URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2020, 16:13

Şantier la Universitatea din Oradea: 12 proiecte de investiţii în campus (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campusul Universităţii din Oradea s-a umplut de muncitori. Profitând că e vacanţă, dar şi că pandemia a ţinut şi, probabil, va mai ţine studenţii şi profesorii departe de sălile de cursuri, conducerea instituţiei a urgentat mai multe lucrări de investiţii.

"Avem 12 şantiere în acest an pentru spaţii de învăţare şi de cazare", a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, într-o conferinţă de presă.

Cele mai vaste lucrări se fac la corpurile E şi F din campus (fotografia principală), adică cele care găzduiesc facultăţile de Ştiinţe Economice şi de Teologie, respectiv Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. Clădirea cu trei etaje, care se întinde de-a lungul străzii Universităţii, dar şi pe latura spre Făgăraşului, este renovată din temelii. Muncitorii schimbă geamurile şi uşile, toate tencuielile interioare sunt refăcute şi, de asemenea, se montează un sistem de încălzire în tavan, care va asigura temperatura confortabilă pe timpul iernii, folosind apă geotermală.

În şantier este şi căminul de fete din campus, care va fi reabilitat energetic. "Acum doi ani am reabilitat căminul C1, cel de băieţi, C2 intră acum, cu un buget de aproximativ 750.000 de lei pentru anveloparea lui", a explicat Bungău.

De asemenea, o clădire preluată de Universitate de la Ministerul Apărării Naţionale, aflată lângă baza sportivă dedicată studenţilor, va fi transformată într-un sediu administrativ. În prezent, clădirea este în paragină.

"Profităm de faptul că nu avem studenţi în campus şi vom înlocui toate conducetele care alimentează căminele C1 şi C2. La clădirea centrului de geotermalism, vom instala nişte baterii de pompe de căldură, care vor amplifica puţin căldura pe care noi o aruncăm în Peţa, generată de apa geotermală reziduală", a mai zis rectorul.

Alte şantiere se vor deschide în curând la trei clădiri din campusul aflat vizavi de rectorat, fiind vorba de imobile preluate de Universitate tot de la Armată, iar lucrările continuă şi la "eterna Facultate de Muzică", după cum a spus Bungău. Universitatea a demarat construcţia unui sediu pentru artişti în vecinătatea cartierului Europa în anul 2009, trebuia să-l termine în 2011, dar nu este finalizat nici acum.

Un alt şantier este la FMF Oradea, unde se va amenaja un centru de formare continuă de abilităţi practice în sănătate. Acolo, studenţii de la Medicină vor putea să facă stagii de practică. Acest centru se va amenaja în cadrul facultăţii şi va cuprinde opt module (Anatomie, Chirurgie, ATI, Endoscopie, Medicină dentară, etc.), toate dotate cu aparatură de simulare modernă. Investiţia se face din bani europeni, 344.000 de euro fiind alocaţi renovării clădirii, iar 1,1 milioane euro pentru achiziţia echipamentelor.

Bungău nu a putut preciza valoarea totală a celor 12 şantiere din campus, dar a menţionat că majoritatea sunt finanţate din fonduri europene. "Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile din campus, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară", a mai spus rectorul UO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se mărește cantitativ ...
... și scade calitativ. UO menține echilibrul !?!
Postat 24 Iulie 2020, 06:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON