URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Aprilie 2019, 14:12

Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO)

Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO) MUZICĂ DE LA VIENA. În iunie, orădenii vor putea asculta Orchestra de Tineret din Viena (fundal), o obişnuită a festivalurilor internaţionale, care va interpreta „Requiemul” lui Mozart, una din soliste urmând să fie Ileana Tonca (foto), soprană la Opera de Stat din capitala Austriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! Ajuns la ediţia a patra, Festivalul European Music Open se anunţă mai spectaculos ca oricând. 

În program au fost incluse evenimente de prim rang, între care o expoziţie adusă la Oradea de „Grigorescu” din Taiwan, „Requiemul” lui Mozart interpretat de muzicieni din Viena, teatru cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. şi un spectacol cu balerini din Slovenia, coordonaţi de un coregraf născut la Beiuş.

Picturi în premieră

Festivalul European Music Open, programat între 11 şi 16 iunie, este organizat de Primăria Oradea prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), alături de parteneri precum Muzeul Ţării Crişurilor.

Una dintre surprizele ediţiei 2019 este expoziţia „The silence of my interior” a artistului taiwanez Chen Ching Jung, în vârstă de 85 de ani, care locuieşte o bună parte din an la Paris. Directorul artistic al festivalului, tenorul Alexandru Badea, a spus într-o conferinţă de presă, marţea trecută, că pictorul reprezintă pentru poporul său ceea ce Nicolae Grigorescu este pentru români.

Chen Ching Jung va expune în premieră naţională la Muzeul Ţării Crişurilor, al cărui director, Aurel Chiriac, a precizat că artistul donează instituţiei un mozaic evaluat la 250.000 euro.

Coregraful din Beiuş

Un alt invitat de vârf al European Music Open 2019 este coregraful Edward Clug (foto), director artistic al Companiei de Balet din Maribor (Slovenia), care aduce la Oradea o trupă de 30 de dansatori. Clug este bihorean, fiind născut în Beiuş şi studiind apoi la Cluj, iar în prezent e unul dintre cei mai importanţi coregrafi din lume, invitat permanent al Operelor din Stuttgart, Zurich, Viena, precum şi al Teatrului Balşoi.

La European Music Open va veni, tot în premieră naţională, şi Orchestra Filarmonicii de Tineret din Viena, înfiinţată în urmă cu 20 de ani, condusă de dirijorul Michael Lessky. Filarmonica a cântat la festivaluri din Italia, Brazilia, China şi Praga, iar la Oradea va avea două concerte, unul la Catedrala Romano-Catolică, alături de Corul Filarmonicii locale - în program fiind „Requiem” de Mozart - şi unul pe scena Teatrului Regina Maria, într-o gală de operă. În ambele spectacole vor cânta şi solişti ai Operei de Stat din Viena: Bongiwe Nakani (mezzosoprană), Herbert Lippert (tenor), Russi Nikoff (bariton) şi soprana româncă Ileana Tonca.

Între protagoniştii ediţiei se mai numără Cvartetul ESO (Evergreen String Quartet) din Taipei, care va cânta la vernisajul expoziţiei pictorului Chen Ching Jung, şi trio-ul de jazz The Three Wise Man, care va concerta la Sinagoga Zion.

Maia, cetăţeanul turmentat

European Music Open are între invitaţi şi personalităţi importante ale vieţii culturale din România, festivalul cuprinzând pentru prima oară şi un spectacol de teatru - „Stage Dogs”, cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr.

În program a fost inclus, de asemenea, şi un spectacol cu fragmente din cea mai recentă operă a lui Dan Dediu: „O scrisoare pierdută”. Versiunea prezentată la Oradea va fi inedită, rolul Cetăţeanului Turmentat, cel care acompaniază muzica ca povestitor, fiind interpretat de Maia Morgenstern.

Tot la European Music Open orădenii vor putea audia, la Catedrala Sfântul Nicolae, un concert cu patru suite româneşti dat de Cvartetul Transilvan, care îl are în componenţă şi pe apreciatul violonist Gabriel Croitoru.

Un alt cap de afiş e unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Mircea Cărtărescu, invitat al unui colocviu alături de cronicarul orădean Dan Liviu Boeriu. Biletele pentru evenimentele din iunie vor fi puse în vânzare în curând şi, din experienţa anilor anteriori, se vând repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON