URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2021, 11:23

Satul global şi satul Oradea

Satul global şi satul Oradea foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia ce-a schimbat Oradea bătrânul CET pe cărbune din anii 60, care se gripa când era iarna mai grea, cu unul modern, pe gaz, că orădenii se trezesc cu fiori de gheaţă: pe lângă creşterea naturală a preţului gazului (ca de altfel şi al electricităţii), determinată la nivel mondial de regulile pieţei, oraşul va trebui (ca toate celelalte din ţară şi din Europa) să achite şi costuri administrative în creştere accelerată, pentru certificatele verzi aferente cantităţilor de noxe eliberate în atmosferă. Ce paradox perfect, nu? După ce ne-a finanţat construirea noii centrale, aceeaşi UE ne opreşte, practic, după doar cinci ani, s-o mai folosim!

Aşa cere Green Deal-ul european, adică birocraţii şi politicienii de la Bruxelles. Deşi decenii întregi pionierii ecologiei ştiinţifice (nu după ureche) le-au sugerat soluţii moderate şi graduale (generaţia mea e imposibil să nu şi-l amintească, de pildă, pe Jacques Yves Cousteau), eminenţele bruxelleze s-au speriat acum de schimbările climatice, aşa că au dat ultimatumuri pentru renunţarea la combustibilii fosili, forţând-o prin taxarea sălbatică a folosirii lor şi pentru alinierea la aşa-zisa energie verde.

Nu doar orădenii şi nu numai românii, ci sute de milioane de cetăţeni europeni vor suporta costurile acestor măsuri. Şi pe toate, nu doar pe cele legate de termoficare, căci certificate verzi vor trebui să achite şi companiile aeriene (în curând, se anunţă pe ocolite, şi cele de transport naval şi rutier), şi orice întreprindere ale cărei produse ori servicii înglobează gaz şi electricitate, începând cu sectorul siderurgic şi cel al materialelor de construcţii până la cel al turismului. Pe scurt, urmează decenii de scumpiri în lanţ, pe lângă care cele ce-au urmat crizei petrolului din anii ’70 vor părea dulcegării.

Desigur, în ce priveşte Oradea, tot felul de deştepţi online aberează că nu ne trebuia nouă centrală pe gaz, uitând că cea pe cărbune nu respecta nici măcar normele anti-poluare naţionale din urmă cu un deceniu, necum pe cele comunitare de azi. Poate uită cum era acoperit oraşul de fum şi cenuşă. Alţii ţipă că singura soluţie ar fi renunţarea la sistemul de termoficare centralizat pentru a-şi rezolva fiecare, autonom, problema încălzirii, cu centrale de apartament, ignorând că acelaşi Green Deal este pe cale să le interzică.

Pentru oricine vede dincolo de dealurile Oradiei, problema energiei se arată vitală în viitoarele decenii la nivel planetar. Deocamdată, fetişizăm electrificarea transporturilor rutiere, chit că nicio ţară din lume nu are infrastructura pregătită, nici pentru încărcarea a zeci de milioane de vehicule concomitent, nici pentru reciclarea anuală a zeci de milioane de acumulatori, plini cu otrăvuri de tot felul. Suntem, pur şi simplu, prinşi în regulile fără scăpare ale satului global, pe ale cărui boli nu noi le-am provocat şi ale căror leacuri nu de noi depind. Noi doar le vom plăti, oricât de aberante şi de scumpe vor tot deveni de acum înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Criș, ești "paralel" cu domeniul.
Viitorul energetic al planetei se învață la școala generală. La nivel "casnic" se așteaptă primii pași din partea marilor investitori în materie. E vorba de formula "apă+carbon=hidrogen". Apa este în creștere de cote pe toată planeta. Carbonul aproape că nu se mai știe cum să fie restituit integral naturii și pământului, atât de mult avem. Hidrogenul are un singur "bai", pentru a deveni o sursă energetică aproape inepuizabilă și ecologică 100%. E vorba de stocarea la presiune extrem de mare, ceea ce face deocamdată ca această sursă să fie scumpă. Dar, e vorba deja că, într-un deceniu cel mult, mașinile electrice vor deveni un previzibil eșec și recipientul "casnic" de hidrogen va putea ajunge în "debaraua" și "garajul" fiecărui muritor. Iar "fița" asta, cu "restituirea" carbonului Pământului, e deja industrie de succes în Elveția și Norvegia.
Postat 17 August 2021, 19:47 de KP
bine zis
Adrian Cris le comenteaza mai bine decat multi opiniatori de meserie din presa nationala, care de multe ori sunt asa pe langa, ca si vaca la balet.
Postat 17 August 2021, 15:59 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON