URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2024, 17:11

Salariul minim creşte la 3.700 de lei. Guvernul a adoptat hotărârea cu trei zile înainte de alegeri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat joi, cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare, hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

În ședința Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a spus că de această măsură vor beneficia 1,8 milioane de angajați din România. 

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a primei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a spus prim-ministrul, citat de europafm.ro.

Printr-un comunicat transmis ulterior, Ministerul Muncii precizează că „tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună”. Majorarea nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară. 

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Majorarea este contestată de unii. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, de la REPER, spune că „este o măsură populistă. Directiva europeană spune clar că salariul minim ar trebui să fie stabilit în mod transparent și predictibil, cu o formulă de calcul, bazată pe niște indicatori”, potrivit RFI. 

Totodată, Radu Burnete, președintele Confederației Patronale Concordia – care reprezintă peste 2.000 de companii din România – a criticat decizia Guvernului. Acesta spune că cele mai afectate vor fi firmele care nu au profituri foarte mari, care ar putea fi nevoite să disponibilizeze angajați deoarece nu vor putea suporta creșterea lefurilor.

„Deși legea cere o consultare între sindicate și patronate, în ultimii ani de zile, Guvernul ne cheamă, ne ascultă, după care face cum își propusese de la bun început. Nu e o consultare adevărată.”

„Foarte puțini sau mai spre deloc, angajații din sectorul public sunt remunerați cu salariul minim. Deci, atunci când Guvernul crește salariul minim, pentru el, ca angajator, nu crește, pentru că angajații săi câștigă peste acest prag. Deoarece crește salariul minim în economia privată, Guvernul colectează mai mult”, a mai spus acesta, citat de romania.europalibera.org. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Motivul ține de "gaura" din buget.
Pentru că una e să plătești taxe și impozite totale de aproape 50% din 3300 lei ... și cu totul altceva din 3700 lei. Niște ticăloși decidenții ăștia, chitiți să-i îngroape pe toții întreprinzătorii autohtoni care au câțiva angajați pe salariul minim.
Postat 07 Iunie 2024, 07:55 de KP
Ce ai mă
::::)))
Postat 06 Iunie 2024, 18:47 de Sandu2100
Sandu incultu
Propaganda marca pnl si psd
Postat 06 Iunie 2024, 18:14 de sandu2102
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON