În reacţie la decizia municipalităţii orădene de a atribui contractul de execuţie a viitoarei centrale pe gaz asocierii firmelor Elsaco Botoşani şi STC din Italia, compania Romelectro, care a participat la licitaţie în asociere cu firma slovacă Istroenergo Group şi a obţinut cel mai bun punctaj, dar a fost descalificată ca neavând experienţă suficientă, acuză Primăria de manevre neortodoxe.
Într-un comunicat dat publicităţii luni, prin care îşi arată "surprinderea" cu privire la declararea firmei din Botoşani ca şi câştigătoare, Romelectro susţine că "foarte multe dintre "inabilităţi" sau "accidente" în coordonarea si desfasurarea procedurii conduc in mod direct si indubitabil la banuieli privind buna credinta a unor persoane care au avut responsabilitati in bunul mers al licitatiei".
Compania bucureşteană arată că argumentele care au stat la baza descalificării ei "denota clar, ori reaua credinta, ori interpretarea subiectiva a unor aspecte tehnice de catre comisia de evaluare", fiindcă, in urma evaluarii ofertelor, asocierea Romelectro-Istroenergo Group s-a situat pe primul loc, iar castigatoarea licitatiei abia pe poziţia a treia.
"Despre capacitatea tehnica si referintele societatii noastre se pot accesa toate informatiile de pe site-ul nostru www.romelectro.ro, in schimb despre societatea Elsaco Engineering srl nu am putut afla prea multe, intrucat aceasta societate a fost infiintata abia in anul 2013, pe data de 18 iulie, exact la data cand a fost publicat anuntul pentru aceasta licitatie", arată comunicatul.
Romelectro aminteşte, de altfel, că societatea mamă, Elsaco Electronic SA, nici n-a avut dreptul să participe la licitaţia de la Oradea, fiindcă îşi îndeplinise în mod defectuos obligaţiile în cadrul unui alt contract cu Primăria locală, tot în termoficare, astfel că a fost nevoită să înfiinţeze o nouă firmă, botezată Elsaco Engineering.
"Este curios de ce comisia de evaluare nu a tinut cont si de aceste amanunte, respectiv proasta reputatie a firmei mama, Elsaco Electronic, precum si lipsa totala de referinte a noii societati Elsaco Engineering si totala incapacitate financiara a acesteia", subliniază comunicatul, care enumeră, în final, câteva întrebări legate de corectitudinea procedurii de achiziţie.
Întrebările lasă să se înţeleagă - fără însă a intra în detalii - că, atât prin caietul de sarcini, cât şi prin felul în care a răspuns solicitărilor asocierii Elsaco-STC, modificând în timpul derulării procedurilor anumite condiţii, Primăria Oradea ar fi favorizat compania italiană. "Pe care din ofertanţi a încercat autoritatea contractantă sa avantajeze prin modificarea criteriilor de evaluare, chiar in perioada de evaluare?", se întreabă retoric semnatarii.
Firma Romelectro va contesta, atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi în justiţie, decizia municipalităţii orădene, convinsă că "rezultatul licitatiei va fi cu totul in favoarea noastră", se menţionează în final.
După cum se ştie, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat, săptămâna trecută, că asocierea formată din firmele Elsaco şi STC a fost declarată câştigătoarea licitaţiei privind construirea noii centrale pe gaz a oraşului, în cadrul căreia municipalitatea a pus la bătaie nu mai puţin de 242,9 milioane lei, cu precizarea că "celelalte oferte depuse nu au îndeplinit condiţiile privind experienţa similară". Potrivit lui Mălan, oferta depusă de asocierea firmelor Romelectro şi Istroenergo Group (Slovacia) a fost descalificată fiindcă nu a putut demonstra că a derulat lucrări de o amploare similară.
Citeşte pe aceeaşi temă şi:
Bătălia pentru CET: Megalicitaţia pentru achiziţia noii centrale pe gaz, contestată şi suspendată
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.