URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aho, aho, copii și frați, Vă rog nu mai emigrați, Buletinul nu-l tăiați, Pe Tik Tok nu mai postați, Sfatul meu să îl urmați! Îl ștampilezi pe Simion? E al rușilor spion. Cred că a comis-o rău, Că-i blocat de Chișinău. Lui Geoană să-i ziceți pas: Prost a fost, prost a rămas.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2024, 13:35

„Săptămâna științifică” la Universitatea din Oradea: 44 de cadre didactice au primit premii de excelență (FOTO)

„Săptămâna științifică” la Universitatea din Oradea: 44 de cadre didactice au primit premii de excelență (FOTO) (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment tradițional al Universității din Oradea, care cuprinde o serie de manifestări ale profesorilor și cercetătorilor, „Săptămâna științifică” a debutat vineri cu o ceremonie în cadrul căreia 44 de cadre didactice au primit Premiul de Excelență în Cercetarea Științifică din partea conducerii instituției academice.

Distincția a fost acordată universitarilor care în ultimii doi ani au obținut dreptul de a coordona doctoranzi, devenind cadre didactice abilitate.

„Ca niciodată până acum, în răstimp de un an calendaristic, 44 de colegi au primit calitatea de conducători de doctorat”, a observat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, la deschiderea festivității.

Domeniile în care aceștia și-au obținut abilitarea sunt Geografie, Știința Sportului și Educației Fizice, Inginerie Energetică, Inginerie Electrică, Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Istorie, Științe Politice, Informatică, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Economie, Administrarea Afacerilor, Finanțe și Științele Educației.

În cadrul ceremoniei de vineri, Bungău a anunțat și că recent publicatul clasament al universităților românești, realizat de Ministerul Educației, plasează Universitatea din Oradea pe poziția a 13-a, cu un pas mai aproape de top decât anul trecut.

„Am avansat în acest clasament. Vă rog să observați că, după centrele universitare mari: Cluj, București, Timișoara, Iași și Brașov, vine Oradea. Suntem pe o poziție onorabilă, ținând cont și de faptul că doar 30 de universități românești au fost indexate. Am crescut. Se vede clar că avem o politică orientată spre dezvoltare, un management bun. Creștem, dar cresc și ceilalți. Trebuie să menținem acest loc și acest trend. Nu putem face asta decât prin dumneavoastră”, a spus rectorul Universității din Oradea, precizând și că nu se poate face cercetare fără bugete alocate acestui sector.

Protectorul responsabil cu managementul cercetării, Sanda Filip, a făcut o exhaustivă trecere în revistă a ceea ce înseamnă cercetarea de nivel academic în instituția pe care o reprezintă, arătând că Universitatea din Oradea are 23 de centre de cercetare și două centre de transfer tehnologic, iar în 2022 peste 500 de lucrări aparținând universitarilor orădeni au fost indexate în baza de date internațională „Web of Science”, numărul citărilor fiind de peste 700. Investițiile în Parcul Științific și Tehnologic și în Centrul de Transfer Tehnologic – Smart Industries se ridică la peste 13 milioane de euro, iar veniturile realizate din cercetare au depășit, în anul 2023, patru milioane de lei.

Ajunsă la a XXXIV-a ediție, „Săptămâna științifică” cuprinde peste 130 de manifestări.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Dacă ăia e măscărici, cu siguranță tu este propagandă.
Postat 13 Mai 2024, 23:32 de Sandu2100
Măscăricii se premiază între ei.
Mulți dintre "excelențele" lor nu știu să pună nici cratima la locul unde trebuie.
Postat 13 Mai 2024, 08:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7768 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON