URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2022, 16:59

Șase clădiri publice din Oradea ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei

Șase clădiri publice din Oradea ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei ENERGIE VERDE. Platoul, în prezent abandonat, situat deasupra centrului de afaceri cu produse agro-alimentare ar urma să fie acoperit cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase clădiri publice orădene ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate al investiției marți, în ședință extraordinară desfășurată online, pentru ca proiectul să poată fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Puterea maximă a celor șase centrale fotovoltaice va fi de aproape un 1 MW, ca să respectăm toate condițiile ghidului de finanțare, urmând ca în etapa următoare, dacă se vor deschide și alte apeluri, să depunem și alte clădiri pentru finanțare”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Municipalitatea vrea să depună panouri fotovoltaice pe platoul de deasupra centrului de afaceri cu produse agroalimentare de la Piața Rogerius, la Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, clădirea care găzduia fosta cantină socială din curtea Primăriei și arena Antonio Alexe.

„Curentul produs de aceste panouri fotovoltaice va fi folosit în cadrul celor șase clădiri. Acestea vor face economie la factura de curent pentru că nu vor mai cumpăra acea cantitate de energie din rețea”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Conform raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, obiectivul general al investiției este valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea energiei „verzi”, pentru autoconsum și reducerea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Municipiului Oradea.

Proiectul va fi finanțat în proporție de 85% din fondul de coeziune, diferența de 15% urmând să fie acoperită de la bugetul de stat și cel local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Puterea maximă a celor șase centrale fotovoltaice va fi de aproape un 1 MW"
CENTRALE de productie energie suna distractiv. Adevarat ca nu e putin 1 MW si nici 166 KW pe 6 cladiri nu e putin, dar nici chiar asa de mult nu e.. Pacat ca au investit bani sa faca acoperisul de la Piata Rogerius terasa, gradina etajata, si acum sa se schimbe amplasamentul ptr panouri. Sunt destule alte cladiri publice pe care primaria poate amplasa panourile in loc de piata rogerius.
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:07 de unu
....
Dar de acoperisul de pe piata Rogerius nu pomeniti nimic, ca dupa cateva luni a trebuit inchis, ca nu se mai putea sta. Alt proiect facut in bataie de joc. Alt fiasco, bine ca puneti panouri , asa nu se mai vede dezastrul de deasupra.
Postat 29 Noiembrie 2022, 17:28 de adi13
Municipalitatea vrea multe.
Din păcate nu poate nici măcar să întrețină ce are.
Postat 29 Noiembrie 2022, 17:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON