Începând din această iarnă, salvamontiştii din Bihor vor folosi un sistem de ultimă generaţie pentru localizarea persoanelor surprinse de avalanşă sau pierdute pe munte, se arată într-un comunicat transmis marţi de Consiliul Judeţean Bihor.
Dispozitivele identifică plăcuţele deflectoare RECCO integrate în echipamentele de schi. Aceste plăcuţe sunt rezistente la şocuri şi umiditate, iar aparatul pe care Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor îl are acum recepţionează semnalul transmis de ele.
De regulă, aceste plăcuţe se găsesc în echipamentele de schi profesioniste. Producătorul lor le vinde însă şi separat, sub forma unei plăcuţe pentru casca de schi, breloc pentru cheiţa de fermoar de la jachete sau în cureaua pantalonilor. Salvamont România discută cu magazinele cu profil sportiv din ţară, să comercializeze şi aceste plăcuţe vândute distinct de RECCO.
Totodată, salvatorii montani din Bihor au participat în luna octombrie şi la un curs de instruire teoretică şi practică, susţinut de un instructor RECCO din Germania.
Dispozitivul de detecţie nu se vinde, ci se închiriază pe o perioadă de cinci ani, timp în care producătorul asigură gratuit toate actualizările, testările periodice, reparaţiile necesare şi pregătirea personalului deservant. "Costul acestui serviciu este de cca 3.000 de euro / dispozitiv (2500 de euro plus taxele şi alte costuri aferente), pentru toţi cei cinci ani. Aceste echipamente au fost achiziţionate cu sprijinul financiar oferit de către Vodafone Romania, partenerul de tehnologie al Salvamont România, şi Consiliul Judeţean Bihor, finanţatorul şi partenerul de bază al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor", a mai transmis CJ.
În continuare, salvamontiştii vor folosi şi echipamentele obişnuite, în zonele unde există pericol de declanşare a unor avalanşe (DVA, sondă şi lopată de avalanşă).
Dispozitive RECCO au acum salvamontiştii din 10 judeţe: Argeş, Alba, Bihor, Braşov, Gorj, Mureş, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Suceava.
România ocupă locul 9 în Europa la numărul de persoane decedate în avalanşă, cu o medie de 2,89 decese/an, conform Comitetului Internaţional de Salvare Alpină. Numărul de accidente montane din ţara noastră este în creştere, ajungând la peste 7.000 de intervenţii ale salvatorilor montani anual.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.