URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2024, 17:44

Saga recalculării pensiilor continuă: după „marea recalculare” urmează „mica recalculare”. Directorul Casei Județene de Pensii Bihor explică ce înseamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul pensionarilor din Bihor care se prezintă la Casa Județeană de Pensii pentru a cere revizuirea deciziilor de recalculare emise prin aplicarea noii legi a pensiilor scade pe zi ce trece, spune directorul instituției, Laurențiu Țenț, deoarece oamenii fie au primit „scrisorile de liniștire” prin care li s-a explicat că nicio pensie nu scade, fie au primit pensiile la nivelul actual ori majorat.

În schimb, pensionarii bihoreni vor începe să meargă la Casa Județeană de Pensii pentru „mica recalculare”, care le dă dreptul la pensii majorate dacă au beneficiat de sporuri nepermanente pentru care foștii angajatori au plătit contribuții.

„S-au liniștit”

Doar 700 de pensionari din Bihor au mai înregistrat la Casa Județeană de Pensii Bihor cereri de revizuire a deciziilor de recalculare a pensiilor în ultima săptămână, față de cei peste 1.300 care au făcut acest lucru în urmă cu două săptămâni, când au început să primească aceste decizii și unii au fost nemulțumiți că sumele rezultate în urma recalculării.

Informația a fost făcută publică de directorul Casei Județene de Pensii, Laurențiu Țenț, care a explicat joi, într-o nouă conferință de presă, a doua susținută în ultimele două săptămâni, și de ce a scăzut numărul pensionarilor îngrijorați că prin recalculare li s-au stabilit sume mai mici la cuantumul pensiilor.

„Titularii drepturilor de pensie au primit între timp acea „scrisoare de liniștire” din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin care li s-a transmis că nicio pensie nu scade, chiar dacă prin recalcularea în baza noii legi sumele stabilite sunt mai mici decât cele aflate în plată. De asemenea, mulți pensionari au primit chiar pensiile recalculate după noua lege, cele mai multe majorate, și s-au liniștit”, a spus Țenț.

De la „marea recalculare”...

Directorul a amintit că „marea recalculare” făcută în ultimele două luni în baza noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, a avut ca scop corectarea inechităților din sistemul de pensii public, în condițiile în care din cauza actelor normative anterioare un pensionar putea primi o pensie mai mare decât un altul, deși în timpul activității au avut aceeași muncă, pregătire și nivel de contribuție la fondul de pensii, doar pentru că momentul pensionării a fost diferit.

„De asemenea, noua lege încurajează rămânerea în activitate pentru o perioadă cât mai mare de timp, prin așa numitele puncte de stabilitate”, a precizat Țenț, cu referire la faptul că - în condițiile în care stagiul complet de cotizare este de 35 de ani și cel minim de 15 ani - aceste puncte de stabilitate vin cu majorări de pensii pentru persoanele care au avut un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani neîntrerupt, adică au lucrat mai mult de 25 ani fără să fi cumulat o pensie cu un salariu.

„Practic, noua lege pune mai mult accent pe contributivitate”, a concluzionat directorul.

... la „mica recalculare”

Faptul că la sediul Casei Județene de Pensii se prezintă tot mai puțini pensionari interesați să conteste deciziile de recalculare nu înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare, iar asta pentru că începe o nouă etapă de aplicare a Legii 360/2023, și anume „mica recalculare”.

Concret, a spus Laurențiu Țenț, „mica recalculare” începe de la 1 septembrie și va dura 6 luni, așadar până în februarie inclusiv, scopul fiind o recalculare a pensiilor așa încât drepturile bănești să fie majorate pentru persoanele care în timpul activității au beneficiat de așa numite sporuri nepermanente, aferent cărora foștii angajatori au plătit contribuții sociale la fondul public de pensii.

Este vorba despre sporurile prevăzute în aliniatul 3 al articolului 139 din noua lege, potrivit căruia la determinarea punctelor de pensie se va ține seama și de veniturile încasate ca forme de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, sub formă de premii anuale acordate pentru merite deosebite, sub formă de recompense cu caracter limitat acordate personalului din unele sectoare de activitate, sub forma celui de-al 13-lea salariu, sub forma retribuirii pentru orele suplimentare realizate peste programul normal de muncă, despre sporul acordat personalului didactic care au îndrumat practica psihopedagogică și care au asigurat perfecționarea în specialitate a învățătorilor și educatorilor, sub formă de indemnizația pentru munca nenormată și sub forma altor sporuri cu caracter nepermanent pentru care s-au plătit contribuții de asigurare socială.

Atenție, însă, toate aceste sporuri se valorifică prin „mica recalculare” numai anterior datei de 1 aprilie 2001 (pentru că ulterior ele au fost incluse în veniturile salariale brute și oricum au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, în baza Legii 19/2001) și numai dacă aceste sporuri au fost deja evidențiate în dosarele de pensie sau dacă pensionarii prezintă adeverințe de la foștii angajatori (sau de la succesorii acestora, așa numiții depozitari de arhive).

„Adeverințele trebuie să respecte modelul din anexa 6 a noii legi”, a mai precizat directorul Casei Județene de Pensii, adică să prezinte defalcat sporurile nepermanente de care a beneficiat pensionarul în timpul activității.

O altă precizare importantă este că dacă pensionarii au cerut deja ca în calcularea cuantumului pensiilor să se ia în considerare și sporurile nepermanente, aceștia nu mai trebuie să se deplaseze la Casa Județeană de Pensii cu nicio adeverință, deoarece informațiile sunt deja evidențiate în baza de date a instituției, astfel că vor trebui să prezinte astfel de adeverințe doar acei pensionari care încă nu au cerut recalcularea pensiilor în funcție și de sporurile nepermanente.

Cea mai mare pensie în Bihor, aproape 40.000 lei

Pe de altă parte, directorul Casei Județene de Pensii Bihor a prezentat și câteva informații despre efectele „marii recalculări”.

Astfel, în urma recalculării, s-a redus numărul pensionarilor din Bihor care aveau dreptul doar la pensia minimă, de 1.281 lei, pentru că pensiile au fost majorate în cazul a 22% dintre ei. Mai exact, dacă înainte de „marea recalculare” în Bihor erau 29.688 pensionari cu pensie minimă, după au rămas 23.080, deci pentru aproape 6.000 de persoane care primeau pensia minimă nivelul pensiei a fost majorat.

De asemenea, în urma „marii recalculări”, pensia medie a ajuns în Bihor la 2.620 lei față de 2.184 lei cât era înainte.

Cele mai mari creșteri, de 27% în medie, s-au înregistrat prin recalcularea pensiilor persoanelor care s-au pensionat anticipat (media acestei pensii urcând în Bihor de la 2.150 lei la 3.177 lei), iar cele mai mici creșteri, de 18% în medie, prin recalcularea pensiilor de urmaș (în medie acestea au crescut în Bihor de la 1.287 lei la 1.529 lei).

Cea mai mare creștere a unei pensii a fost de 5.125 lei, iar cea mai mare pensie plătită în Bihor a ajuns la 39.949 lei, brut. Atenție, beneficiarul nu este un „pensionar special”, ci un fost director de firmă, a subliniat directorul Casei Județene de Pensii:

„În top 5 cele mai mari pensii din Bihor nu mai este nicio pensie specială”. Acest nivel mare al pensiei, a mai spus Țenț, se explică prin faptul că beneficiarul a avut un salariu mare în perioada în care a muncit, așadar și contribuțiile la fondul de pensii au fost mari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot aud și văd în mass media că se bate monedă pe deciziile de recalculare a pensiilor.
Că nu-i bine pentru cei care au muncit din greu. Că e bine pentru cej care su lenevit și nh au contribuții. Ba chiar că e foarte bine pentru cei cu stagii mai mari și care au muncit mai multă vreme. Așa că, de cutiozitate m-am tot uitat la hârtiile acelea prezentate pe ecrsntle TV. Chiar nu pricep despre de bat câmpii toți ... unde naiba a văzut cineva că pe acele recalculări, scrie cuvântul DECIZIE sau ADEVERINȚĂ !?!?!?!?! Nu scrie nimic în titlu, ci doar sunt semnate și ștampilate de cineva. Hârtii fără valoare astfel, pe care oamenii nici nu le pot contesta, pentru că nu sunt acte cu denumiri care să fie pe lege.
Postat 05 Septembrie 2024, 18:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON