URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2022, 11:19

Şanțuri anti-furt: Un pădurar din Bihor a blocat cu tranşee drumurile forestiere pentru a-i opri pe hoţii de lemne (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţiile disperate cer soluţii pe măsură. Este şi cazul pădurarului Ioan Marcel Sabău de la Ocolul Silvic Marghita, care, pentru a feri pădurea pe care o are în grijă de hoţii de lemne, a blocat drumurile folosite de aceştia cu şanţuri uriaşe. 

Silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre săteni. 

„Vreau să las pădure aici, nu cioate!”

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial "de minim sanitar", se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat. Acestea au mărime standard - baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru - fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament. 

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

„Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte. Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat. Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea. Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!", spune Sabău.

Riști să dai în gropi

Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere. „Pe astea noi nu le vor mai putea acoperi...", zice Sabău.

Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot "înghiţi" cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi. „Acela e drum lat, frumos. Aceste drumuri (n.r. - forestiere) sunt folosite mai mult de hoţi, dar şi de braconieri, pentru că nu sunt camere de supraveghere. În urmă cu doi ani, un braconier era să mă împuşte şi pe mine", explică el. 

Şanţuri anti-furt

Cert e că, hulite de unii săteni din Popeşti, şanţurile pădurarului Sabău s-au dovedit benefice. O spun şefii lui de la Ocolul Silvic Marghita.

Dacă în ultimele luni, din pădurea gestionată de pădurar s-au furat 31 metri cubi de lemne, în valoare de 21.844 lei, de când cu şanţurile, în pădure nu mai intră maşini şi nici căruţe, căci hoţii s-au reorientat spre alte păduri. 

„Nu e singurul loc unde a trebuit să recurgem la astfel de soluţii. Avem şanţuri şi în alte zone, în Voivozi, în Cuzap. În Cuzap a trebuit să punem şi sisteme de spargere a roţilor cu cuie", spune şeful Ocolului, inginerul Călin Horgoş. 

Despre iniţiativa pădurarului au auzit şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor. „Dacă în felul acesta opreşte hoţii, e foarte bine. Există astfel de şanţuri şi în pădurile de lângă Oradea în Tinca, în Mierlău", explică Ioan Maioru, şeful Serviciului Pază şi Protecţia Pădurilor, evitând, însă, să spună ce mărime au şanţurile din aceste păduri ori dacă au "brăzdat" şi drumurile forestiere, cum s-a întâmplat în Popeşti.

„Acestea sunt păduri de câmpie, în care hoţii pot intra uşor cu căruţe şi cu maşini mici, direct peste păşuni, ocolind drumurile principale și eventualele controale. Dacă n-ar fi nevoie de aceste şanţuri, nu s-ar face. Noi luăm toate măsurile pentru a preveni şi combate furturile", a mai spus Maioru.

Potrivit silvicultorului, în primele 9 luni ale acestui an, furturile de lemne din aceste păduri au provocat o pagubă de aproape 400.000 lei în pădurile administrate de Direcţia Silvică Bihor. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări Pădurarului
Cultura Românească a furtului a luat amploare, dar ne plangem ca ne fură străinii
Postat 22 Noiembrie 2022, 11:48 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON