URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Martie 2023, 11:30

Șantierul de la Piața Cetate: Urmează lucrările la rampa dinspre catedrală și demolări pe strada Evreilor Deportați (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Venirea primăverii ar trebui să revigoreze și lucrările de pe șantierul pasajului subteran de la Piața Cetate.

După ce, în ultimele luni, lucrările n-au evoluat prea mult, Primăria Oradea anunță acum că se lucrează la palplanșe, adică elementele de construcție folosite la pereții care susțin săpăturile și că urmează să se facă rampa dinspre catedrala ortodoxă.

„Urmează să se lucreze la rampa dinspre Piața Gojdu: finalizare palplanșe, săpătură, armare, cofrare, turnarea radierului și a elevațiilor. Totodată, se va realiza refacerea zonei și asfaltări ca urmare a devierii rețelelor de utilități”, a transmis luni Primăria, la solicitarea BIHOREANULUI.

Pe partea dinspre Nufărul, rampa a fost făcută anul trecut și, în urma precipitațiilor din ultima vreme, a ajuns un loc de colectare a apei de ploaie.

Lucrările la pasajul subteran au termen de predare în luna mai a acestui an. Investiţia, cu o valoare de 32,6 milioane lei, majorată de la 27 milioane lei fără TVA, este menită să fluidizeze circulaţia prin Piaţa Cetăţii şi este în strânsă legătură cu o lucrare similară care implică amenajarea a cinci pasaje subterane în Piaţa Gojdu.

Șantierul este în sarcina asocierii formate din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, Procons Group, Metabet CF şi Leko Construct.

Clădiri dezafectate

Pe de altă parte, în imediata vecinătate a șantierului subteran, Primăria pregătește și lucrări de demolare.

Pentru amenajarea unei bretele de legătură care va face posibil virajul la dreapta din strada Evreilor Deportați spre cartierul Cantemir și strada Gheorghe Costa-Foru, municipalitatea va demola trei imobile cu destinaţie de spaţii comerciale.

Potrivit Primăriei, demolarea se face în două etape, prima fiind o dezafectare manuală, iar apoi una mecanică. „În momentul de față, suntem în etapa manuală, în care se recuperează materiale care pot fi reutilizate, precum țigle, geamuri, cărămizi”, a declarat Claudia Bonchiș, de la biroul de presă al Primăriei, luni, pentru BIHOREANUL.

A doua etapă depinde de momentul în care va fi eliberată autorizația de demolare, a mai spus reprezentanta municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Maikeltroll
Îți plac LAICURILE :::))) da SHARE:::))))
Postat 07 Martie 2023, 01:24 de Sandu2100
Like-uri
Văzând procentul de vot aici,e clar, mediocritatea este majoritară
Postat 06 Martie 2023, 23:15 de Maikeltroll
Oițe
Voi încă credeți că fondurile astea sunt gratis?
Postat 06 Martie 2023, 23:10 de Maikeltroll
:::::))))))
Vai da ce mor unii de ciudă. Vai si amar.
Postat 06 Martie 2023, 20:25 de Sandu2100
O mare porcarie
Primaria nu vede cum arata axa intrare oras Clujului(Tokay) spre Matei Corvin( Real2). Arata exact ca in anii 80, parca ai traversa Tinca. Din 14km cat e axa asta nu stiu daca 2km ii poti numi oras. Ne faem de ras cum arata zona asta, e mai rau ca o comuna . Daca vine cineva care nu a fost niciodata prin Oradea cred ca vomita.
Postat 06 Martie 2023, 20:19 de Petre93
Suntem vai de noi
Am fost zilele trecute in Brasov, am stat cam o saptamana si am avut sa vizitez tot Brasosul, nu centru ci toata periferia, cartierele, tot. Cu parere de rau pentru Oradea, dar suntem ca o comuna pe langa Brasov, absolut la strazi, trotuare, spatii verzi ingrijite, parapeti, borduri vopsite dar intretinute si curate. Are si Brasovul pasaje si poduri destule, inclusiv traficul e bine gandit strazi cu sens unic, nu e magaria parcarilor din Oradea, cu zone desfiintate ca la noi pentru nimic bun. Asa ca degeaba o sa facem aceste pasaje sa ne laudam pe la televizor ca suntem departe de Brasov, sau Iasi alt oras cu infrastructura la care numai sa visam putem. Noi numai cu piata Unirii ne laudam si centura care deja e varza intre Metro si Nufaru, si Brasovul are centura ca si noi, dar nu se lauda zilnic cu asta.
Postat 06 Martie 2023, 19:52 de Mihaita
Fiți serioși. Nu mai bateți câmpii.
Nu urmează nimic bun. O să vină o perioadă cu ploi, apoi cu căldură excesivă, iarăși ploi ... apoi se termină banii iar bugetul local va trebui iar alimentat din creșterea de taxe, tarife și impozite. Lucrările astea nu vor fi finalizate nici la sfârșitul acestui an, așa cum s-a promis ... și nici în următorii doi, pentru că nici dreacu' nu o să mai dea credite bancare neperformante și fără garanții, care să cocoșească orădeanul pentru multă vreme de acum înainte. Orașul va rămâne blocat financiar mulți ani de acum înainte, pentru că "neterminații" ăștia de edili au pus carul înaintea boilor, crezând că dacă-i în "trend" cu multe investiții publice o să poată veșnic umbla cu mâna-n tinsă la contribuabilii care abia mai pot sufla când urcă scările "dezvoltării" fără evoluție umană.
Postat 06 Martie 2023, 19:36 de KP
Petre93
Te doare faptul ca se va termina în decembrie 2023 ???
Postat 06 Martie 2023, 13:28 de Sandu2100
Cine plateste?
Octombrie 2022 scrie pe panoul santierului ca termen de finalizare. Dar asta e scopul sa depasim termenul ca atunci se pot pompa banii orasului si aia 90% se fura , ca cei UE nu se pot. Asa ca depasirea e obligatorie. Mai ales demolarile, cred ca ii da lacrimile de bucurie bolovanului.
Postat 06 Martie 2023, 12:02 de Petre93
Pasaj Piatza
Poate mai 2024....
Postat 06 Martie 2023, 11:57 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON