URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2021, 14:41

Scandal global de spionaj. "Pegasus", aplicaţia prin care mai multe guverne, inclusiv cel din Ungaria, ar fi spionat jurnalişti şi activişti

Scandal global de spionaj. 'Pegasus', aplicaţia prin care mai multe guverne, inclusiv cel din Ungaria, ar fi spionat jurnalişti şi activişti sursa foto: techstory.in
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe guverne totalitare au folosit o aplicaţie dezvoltată de o companie israeliană pentru a-şi spiona cetăţenii, având acces la fotografiile, mesajele, apelurile şi alte informaţii din telefoanele lor mobile.

Dezvăluirea a fost făcută de mai multe ziare, inclusiv The Guardian, Le Monde şi Washington Post, care arată că soft-ul "Pegasus" a fost folosit inclusiv pentru spionarea unor ziarişti, politicieni şi oameni de afaceri din Ungaria, singura ţară europeană implicată în scandal.

Atacă orice telefon

Investigaţia realizată de 16 organizaţii media sugerează că au avut loc abuzuri pe scară largă cu ajutorul spyware-ului Pegasus, despre care compania NSO Group insistă că este destinat numai pentru a fi utilizat împotriva criminalilor şi teroriştilor. În realitate, însă, "Pegasus" ar fi fost vândut guvernelor autoritare, iar ziariştii se află în posesia unei liste de aproximativ 50.000 de numere de telefon ale persoanelor despre care se crede că sunt de interes pentru clienţii NSO. 

"Pegasus" infectează iPhone-urile şi dispozitivele Android pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii şi e-mailuri, să înregistreze apeluri şi să activeze în secret microfoane. De asemenea, aplicaţia identifică coordonatele GPS ale proprietarului telefonului. Pentru a deveni funcţională, aplicaţia se instala fie printr-un link pe care proprietarul telefonului îl accesa, fie printr-un apel făcut pe WhatsApp către acel număr, nefiind nevoie nici măcar ca utilizatorul să răspundă.

Testele criminalistice pe câteva telefoane aflate în lista obţinută de jurnalişti au indicat că mai mult de jumătate au avut urme de spyware. Se spune că aproximativ 180 de jurnalişti sunt pe listă, din organizaţii precum France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera şi multe alte instituţii de presă. Lista include, de asemenea, şefi de stat şi de guvern, membri ai familiilor regale arabe şi oameni de afaceri, scrie g4media.ro.

Nu este clar de unde a apărut lista cu telefoanele care au fost de fapt sparte, însă NSO neagă orice acuzaţie.

Scandalul nu este nou. WhatsApp a dat în judecată NSO în 2019, susţinând că această companie se află în spatele atacurilor cibernetice asupra a 1.400 de telefoane.

Acuzaţii în Ungaria

Presa maghiară arată că programul "Pegasus" a fost folosit inclusiv în Ungaria. Din lista de 50.000 de numere de telefon vehiculate de presa internaţională, ziariştii din Ungaria au descoperit că aproximativ 300 aparţin unor persoane din această ţară, printre ei numărându-se un avocat cunoscut şi un primar din opoziţie. 

Nu este clar cine a implementat exact programul spion în Ungaria, dar informaţiile jurnaliştilor arată că spyware-ul a apărut în această ţară după întâlniri la nivel înalt între Israel şi Statele Unite în 2017 şi 2018.

În plus, un fost ofiţer de informaţii maghiar a declarat pentru Direkt36 că, potrivit informaţiilor sale, agenţiile de securitate naţională au început să folosească Pegasus în 2018, pe măsură ce relaţia maghiară-israeliană a devenit mai strânsă. Guvernul maghiar a declarat că "nu avem cunoştinţă de presupusa colectare de date" şi a adăugat că Ungaria e "o ţară guvernată de statul de drept".

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, dacă informațiile vor fi confirmate oficial, este „complet inacceptabil”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da, guvernele spioneaza..
nimic nou sub soare, decat capabilitatile incredibile ale softului si fragilitatea privacy-ului nostru intr-o lume moderna in care ne bazam pe smartphonuri atat de mult. Jurnalisti din SUA de toate culorilde, de la reputabilul WSJ pana la propagandistii de masa. Se stie de Pegasus din 2016 cand guvernul a renuntat la a da in judecata Apple pentru a debloca telefonul teroristului radical islamic din San Bernadino. Iar cei din presa se dau sfinti, dar si in padurea lor exista uscaturi (guvernul israelian a bombardat cladirea AFP pentru ca era centru de intelligence pentru organizatia terorista Hamas), sau cum taxele a peste 10 mii de milionari au fost facute publice de presa, care refuza sa zica de unde au primit informatia, astfel incat fiscul sa concedieze "spionul jurnalistilor" care isi au agenda lor. Da nimeni nu se scandalizeaza in legatura cu cat stie Facebook despre noi, pana cand vin "formatorii de opinie" din presa cu o poveste ca Trump a furat alegerile. La fel, nimanui nu ii pasa desre cate date lasa acesbile pentru google, dar deja guvernele cumpara de la advertiseri tracking de celular (inclusiv locatii GPS) pentru a indentifica cartele de droguri. In schimb, intentia presei e doar de a demoniza Ungaria "singura tara occidentala". Softul a fost folosit si in Spania ("iredentistii catalani") si in Franta, si in SUA si UK si in Germania si in Elvetia. Vanzarile se faceau cu acordul ministerului de externe din Israel. Din pacate, a ajuns sa fie folosit abuziv, intr-adevar (Arabia Saudita - Jamal Kasogi; Loujain, carteluri de droguri au primit informatii de la parteneri ai cartelurilor care sunt membrii in gurvernul Mexicului).
Postat 20 Iulie 2021, 16:00 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON