Situaţie mizerabilă la doi paşi de Oradea, în satul Rontău, din comuna Sânmartin. Uliţele care înconjoară colonia de ţigani, dar şi păşunea satului sunt pline cu gunoaie de toate felurile, pe care vântul le poartă prin toată comuna.
Cele aproximativ 500 de locuinţe din colonie nu au contracte de salubritate individuale, ci doar un container mare în care oamenii pot să arunce resturile şi pe care operatorul licenţiat de salubritate, Reosal, îl goleşte periodic. În realitate, însă, ţiganii nu aruncă gunoaiele în acel container, ci pe unde apucă.
"Alungăm toţi turiştii"
"Oriunde te uiţi sunt numai gunoaie. Lor nu le ridică gunoiul nimeni, pentru că nu plătesc factura de salubritate, aşa că aruncă mizeriile peste tot: în colonie, pe lângă, pe câmp. Este îngrozitor să stai în apropierea lor", a povestit BIHOREANULUI Flaviu Farkaş, un sătean din Rontău care locuieşte în vecinătatea coloniei de romi.
În ultimele săptămâni, bărbatul a alertat Prefectura Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, dar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pentru că seară de seară ţiganii incendiază mormane de gunoaie.
"Adună grămezi mari de gunoaie şi le dau foc, ce vine la rând. Mai ard şi cabluri de curent electric, ca să obţină fier, cupru, să facă bani. În fiecare seară se ridică un nor negru deasupra satului, toxic, cu aer imposibil de respirat. Şi nimeni nu face nimic!", a acuzat Farkaş.
Bărbatul este cu atât mai intrigat cu cât colonia din Rontău este aproape şi de zone turistice importante din Băile 1 Mai, mai precis rezervaţia Peţea şi ştrandul termal. "Alungăm toţi turiştii aşa", spune el.
Echipe mixte
Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins în colonie, împreună cu jandarmii, tocmai pentru a încerca să rezolve problema.
"Toate gospodăriile au fost somate cu privire la interzicerea depozitării, abandonării şi incendierii deşeurilor. S-au dat peste 300 de avertismente, iar zona rămâne sub supraveghere. Ne vom întoarce acolo", a declarat comisarul şef al GNM Bihor, Mihai Togor.
Potrivit acestuia, a fost pentru întâia oară când comisarii de mediu au descins într-o colonie de romi, motiv pentru care au şi cerut ajutorul jandarmilor.
În schimb, vecinii ţiganilor spun că descinderea autorităţilor nu i-a impresionat defel pe aceştia. "Nu s-a schimbat nimic de când au venit jandarmii şi comisarii de mediu. La fel dau foc gunoaielor şi la fel le aruncă peste tot", a spus Flaviu Farkaş.
"Se rezolvă"
Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, spune însă că va rezolva problema curând. "Am comandat pubele pentru fiecare gospodărie şi am discutat cu bulibaşa lor, care le va spune că trebuie să-şi facă contracte. Aşa am făcut şi în Cordău şi Haieu şi am reuşit să rezolvăm problema", a declarat edilul pentru BIHOREANUL.
Laza recunoaşte că situaţia este deplorabilă, dar spune că s-a ajuns aici tocmai pentru că oamenii nu au pubele individuale, ci un container mare, în care ar trebui să deverseze cu toţii deşeurile.
"S-a mai încercat înainte să fiu eu primar să le dea pubele la fiecare casă şi au dispărut pubelele. Dar adevărul este că nici Reosal nu mergea să le golească, pentru că are utilaje mari, care nu încap pe străzile înguste. Acum am discutat şi cu conducerea Reosal şi firma va închiria un utilaj de mici dimensiuni, cu care să intre pe străzi", a mai spus Laza.
Aşadar, mai rămâne de văzut dacă ţigănia este compatibilă cu curăţenia...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.