URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2018, 11:27

Salvamontiştii bihoreni atrag atenţia: 12 trasee turistice sunt încă blocate, în urma „mezo-ciclonului” din septembrie 2017

La mai bine de un an de la furtuna puternică care a „măturat” sud-estul Bihorului, punând la pământ păduri întregi, efectele încă se văd din plin. 12 trasee turistice din Munţii Bihor-Vlădeasa sunt încă închise, pentru că lemnele doborâte nu au fost curăţate.

„Toate demersurile noastre pentru deblocarea situaţiei au fost stopate datorită lipsei de reglementări concrete privind administrarea şi statutul acestor trasee turistice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor şi semnat de directorul serviciului, Pinter Istvan.

Echivalate cu drumurile

În urma mezo-ciclonului care a lovit Bihorul pe 17 septembrie 2017, circa 1,3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă au fost puse la pământ. Astfel, din cele 54 de trasee turistice din munţii Bihorului, 12 au fost blocate total sau parţial. Salvamontiştii au montat indicatoare care atenţionează asupra acestui fapt şi au postat şi pe site-ul propriu anunţuri privind închiderea acestor trasee. De asemenea, au încercat să determine instituţiile să cureţe aceste trasee.

„Acest demers a fost reluat şi în primăvara anului 2018, cu sprijinul Prefecturii Bihor prin intermediul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, unde au fost convocaţi reprezentanţii Ocoalelor Silvice, ai Gărzii Forestiere, Administraţiei Parcului Natural Apuseni, fără vreun rezultat. Concluzia a fost că legislaţia nu precizează vreo procedură specială de eliberare a masei lemnoase de pe trasele turistice, acestea neavând statut special, echivalent cu un drum public”, se mai arată în comunicat. O soluţie ar fi ca aceste trasee să fie echivalate drumurilor publice şi, astfel, evacuarea lemnelor ar fi prioritară.

Până când legislaţia nu se va schimba, turiştii nu pot decât să se documenteze serios înainte de a urca pe munte şi să verifice pe site-ul Salvamont, www.salvamontbihor.ro, dacă traseul pe care au de gând să-l parcurgă este deschis şi practicabil.

Bilanţ de vară

Pe de altă parte, Salvamont-Salvaspeo Bihor a făcut şi un bilanţ al activităţilor din perioada 1 mai – 31 octombrie, arătând că salvatorii montani au intervenit în această perioadă pentru a ajuta 81 de turişti, din care 49 cu diverse probleme medicale, iar 32 de persoane rătăcite.

De asemenea, în acest interval, s-au făcut lucrări de amenajare şi întreţinere a mai multor trasee turistice din zona Roşia şi din defileul Crişului Repede.

Acum, salvatorii se pregătesc pentru sezonul rece, în care vor face acţiuni de patrulare preventivă şi asistenţă pe pârtiile de ski din Vârtop şi Stâna de Vale. Totodată, pe 17 noiembrie, salvatorii vor participa la un exerciţiu de salvare din telescaun pe pârtia „Piatra Grăitoare” din Vârtop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON