Primăria revoluţionează sistemul de salubritate din Oradea şi va dota cinci ţarcuri de gunoi cu un sistem de acces şi monitorizare care foloseşte inteligenţa artificială.
Cei aproape 800 de oameni care locuiesc în blocurile Prima din Nufărul vor primi saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care uşile ţarcurilor nu se vor deschide. În plus, camerele de filmat care vor fi montate vor sesiza de fiecare dată când uşa ţarcului rămâne deschisă sau când cineva încearcă să intre clandestin, iar Poliţia Locală va putea identifica vinovatul şi, desigur, să-l amendeze.
Saci... codaţi
Proiectul pilot are scopul de a stimula colectarea separată a deşeurilor şi, totodată, de a ajuta asociaţiile să distribuie echitabil costul facturii de salubritate, după cum au anunţat lunea trecută primarul Florin Birta şi directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa.
Începând din 25 ianuarie, timp de trei luni, locatarii asociaţiei Cartier Prima (cu sediul pe strada Nucetului), vor experimenta plata în funcţie de volum cu ajutorul unor saci de gunoi personalizaţi. Fiecare apartament va primi saci în 4 culori: galbeni pentru reciclabile (cu un volum de 60 litri fiecare), negri pentru reziduale (35 litri), maro pentru biodegradabile (25 litri) şi verzi pentru sticle (25 litri).
Fiecare sac va avea un cod unic RFID, care va conţine informaţii despre apartamentul căruia i-a fost repartizat şi tipul de deşeu pe care trebuie să-l conţină. Ca să intre în ţarc, orădenii vor trebui să scaneze codul RFID.
Camere „smart”
Pe lângă accesul condiţionat de saci, sistemul mai cuprinde şi camere de filmat cu inteligenţă artificială şi o aplicaţie specială. „Vom dota fiecare incintă cu o cameră de supraveghere video cu algoritmi ce vor anunţa automat un incident, în momentul în care se detectează deşeuri aruncate necorespunzător sau o accesare necorespunzătoare a incintei”, a explicat Adina Popa (foto). Sistemul inteligent va depista un sac de gunoi aruncat lângă ţarc, dacă uşa a rămas deschisă mai mult de 5 minute sau dacă un orădean a intrat în ţarc fără să scaneze toţi sacii.
Sistemul nu va „observa” şi dacă cetăţeanul aruncă greşit deşeurile. În schimb, acest lucru se va putea depista la controalele făcute de Poliţia Locală. Cum sacii au coduri unice, vinovatul va fi identificat uşor şi va putea fi amendat.
Ar putea fi extins în tot oraşul
Sistemul a fost gândit de Primărie împreună cu firma Cargo Track Solutions SRL, care oferă gratuit scanerele de la intrarea în cele 5 ţarcuri şi camerele de filmat. Aceeaşi companie asigură şi aplicaţia prin care asociaţia va afla lunar câţi saci de gunoi se aruncă din fiecare apartament.
Primăria va organiza întâlniri cu locatarii celor 545 de apartamente din cartier, pentru a le explica noile reguli. Dacă experimentul se va dovedi fezabil, va fi extins în tot oraşul. „După 25 aprilie vom avea informaţii despre ce s-a întâmplat şi cum s-au conformat cei 700-800 de locatari şi, în funcţie de rezultate, împreună cu operatorul de salubritate, cu cel de la groapa de deşeuri și Poliţia Locală vom implementa sistemul la toate ţarcurile”, a declarat primarul Florin Birta.
Orădenii vor cumpăra sacii
Deocamdată, Primăria nu ştie cât ar costa investiţia pentru tot oraşul, ba nici măcar pentru proiectul pilot. În schimb, edilul a dat asigurări că implementarea unui asemenea sistem nu va influenţa costul salubrităţii. Totuşi, orădenii vor trebui să-şi cumpere sacii personalizaţi, Primăria achiziţionându-i doar în cadrul proiectului pilot. La ce preţ vor fi vânduţi către populaţie e încă un mister.
Totuşi, primarul speră că sacii cu cod unic îi vor responsabiliza pe orădenii de la blocuri în respectarea regulilor colectării separate. Birta a subliniat, luni, că Oradea plăteşte sume mari către Administraţia Fondului de Mediu fiindcă nu reciclează suficiente deşeuri, iar colectarea separată este singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la groapa de gunoi.
DILEME
Chiriaşii, greu de responsabilizat
Asociaţia Cartier Prima are câteva semne de întrebare în ce privește experimentul la care va fi supusă. „Înţelegem nevoia lui, dar va fi o piatră de încercare”, spune preşedinta Ruxandra Pop. Principala problemă pe care o vede este cea a locatarilor „provizorii”, pentru că multe dintre apartamente sunt închiriate în regim hotelier. „Când ei vor arunca deşeuri lângă ţarc, nu vom şti din ce apartament provin. Sunt oameni care stau aici 3 zile şi pe care nici proprietarii nu îi cunosc”, spune preşedinta. Pop crede că, pe lângă regulile stricte, Primăria ar trebui să găsească şi o formă de recompensare a orădenilor care respectă colectarea separată. „Oamenii trebuie şi motivaţi, nu doar sancţionaţi”, zice ea.
Vocea străzii
Ce părere aveţi despre programul pilot al Primăriei pentru salubritate, cu camere inteligente şi saci cu coduri unice?
Dacă arunc 3 saci, trebuie să scanez de trei ori? Scanez o dată, intru, arunc, ies afară, scanez iar şi tot aşa. Au luat-o razna.
Timotei Pînzariu
Pe lângă că ieşim din casă pe furiş, să nu ne dea Poliţia amendă, acum va trebui să ne furişăm şi când ducem gunoiul.
Bogdan Buzdugan
Ce porcărie! Să ţii gunoiul înşirat în casă până când se umple sacul? Avem spaţiu limitat, dar şi altă treabă de făcut.
Monica
Cu banii pe care îi cheltuiţi pe camere, mai bine aţi plăti oameni care să facă curat în zona containerelor de gunoi.
Cosmin Teodoru
În Elveţia nu plăteşti ridicarea gunoiului, ci cumperi saci speciali de gunoi. Poate aşa ar fi mai bine şi la noi, plăteşti cât arunci.
Brenda Amadeus
Va costa mai mult tehnologia sistemului de supraveghere a ţarcurilor de gunoaie decât costă reciclarea deşeurilor.
Zoltan
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.