URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Noiembrie 2024, 08:11

Sărbătoarea Sfântului Andrei: Ce semnifică această zi și ce superstiții se leagă de ea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Sfântului Andrei se sărbătorește anual pe data de 30 noiembrie, conform calendarului creștin ortodox.

Potrivit Alba24.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât încă din anul 1995 ca ziua Sfantului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.

Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru).

Legenda spune că Sfântul Ap. Andrei a fost sortit să meargă din jurul Mării Negre până la Dunăre, inclusiv în Dobrogea, predicând creștinismul.

După ce a plecat de pe teritoriul românesc, a ajuns la Patras unde a fost răstignit în formă de X, mâinile și picioarele Aposolului fiind legate la fel, pentru a se chinui mai tare, arată sursa citată.

„În anul 1943 a fost descoperită Peștera Sfântului Andrei, în comuna Ioan Corvin din Dobrogea. Tradiția ne spune că însuși Sfântul Andrei a poposit acolo o perioadă, în misiunea lui de propovăduire a Evangheliei. De aceea este considerat ocrotitorul românilor”, scrie Alba24.

Una dintre superstiții este legată de grâu, care reprezintă prosperitate și belșug, și de aceea, în ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, gospodarii își plantează într-un mic ghiveci câteva boabe de grâu.

Citiți mai mult pe www.Alba24.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8266 RON
  • 1 EUR = 4.9728 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON