Un pretext a existat întotdeauna! În 2020 era pandemia, în 2021 au căzut lanțurile de aprovizionare, în 2022 a explodat prețul energiei electrice, iar în 2023 orașul a fost spart de lucrările cu finanțare europeană...
În ultimii ani, Oradea a fost împodobită de sărbătoare numai în zona centrală, spre dezamăgirea localnicilor. „Nu știu dacă se justifică o cheltuială mai mare doar pentru câteva săptămâni, cât durează sărbătorile de iarnă”, spune city-managerul Oradiei, Mihai Jurca.
Centrul ia totul
La comanda Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează iluminatul public, firma austriacă MK Illumination România a instalat anul acesta 30 kilometri de ghirlande, țurțuri și perdele luminoase. Au fost împodobiți cu becuri 281 arbori și s-au montat 464 figurine luminoase. Practic, a fost pavoazat doar centrul orașului și câteva artere precum Calea Aradului și Bulevardul Cantemir, girațiile de la intrările în oraș și noile piațete Cazaban, Magnoliei, Mihai Viteazul și Nufărul.
Înconjurat de copii, primarul Florin Birta a pornit iluminatul cu ornamente închipuind brăduți, fulgi de nea, steluțe, reni, arcade și globulețe, pe 30 noiembrie, în deschiderea Târgului de Crăciun. Atmosfera feerică din centru, pentru care municipalitatea a plătit 1,6 milioane lei, a făcut automat ca iluminatul din cartiere să arate sărăcăcios, iar orădenii au răbufnit pe rețelele de socializare.
„În orașul ăsta contează doar centrul și turiștii... Doar în centru să fie frumos, la periferii domină gunoaiele... Vi se pare că orădenii care locuiesc aici nu plătesc taxe?... Proștii sunt buni doar să plătească taxe, din ce în ce mai mari”.
Oradea fără strălucire
În oraș, după înserare, atmosfera sărbătorească se limitează la zona centrală, dar nici acolo peste tot! Pietonalul străzii Republicii este oricum slab iluminat, pentru că, la reabilitarea fațadelor clădirilor, proiectanții au uitat să prevadă sisteme de prindere pentru ghirlandele de sărbători, iar în parcurile centrale cum ar fi 1 Decembrie, Bălcescu și Libertății nu s-au pus ornamente.
De altfel, niciun parc - de la I.C. Brătianu și Salca la Olosig și Barcăului - nu a fost împodobit. La fel, marile bulevarde, de la Magheru și Republicii la Dacia și Ștefan cel Mare, amintesc de sărbători doar prin bălțile adunate în gropi pe timp de ploaie.
Modelul Bolojan
Primăria pune atmosfera depresivă din afara zonei centrale pe seama restrângerilor bugetare. „Când ai resurse puține, te concentrezi pe priorități. Orădenii care doresc să se bucure de o atmosferă sărbătorească pot veni în centrul orașului, unde este Târgul de Crăciun”, spune coordonatorul ADLO, city-managerul Mihai Jurca (foto).
Conducerea municipalității judecă și acum în cheia fostului primar Ilie Bolojan. „Puteam cheltui 3 milioane de euro pe ghirlande pentru tot orașul și încă 1 milion de euro pe curentul consumat în câteva săptămâni, dar din banii aceștia s-ar putea construi două poduri care să rămână”, argumentează Jurca.
ADLO și-a bugetat încă de la începutul anului 2024 un iluminat festiv modest. „Parcurile nu au fost prevăzute să fie împodobite, pentru că trebuiau să fie în reabilitare. Nu aveam de unde ști că lucrările vor întârzia”, spune city-managerul.
Pe acest considerent, orădenii se pot aștepta la și mai rău pentru Crăciunul următor, căci în 2025 sunt programate să înceapă, printre altele, reabilitarea străzii Republicii, regenerarea urbană a cartierului Nufărul I, construirea pasajelor subterane din intersecțiile Republicii - Louis Pasteur, Tudor Vladimirescu - Oneștilor și altele. Deci, fără ghirlande...
La licitație...
De altfel, după trei ani și jumătate în care a gestionat iluminatul public, umplându-se de reclamații, ADLO abia așteaptă să scape de sarcină. În această perioadă pregătește licitația pentru concesionarea iluminatului public pe 10 ani, pentru circa 35,4 milioane euro, din care 27,5 milioane euro vor fi cheltuiți cu modernizarea sistemului, inclusiv a iluminatului festiv.
„Probabil în primul an iluminatul de sărbători va trebui să fie mai bogat cu 15% și să se dezvolte în fiecare an”, spune Mihai Jurca. City-managerul repetă, însă, că nu se va ajunge niciodată la acoperirea cu ghirlande a întregului oraș, pentru că tot în centru va rămâne „miezul” distracției. Iar cei care vor atmosferă sărbătorească n-au decât să vină aici s-o vadă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.