URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Ianuarie 2022, 14:51

Salubritate "smart": Primăria Oradea testează un sistem nou pentru colectarea deşeurilor, cu saci de gunoi cu cod unic şi ţarcuri "inteligente" 

Salubritate 'smart': Primăria Oradea testează un sistem nou pentru colectarea deşeurilor, cu saci de gunoi cu cod unic şi ţarcuri 'inteligente'  I-ŢARC. Cele cinci incinte metalice ale asociaţiei Cartier Prima din Nufărul vor deveni inteligente, cu acces condiţionat şi monitorizare cu senzori care detectează încălcarea regulilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria revoluţionează sistemul de salubritate din Oradea şi va dota cinci ţarcuri de gunoi cu un sistem de acces şi monitorizare care foloseşte inteligenţa artificială.

Cei aproape 800 de oameni care locuiesc în blocurile Prima din Nufărul vor primi saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care uşile ţarcurilor nu se vor deschide. În plus, camerele de filmat care vor fi montate vor sesiza de fiecare dată când uşa ţarcului rămâne deschisă sau când cineva încearcă să intre clandestin, iar Poliţia Locală va putea identifica vinovatul şi, desigur, să-l amendeze.

Saci... codaţi

Proiectul pilot are scopul de a stimula colectarea separată a deşeurilor şi, totodată, de a ajuta asociaţiile să distribuie echitabil costul facturii de salubritate, după cum au anunţat lunea trecută primarul Florin Birta şi directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa.

Începând din 25 ianuarie, timp de trei luni, locatarii asociaţiei Cartier Prima (cu sediul pe strada Nucetului), vor experimenta plata în funcţie de volum cu ajutorul unor saci de gunoi personalizaţi. Fiecare apartament va primi saci în 4 culori: galbeni pentru reciclabile (cu un volum de 60 litri fiecare), negri pentru reziduale (35 litri), maro pentru biodegradabile (25 litri) şi verzi pentru sticle (25 litri).

Fiecare sac va avea un cod unic RFID, care va conţine informaţii despre apartamentul căruia i-a fost repartizat şi tipul de deşeu pe care trebuie să-l conţină. Ca să intre în ţarc, orădenii vor trebui să scaneze codul RFID.

Camere „smart”

Adina PopaPe lângă accesul condiţionat de saci, sistemul mai cuprinde şi camere de filmat cu inteligenţă artificială şi o aplicaţie specială. „Vom dota fiecare incintă cu o cameră de supraveghere video cu algoritmi ce vor anunţa automat un incident, în momentul în care se detectează deşeuri aruncate necorespunzător sau o accesare necorespunzătoare a incintei”, a explicat Adina Popa (foto). Sistemul inteligent va depista un sac de gunoi aruncat lângă ţarc, dacă uşa a rămas deschisă mai mult de 5 minute sau dacă un orădean a intrat în ţarc fără să scaneze toţi sacii.

Sistemul nu va „observa” şi dacă cetăţeanul aruncă greşit deşeurile. În schimb, acest lucru se va putea depista la controalele făcute de Poliţia Locală. Cum sacii au coduri unice, vinovatul va fi identificat uşor şi va putea fi amendat.

Ar putea fi extins în tot oraşul

Sistemul a fost gândit de Primărie împreună cu firma Cargo Track Solutions SRL, care oferă gratuit scanerele de la intrarea în cele 5 ţarcuri şi camerele de filmat. Aceeaşi companie asigură şi aplicaţia prin care asociaţia va afla lunar câţi saci de gunoi se aruncă din fiecare apartament.

Primăria va organiza întâlniri cu locatarii celor 545 de apartamente din cartier, pentru a le explica noile reguli. Dacă experimentul se va dovedi fezabil, va fi extins în tot oraşul. „După 25 aprilie vom avea informaţii despre ce s-a întâmplat şi cum s-au conformat cei 700-800 de locatari şi, în funcţie de rezultate, împreună cu operatorul de salubritate, cu cel de la groapa de deşeuri și Poliţia Locală vom implementa sistemul la toate ţarcurile”, a declarat primarul Florin Birta.

Orădenii vor cumpăra sacii

Deocamdată, Primăria nu ştie cât ar costa investiţia pentru tot oraşul, ba nici măcar pentru proiectul pilot. În schimb, edilul a dat asigurări că implementarea unui asemenea sistem nu va influenţa costul salubrităţii. Totuşi, orădenii vor trebui să-şi cumpere sacii personalizaţi, Primăria achiziţionându-i doar în cadrul proiectului pilot. La ce preţ vor fi vânduţi către populaţie e încă un mister.

Totuşi, primarul speră că sacii cu cod unic îi vor responsabiliza pe orădenii de la blocuri în respectarea regulilor colectării separate. Birta a subliniat, luni, că Oradea plăteşte sume mari către Administraţia Fondului de Mediu fiindcă nu reciclează suficiente deşeuri, iar colectarea separată este singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la groapa de gunoi.


DILEME

Chiriaşii, greu de responsabilizat

Asociaţia Cartier Prima are câteva semne de întrebare în ce privește experimentul la care va fi supusă. „Înţelegem nevoia lui, dar va fi o piatră de încercare”, spune preşedinta Ruxandra Pop. Principala problemă pe care o vede este cea a locatarilor „provizorii”, pentru că multe dintre apartamente sunt închiriate în regim hotelier. „Când ei vor arunca deşeuri lângă ţarc, nu vom şti din ce apartament provin. Sunt oameni care stau aici 3 zile şi pe care nici proprietarii nu îi cunosc”, spune preşedinta. Pop crede că, pe lângă regulile stricte, Primăria ar trebui să găsească şi o formă de recompensare a orădenilor care respectă colectarea separată. „Oamenii trebuie şi motivaţi, nu doar sancţionaţi”, zice ea. 


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre programul pilot al Primăriei pentru salubritate, cu camere inteligente şi saci cu coduri unice?

Dacă arunc 3 saci, trebuie să scanez de trei ori? Scanez o dată, intru, arunc, ies afară, scanez iar şi tot aşa. Au luat-o razna.
Timotei Pînzariu

Pe lângă că ieşim din casă pe furiş, să nu ne dea Poliţia amendă, acum va trebui să ne furişăm şi când ducem gunoiul.
Bogdan Buzdugan

Ce porcărie! Să ţii gunoiul înşirat în casă până când se umple sacul? Avem spaţiu limitat, dar şi altă treabă de făcut.
Monica

Cu banii pe care îi cheltuiţi pe camere, mai bine aţi plăti oameni care să facă curat în zona containerelor de gunoi.
Cosmin Teodoru

În Elveţia nu plăteşti ridicarea gunoiului, ci cumperi saci speciali de gunoi. Poate aşa ar fi mai bine şi la noi, plăteşti cât arunci.
Brenda Amadeus

Va costa mai mult tehnologia sistemului de supraveghere a ţarcurilor de gunoaie decât costă reciclarea deşeurilor.
Zoltan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cica “smart”, da pai …
O porcarie. Ne-au prostit cu aplicatia minune “OradeaCityReport”, cica scrii in aplicatie ce problema ai si hocuspocus ea e rezolvata. Pe naiba, din vara sunt mii de petitii referitoare la aceste “grajduri” de gunoi. Oradenii se plang continuu de sistemul de inchidere defect, Primaria in loc sa-l rezolve vine cu povesti “smart”. Prima data rezolvati problemele actuale, nu din viitor. Ati promis camere de supraveghere in “grajduri”, unde sunt? Incontinuare oradenii sunt nevoiti sa suporte mormane de gunoaie si toate aruncate alandala, iar acces in tarc are orice om, fara niciun fel de cartela. In schimb, Primaria continua sa vanda povesti “smart” inloc sa rezolve miile de petitii din aplicatia “minune” OCR.
Postat 03 Ianuarie 2022, 16:01 de bihooorel
Oradea City Report
Este o aplicatie pe telefon unde orice cetatean oradean poate face o reclamatie, o sesizare, o sugestie, o plingere la politie. Majoritatea PETITIILOR sunt legate de parcari aiurea, pentru care fortele de politie multumesc reclamantilor, rezolvarea fiind un proces-verbal. Urmeaza termoficarea atomica, care livreaza apa maronie,călâie,sau lipsa, incalzire care nu e etc. In acelasi top se afla tarcurile atomice care nu se deschid sau care nu se inchid, saci de gunoi abandonati te miri pe unde...Acest proiect "smart" vine sa mai toace si el din taxa de salubritate lunara,DECâT 18lei, pentru niste cai verzi pe pereti. Mai e o categorie ,locuitori ai cartierelor mai vechi sau mai noi, care asteapta strazi "smart" in locul celor pietruite si pline de gropi...
Postat 03 Ianuarie 2022, 07:44 de excalibur
Cateva chestiuni
1) De ce proiectul cu pubele INGROPATE a ramas doar la stadiul de pilot?................ 2) "Asociaţia Cartier Prima are câteva semne de întrebare în ce privește experimentul la care va fi supusă. „Înţelegem nevoia lui, dar va fi o piatră de încercare”, spune preşedinta Ruxandra Pop. Principala problemă pe care o vede este cea a locatarilor „provizorii”, pentru că multe dintre apartamente sunt închiriate în regim hotelier. „Când ei vor arunca deşeuri lângă ţarc, nu vom şti din ce apartament provin. Sunt oameni care stau aici 3 zile şi pe care nici proprietarii nu îi cunosc”, spune preşedinta." ========= Oamenii aia nu stau in regimul ala hotelier asa, din nimic. Ei stau in niste apartamente CARE AU proprietari, corect? Deci si aia au partea lor de responsabilitate, asa cum au si cei care stau in restul apartamentelor (ca locuinte personale, evidnet). Ia verificati daca emit facturi/chitatante pt inchirierea apartamentelor si sa vedeti cum o sa arunce gunoiul responsabil :D. Dintre a polua si a plati taxe statului roman, a doua e totusi raul mai mic :)))).
Postat 02 Ianuarie 2022, 19:17 de Szaby_Oradea
Welcome to Utopia
Distopia salveaza Romania. Totul a inceput la ...unde credeti,exact, Oradea. De vizionat neaparat, scurt metraj : [ https://www.youtube.com/watch?v=vJYaXy5mmA8 ]
Postat 02 Ianuarie 2022, 18:30 de excalibur
Vom ajunge unde altii au plecat demult!
Belgia, anii 2000. Pt. doze aluminiu, sac verde. Pt. hartie, sac galben. Pt. sticla, sac negru, etc, daca bine mai retin erau vreo sase. Un sac, 1 euro, asa plateau ridicarea gunoiului. Sacii inscriptionati si facuti dintr-un material mai gros, lucru de calitate. Ai pus pere in loc de mere, avertisment. Ai mai ,,gresit", amenda. Simplu!
Postat 02 Ianuarie 2022, 18:00 de pinonel
video
Tot ce-am înțeles din chestia asta e ca ar fi bine sa ma duc machiata la tarcul inteligent.
Postat 02 Ianuarie 2022, 17:53 de User anonimizat
Cam devreme și ineficient!
Deocamdată poliția comunitară nu este in stare sa-i prindă și să-i amendeze pe cei ce vandalizează coșurile de gunoi,pe cei ce aruncă gunoaie pe marginea drumului, pe cei ce împrăștie pe șosele resturi din autoutilitarele cu care transporta gunoi, pe cei ce-și împrăștie betonul din betoniere, pietrișul sau nisipul din benele camioanelor, noroiul de pe rotile mașinilor care ies din șantiere, etc. Apropo de curățenie: oare "găinațul" nesimțiților care și-au făcut nevoile sub podul Centenarului cine și când îl curata?
Postat 02 Ianuarie 2022, 16:26 de Doru2019
Vocea strazii
Chiar nu ati gasit nici un oradean care sa aiba o opinie favorabila ? Sa nu fie nimeni care sa-si doreasca ordine,civilizatie, dezvoltare ? Si totusi, chiar nu le-a trecut prin cap ca tarcurile sa se deschida doar pe baza QR green-pass ? Ar fi bun macar la ceva chiuarul... Dar e loc pentru un update,in viitorul apropiat, nu-i asa ?
Postat 02 Ianuarie 2022, 15:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON