URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2021, 11:00

Salvamontiştii din Bihor, echipaţi cu un sistem modern pentru găsirea persoanelor pierdute pe munte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din această iarnă, salvamontiştii din Bihor vor folosi un sistem de ultimă generaţie pentru localizarea persoanelor surprinse de avalanşă sau pierdute pe munte, se arată într-un comunicat transmis marţi de Consiliul Judeţean Bihor.

Dispozitivele identifică plăcuţele deflectoare RECCO integrate în echipamentele de schi. Aceste plăcuţe sunt rezistente la şocuri şi umiditate, iar aparatul pe care Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor îl are acum recepţionează semnalul transmis de ele.

De regulă, aceste plăcuţe se găsesc în echipamentele de schi profesioniste. Producătorul lor le vinde însă şi separat, sub forma unei plăcuţe pentru casca de schi, breloc pentru cheiţa de fermoar de la jachete sau în cureaua pantalonilor. Salvamont România discută cu magazinele cu profil sportiv din ţară, să comercializeze şi aceste plăcuţe vândute distinct de RECCO. 

Totodată, salvatorii montani din Bihor au participat în luna octombrie şi la un curs de instruire teoretică şi practică, susţinut de un instructor RECCO din Germania.

Dispozitivul de detecţie nu se vinde, ci se închiriază pe o perioadă de cinci ani, timp în care producătorul asigură gratuit toate actualizările, testările periodice, reparaţiile necesare şi pregătirea personalului deservant. "Costul acestui serviciu este de cca 3.000 de euro / dispozitiv (2500 de euro plus taxele şi alte costuri aferente), pentru toţi cei cinci ani. Aceste echipamente au fost achiziţionate cu sprijinul financiar oferit de către Vodafone Romania, partenerul de tehnologie al Salvamont România, şi Consiliul Judeţean Bihor, finanţatorul şi partenerul de bază al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor", a mai transmis CJ.

În continuare, salvamontiştii vor folosi şi echipamentele obişnuite, în zonele unde există pericol de declanşare a unor avalanşe (DVA, sondă şi lopată de avalanşă).

Dispozitive RECCO au acum salvamontiştii din 10 judeţe: Argeş, Alba, Bihor, Braşov, Gorj, Mureş, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Suceava.

România ocupă locul 9 în Europa la numărul de persoane decedate în avalanşă, cu o medie de 2,89 decese/an, conform Comitetului Internaţional de Salvare Alpină. Numărul de accidente montane din ţara noastră este în creştere, ajungând la peste 7.000 de intervenţii ale salvatorilor montani anual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON