URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 14:05

Sărbătoarea vieții simple: Ce ne propune ediția din acest an a GrâuFest de la Husasău de Tinca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o ogradă din Husasău de Tinca, unde un designer român, fiu al satului, a deschis un „Centru tradițional de conectare la viața simplă”, se va desfășura în weekend cea de-a treia ediție a GrâuFest.

Evenimentul are un program plin, ce include un târg al meșterilor populari și al producătorilor locali, precum și o serie de ateliere, inclusiv unul de inițiere în... „bătutul cizmei”. 

Toate activitățile sunt menite să le ofere oaspeților prilej de relaxare, departe de agitația orașului.

Bunătăți de casă 

La fel ca primele ediții, GrâuFest 2024 se va ține pe 17 și 18 august la Centrul tradițional de conectare la viața simplă din Husasău de Tinca nr. 369, deschis în gospodăria care i-a aparținut bunicii designerului bihorean Dorin Negrău (foto), cunoscută ca Ana Luchii. 

„Sărbătoarea grâului în 2024 la noi în ogradă vine cu un târg al meșterilor populari, adevărați creatori de frumos prin tehnici străvechi, alături de mulți producători pasionați de ingrediente naturale folosite în cosmetice, ceaiuri sau alte produse de casă inedite, dar și producători de cele mai savuroase dulcețuri, siropuri, vinuri și prăjituri cu fructe din inima munților Apuseni”, transmite organizatorul principal.

De asemenea, se vor ține ateliere cu meșteri populari, se vor putea savura mâncăruri tradiționale reinterpretate și degusta băuturi artizanale. „Spre seară ne vom bucura ascultând muzică bună cu artiști faini, lenevind în ogradă, iar sub clar de lună, de pe la ora 21, vom avea Garden Party”, mai spun gazdele despre noua ediție.

Povești la umbra merilor 

Dacă târgul va fi deschis atât sâmbătă, cât și duminică de la orele prânzului până seara, GrâuFest cuprinde și alte evenimente plănuite la anumite ore. De pildă, sâmbătă, de la ora 12, se va ține un atelier de copt pâinici în cuptor tradițional, iar de la ora 12.30, la umbra merilor din grădină se vor citi povești pentru copii. Curioșii vor putea să învețe, de la ora 14, cum se face „pătura” din care se taie apoi tăiețeii pentru supă, atelierul fiind ținut de mai multe gospodine din Husasău de Tinca.

Pe lângă alte evenimente, în programul primei zile a GrâuFest 2024 a fost inclus, de la ora 15, și un atelier de confecționat căsuțe pentru păsărele, din nuiele împletite, sub îndrumarea meșterului popular Dinu Perva.

Tezaur uman 

Tot sâmbătă după amiaza vor fi și tot soiul de concursuri distractive, ca unul de tras funia și unul de alergare în saci, premiile fiind oferite de producătorul local de bere artizanală Bers Nova. 

Despre cum se face vinul bun vor vorbi, de la ora 16, reprezentanții cramei familiei Darabont, iar oaspeții vor putea participa, cu plata unei taxe, și la un atelier de preparat parfumuri. 

GrâuFest 2024 mai include în prima zi un atelier de țesut la războiul tradițional, vernisajul unei expoziții cu sculpturi realizate de artiștii Ștefan Chelaru, Raluca Ghindeanu și Diana Neagu și un simpozion despre „Cultura de grâu în Husasău de Tinca”, toate cu începere de la ora 17. 

Bihoreanul Marius Mihuț, care a primit titulatura de „tezaur uman viu”, le va spune povețe și le va cânta la vioara cu goarnă participanților la GrâuFest, iar aceștia vor încinge apoi hora satului (ora 17.30). Va urma o petrecere cu DJ Nex și DJ Vaida, precum și cu Mara Halunga & Caue De Marinis, din Sao Paolo, care aduc un recital Bossa Nova. 

Muzica din ogradă 

Cea de-a doua zi a GrâuFest va relua, la prânz, poveștile citite, de data asta la umbra nucilor, și va mai cuprinde un atelier de ornat turtă dulce (ora 13) și unul de inițiere în realizarea aranjamentelor florale (ora 14), concursuri distractive (15.30), un atelier de împletit nuiele (ora 16) și încă unul de preparat parfum (cu taxă, ora 16).

Radu Botaș îi va învăța pe participanții la festival cum se face „bătutul cizmei” la dansurile populare bihorene (ora 17), iar atelierul va fi urmat de un moment cu cântece tradiționale aduse de Grupul „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor din Oradea. 

Spre seară, începând cu ora 19, vor reveni în prim-plan DJ-ii Nex și Vaida și va avea loc un recital al Cvartetului „Espressione”, care va interpreta, în mod aparte, piese rock. 

GrâuFest 2024 îi invită astfel pe bihoreni în ograda în care tradițiile și obiceiurile de modă nouă se împletesc, măcar o dată-n an, în mod armonios... 


Programul GrâuFest 2024, așa cum a fost prezentat de organizatori:

Sambata 17 august 2024

ora 12-21 Targ de mesteri populari si producatori

ora 12 prezentarea gospodariei taranesti de odinioara azi muzeul VIU al satului de catre parintele paroh Lucian Vancea pentru grupul de beneficiari ai centrelor sociale impreuna cu enoriasii parohiei si alti copiii din comunitate.

ora 12 Atelier de COPT PITUTE( pâinici) in cuptor traditional incins cu vreascuri sustinut si oferit de noua noastra ,,primarita ,, supravegheata atent de parintele paroh Vancea in timp ce ne pregatim pentru povestile de la umbra merilor din grădina.

ora 12.30 POVESTI CITITE cu mare drag si trăire de către prietena noastra Nela, voluntar la Asociatia Down ,alaturi de copiii de la asociatie si de alti copiii din comunitate noastra adunati la umbra merilor din gradina.

ora 13 ATELIER de promovare ETICA ecologica de catre Asociatia Catunul Verde impreuna cu inimoasa,neobosita Geta si ai ei voluntari. Se va realiza o lucrare de arta manifest din plasticurile aruncate iresponsabil pe valea noastra , un mediu biodiversificat frumos dezvoltat!

ora 14 Atelier de pregatit patura pentru TAITEI de casa sustinut de femei din comunitatea noastra.

ora 15 Atelier de pictat pe fatza

ora 15 Atelier de confectionat casuta PASARELE din nuiele impletite sub indrumarea mesterului popular Dinu Perva(taxa)

ora 15 CONCURS de tras de funie urmat de alergat in saci catre un premiu oferit de prietenii de la Bers Nova , poate o găleata de bere Bers sau poate o capatana de varza murata ( ordinea conteaza!)

ora 16 Atelier de preparat PARFUM personalizat (taxa)

ora 17 Atelier de țesut la razboiul traditional de tesut

ora 17 VERNISAJ sculpturi realizate in rezidenta de arta 2024 cu artistii Stefan Chelaru,Raluca Ghindeanu, Diana Neagu

ora 17 Simpozion - Cultura de grau in Husasau de Tinca

ora 17.30 Microrecital FOLCLORIC instrumental cu povesti spuse si cantate de mesterul popular ,TEZAUR uman viu Marius Mihut si vioara lui cu goarna bihoreana.

Incingem HORA SATULUI

ora 19 Microrecital DJ NEX &DJ VAIDA

GARDEN PARTY cu muzica anilor 80-90 cu DJ NEX&DJ Vaida

DUMINiCA 18 august 2024

ora 12-21 Targ de mesteri populari si producatori

ora 12 Povesti CITITE impreuna cu bibliotecara satului pentru toti copiii prezenti la umbra nucului

ora 13 Atelier de ornat si decorat TURTA DULCE cu mesterul popular Suzana Z (taxa)

ora 14 Atelier de initiere in arta aranjamentelor FLORALE sustinut de artista Diana Kovacs de la Blush Flowers Concepts(taxa)

ora 15 Atelier de pictat pe fatza

ora 15.30 CONCURS in perechi adult/ copil de aruncat /prins oua crude si te premiem poate cu un labos plin cu varza murata numa bun de mancat sau poate cu un platou de mici picanti oferiti de al nostru master chef Tavi .

ora 16 Atelier de impletit nuiele cu mesterul popular Dinu Perva (taxa)

ora 16 Atelier de preparat PARFUM personalizat (taxa)

ora 17 Dezbateri pe tema combaterii daunatorilor culturilor de grau

ora 17 Atelier de initiat in BATUTUL CIZMEI la dansurile populare bihorene cu instructor Radu Botas / RECITAL de muzica POPULARA bihoreana sustinut de Grupul vocal ,,Mostenitorii Cantecului,, indrumati de prof. Anamaria Gal-Turc de la Palatul Copiilor Oradea

ora 19 muzica DJ NEX & DJ VAIDA / Microrecital folk / Concert extraordinar de muzica ROCK celebra intr-o interpretare inedita a Cvartetului ,,Espressione”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON