor întreg pe seama prostiei unui electorat în fața căruia vrea să adune capital politic fără să depună niciun efort. Frica de responsabilitate caracterizează pe deplin mediocritatea social-democrației românești, veșnic cu fundul în două bărci dacă se poate.
Postat 05 Septembrie 2021, 10:25 de KP
broscoiul ochios
broscoiul ochios barna trebuie sa moara din viata politica. este un zero barat, gargarist notoriu platit prea mult din banii publici, egoist si orgolios, tinut in brate de penticostali, n-are nici o treaba cu dezvoltarea tarii el...
Postat 04 Septembrie 2021, 16:40 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON