Mai multe guverne totalitare au folosit o aplicaţie dezvoltată de o companie israeliană pentru a-şi spiona cetăţenii, având acces la fotografiile, mesajele, apelurile şi alte informaţii din telefoanele lor mobile.
Dezvăluirea a fost făcută de mai multe ziare, inclusiv The Guardian, Le Monde şi Washington Post, care arată că soft-ul "Pegasus" a fost folosit inclusiv pentru spionarea unor ziarişti, politicieni şi oameni de afaceri din Ungaria, singura ţară europeană implicată în scandal.
Atacă orice telefon
Investigaţia realizată de 16 organizaţii media sugerează că au avut loc abuzuri pe scară largă cu ajutorul spyware-ului Pegasus, despre care compania NSO Group insistă că este destinat numai pentru a fi utilizat împotriva criminalilor şi teroriştilor. În realitate, însă, "Pegasus" ar fi fost vândut guvernelor autoritare, iar ziariştii se află în posesia unei liste de aproximativ 50.000 de numere de telefon ale persoanelor despre care se crede că sunt de interes pentru clienţii NSO.
"Pegasus" infectează iPhone-urile şi dispozitivele Android pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii şi e-mailuri, să înregistreze apeluri şi să activeze în secret microfoane. De asemenea, aplicaţia identifică coordonatele GPS ale proprietarului telefonului. Pentru a deveni funcţională, aplicaţia se instala fie printr-un link pe care proprietarul telefonului îl accesa, fie printr-un apel făcut pe WhatsApp către acel număr, nefiind nevoie nici măcar ca utilizatorul să răspundă.
Testele criminalistice pe câteva telefoane aflate în lista obţinută de jurnalişti au indicat că mai mult de jumătate au avut urme de spyware. Se spune că aproximativ 180 de jurnalişti sunt pe listă, din organizaţii precum France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera şi multe alte instituţii de presă. Lista include, de asemenea, şefi de stat şi de guvern, membri ai familiilor regale arabe şi oameni de afaceri, scrie g4media.ro.
Nu este clar de unde a apărut lista cu telefoanele care au fost de fapt sparte, însă NSO neagă orice acuzaţie.
Scandalul nu este nou. WhatsApp a dat în judecată NSO în 2019, susţinând că această companie se află în spatele atacurilor cibernetice asupra a 1.400 de telefoane.
Acuzaţii în Ungaria
Presa maghiară arată că programul "Pegasus" a fost folosit inclusiv în Ungaria. Din lista de 50.000 de numere de telefon vehiculate de presa internaţională, ziariştii din Ungaria au descoperit că aproximativ 300 aparţin unor persoane din această ţară, printre ei numărându-se un avocat cunoscut şi un primar din opoziţie.
Nu este clar cine a implementat exact programul spion în Ungaria, dar informaţiile jurnaliştilor arată că spyware-ul a apărut în această ţară după întâlniri la nivel înalt între Israel şi Statele Unite în 2017 şi 2018.
În plus, un fost ofiţer de informaţii maghiar a declarat pentru Direkt36 că, potrivit informaţiilor sale, agenţiile de securitate naţională au început să folosească Pegasus în 2018, pe măsură ce relaţia maghiară-israeliană a devenit mai strânsă. Guvernul maghiar a declarat că "nu avem cunoştinţă de presupusa colectare de date" şi a adăugat că Ungaria e "o ţară guvernată de statul de drept".
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, dacă informațiile vor fi confirmate oficial, este „complet inacceptabil”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.