URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2023, 21:25

Salariile directorilor societăților Primăriei Oradea se majorează cu 15%. Vezi cât câștigă acum, înainte de majorare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariile șefilor societăților Primăriei Oradea se vor majora cu 15% începând din 1 iulie. Consiliul Local a hotărât, în ședința de joi, indexarea salariilor conducerilor de la Termoficare, Compania de Apă Oradea, Oradea Transport Local, Administrația Domeniului Public și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea. 

Măsura a fost adoptată cu votul consilierilor PNL în vreme ce opoziția PSD și UDMR s-a pronunțat împotrivă.

„Mi se pare prea mult”

Creșterea salariilor, decisă la doar două săptămâni după ce consilierii PSD Bihor au atacat public, într-o conferință de presă, cheltuielile de protocol ale CAO, le-a dat social-democraților apă la moară.

„Pentru un director care are două mașini de serviciu în valoare de 500.000 lei, cumpărate cash, nu cred că este o oportunitate. Să mai și mărim salariul acestor directori mi se pare deja prea mult”, a reclamat consilierul local Liviu Sabău Popa, cu trimitere la directorul CAO, Lucian Chindlea. Potrivit social-democratului, directorul „putea umbla cu un Logan sau un Duster, nu cred că trebuie să umblăm toți cu Toyota Hylux”.

Hotărât să își susțină punctul de vedere, pesedistul i-a cerut primarului Florin Birta să spună nivelul salarizării medii din CAO prin comparație cu cea a directorului. „Aștept să vă gândiți și la cei cu salariu de 1.900 lei - 2.000 lei pe lună pentru o indexare de 15%”, a spus Sabău Popa.

Pesedistul a concluzionat că Birta a cerut indexarea salariilor directorilor de companii „având în vedere că sunt toți colegi cu dumneavoastră, mă refer la grupul PNL”.

N-au primit majorarea cu inflația...

În replică, primarul Florin Birta a explicat că salariile conducerilor societăților Primăriei nu s-au indexat cu inflația din ultimii doi ani, prin comparație cu cele ale angajaților companiilor și chiar indemnizațiile membrilor Consiliului Local.

„În cadrul Consiliului Local, în ultimii doi ani ați aprobat indexarea fondurilor de salarii în aceste societăți cu 9,6% în 2023 și 12,6% în 2022. Fiecare director a aplicat această indexare, fără a li se aplica și lor”, a spus primarul.

Birta a afirmat că, în condițiile în care are pretenții de la conducerile societăților municipalității să implementeze proiecte europene, trebuie să le și recompenseze. „Trebuie să și facem aceste investiții cu cineva”, a spus primarul.

Florin Birta a arătat spre sala de ședințe pentru a da exemple. „O văd în sală pe doamna Silaghi (n.r. Mariana Silaghi, directorul economic al CAO) care și mâine ar putea să plece la o firmă privată, dar care ne aduce investiții de milioane de euro și lucrează pentru Primăria Oradea. Îl văd pe domnul Ungur (n.r. Călin Ungur, director Termoficare), care gestionează proiecte de zeci de milioane de euro... Nu cred că o mărire de 15%, cu inflația, care nu s-a întâmplat de doi ani de zile, este un dezastru”, a spus Birta.

Primarul a insistat că „nu se scumpește apa, nu se scumpește termoficarea, nu se scumpește prețul pe metrul pătrat în parcurile industriale ca să le mărim directorilor salariile”.

Și le-au luat integral

Florin Birta a explicat pentru BIHOREANUL că, în ciuda indexării care va fi aplicată de luna viitoare, salariile directorilor companiilor locale vor rămâne, în continuare, sub cele ale viceprimarilor, respectând astfel ierarhia salarizării impusă de Guvern. „Este vorba doar de o indexare cu inflația, lucru care, zic eu, este normal. Salariile directorilor nu vor trece de cele ale viceprimarilor”, a declarat Birta.

Conform evidențelor municipalității, salariile viceprimarilor Antonia Nica și Marcel Dragoș au fost majorate începând din ianuarie 2023, cu 27%, de la aproape 12.000 lei la 15.200 lei, cu toate sporurile incluse.

Teoretic, veniturile directorilor companiilor Primăriei sunt formate dintr-o componentă fixă de 9.000 lei și una variabilă, în procent de 40% din aceasta, în funcție de performanțe. Practic, conform spuselor lui Florin Birta, încă de pe vremea fostului primar Ilie Bolojan toți directorii și-au primit, integral, componenta variabilă.

Cel mai mic salariu: 10.800 lei!

Cei mai bine plăți dintre directorii companiilor Primăriei sunt cel al societății Termoficare, Călin Ungur, și adjunctul său Nadia Haș, care câștigă azi, înaintea majorării de 15%, 12.600 lei, net, pe lună.

Ceilalți directori de companii, cum ar fi Lucian Chindlea (CAO), Andrica Liviu (ADP) și Adrian Revnic (OTL), câștigă fiecare un total 11.480 lei pe lună.

Cel mai mic salariu îl are directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, care administrează parcurile industriale orădene, Alina Silaghi, cu un salariu de 10.800 lei pe lună.

Veniturile acesteia sunt mai mici chiar decât cele ale directorilor adjuncți de la OTL, Nica Romeo și Marius Nicoruț (11.000 lei pe lună) sau adjuncților de la CAO, Maria Silaghi și Romulus Popa (10.900 lei pe lună).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON