URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2019, 12:31

Sătenii din Rontău, terorizaţi de ţiganii care aruncă gunoaie peste tot, iar seară de seară incendiază mormane de flacoane şi zdrenţe (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie mizerabilă la doi paşi de Oradea, în satul Rontău, din comuna Sânmartin. Uliţele care înconjoară colonia de ţigani, dar şi păşunea satului sunt pline cu gunoaie de toate felurile, pe care vântul le poartă prin toată comuna.

Cele aproximativ 500 de locuinţe din colonie nu au contracte de salubritate individuale, ci doar un container mare în care oamenii pot să arunce resturile şi pe care operatorul licenţiat de salubritate, Reosal, îl goleşte periodic. În realitate, însă, ţiganii nu aruncă gunoaiele în acel container, ci pe unde apucă.

"Alungăm toţi turiştii"

"Oriunde te uiţi sunt numai gunoaie. Lor nu le ridică gunoiul nimeni, pentru că nu plătesc factura de salubritate, aşa că aruncă mizeriile peste tot: în colonie, pe lângă, pe câmp. Este îngrozitor să stai în apropierea lor", a povestit BIHOREANULUI Flaviu Farkaş, un sătean din Rontău care locuieşte în vecinătatea coloniei de romi.

Rontau, Sânmartin

În ultimele săptămâni, bărbatul a alertat Prefectura Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, dar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pentru că seară de seară ţiganii incendiază mormane de gunoaie.

"Adună grămezi mari de gunoaie şi le dau foc, ce vine la rând. Mai ard şi cabluri de curent electric, ca să obţină fier, cupru, să facă bani. În fiecare seară se ridică un nor negru deasupra satului, toxic, cu aer imposibil de respirat. Şi nimeni nu face nimic!", a acuzat Farkaş.

Bărbatul este cu atât mai intrigat cu cât colonia din Rontău este aproape şi de zone turistice importante din Băile 1 Mai, mai precis rezervaţia Peţea şi ştrandul termal. "Alungăm toţi turiştii aşa", spune el.

Echipe mixte

Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins în colonie, împreună cu jandarmii, tocmai pentru a încerca să rezolve problema.

"Toate gospodăriile au fost somate cu privire la interzicerea depozitării, abandonării şi incendierii deşeurilor. S-au dat peste 300 de avertismente, iar zona rămâne sub supraveghere. Ne vom întoarce acolo", a declarat comisarul şef al GNM Bihor, Mihai Togor.

Potrivit acestuia, a fost pentru întâia oară când comisarii de mediu au descins într-o colonie de romi, motiv pentru care au şi cerut ajutorul jandarmilor.

Jandarmi şi Garda de Mediu

În schimb, vecinii ţiganilor spun că descinderea autorităţilor nu i-a impresionat defel pe aceştia. "Nu s-a schimbat nimic de când au venit jandarmii şi comisarii de mediu. La fel dau foc gunoaielor şi la fel le aruncă peste tot", a spus Flaviu Farkaş.

"Se rezolvă"

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, spune însă că va rezolva problema curând. "Am comandat pubele pentru fiecare gospodărie şi am discutat cu bulibaşa lor, care le va spune că trebuie să-şi facă contracte. Aşa am făcut şi în Cordău şi Haieu şi am reuşit să rezolvăm problema", a declarat edilul pentru BIHOREANUL.

Laza recunoaşte că situaţia este deplorabilă, dar spune că s-a ajuns aici tocmai pentru că oamenii nu au pubele individuale, ci un container mare, în care ar trebui să deverseze cu toţii deşeurile.

"S-a mai încercat înainte să fiu eu primar să le dea pubele la fiecare casă şi au dispărut pubelele. Dar adevărul este că nici Reosal nu mergea să le golească, pentru că are utilaje mari, care nu încap pe străzile înguste. Acum am discutat şi cu conducerea Reosal şi firma va închiria un utilaj de mici dimensiuni, cu care să intre pe străzi", a mai spus Laza.

Aşadar, mai rămâne de văzut dacă ţigănia este compatibilă cu curăţenia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haieu
Si la Haieu este aceasi problema , seara nu poti sa stai cu geamurile deschise
Postat 19 Iunie 2019, 19:51 de Mircea007
Unde sunt toate organizatiile care fac mint facand mare tam-tam cu discriminarea tiganilor ?
De ce nu fac aceste organizatii galagie cand romanii/ungurii sunt terorizati de tigani ?
Postat 19 Iunie 2019, 18:10 de 1234
SIII?
O SA LE FACETI CU DEGETUL! atat! punem pariu? Articolul nu va mai avea un VA URMA
Postat 19 Iunie 2019, 15:54 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON