URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2021, 08:00

Să vină Poliţia! Tot mai mulţi orădeni se întreabă, nemulţumiţi, unde este şi de ce a dispărut Poliţia Locală (FOTO)

Să vină Poliţia! Tot mai mulţi orădeni se întreabă, nemulţumiţi, unde este şi de ce a dispărut Poliţia Locală (FOTO) "DĂ ŞI MIE". În ultimul an cerşetorii au invadat oraşul, din parcările magazinelor până în centru. Formula "Dă şi mie un ban!" a devenit ca un salut adresat trecătorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt de acord: oraşul nu mai are Poliţie Locală! "Săptămâna trecută m-a abordat agresiv un cerşetor, pe centru cereau bani trei tinere cu linguri de lemn, la intersecţia cu strada Eminescu cerşea o tânără desculţă, iar în dreptul pasajului Madacs era să mă dea de pământ un tânăr pe trotinetă electrică. Asta nu-i activitate ce face Poliţia Locală!", se plânge un orădean.

"Unde e Poliţia Locală?"

De la începutul anului, orădenii au transmis prin aplicaţia Oradea City Report peste 3.200 de sesizări numai la categoria "Ordine şi domeniu public". 11 reclamaţii pe zi! Cele din octombrie sunt reprezentative: "Mai este Poliţie Locală? Seară de seară se parchează pe spaţiile verzi!", "de o lună în parc şi-au făcut culcuş oamenii străzii". "Parcări pe strada Malului care blochează intrarea pe stradă. (...) Telefonul de la Poliţia Locală este nefuncţional", scrie un riveran. 

"Foarte rar patrulează pe aici Poliţia Locală (...) Mulţi locatari lasă gunoiul în faţa ţarcului (...) Oamenii străzii răscolesc prin gunoaie. (...) Toate acestea ar trebui prevenite de cineva. De cine oare?", se întreabă un orădean din zona Prima Oneştilor. Şi exemplele continuă, cu reclamaţii privind ambrozia, câinii comunitari, vandalizări şi altele...

"Nu s-a confirmat" 

Orădenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât adesea primesc răspuns că "în momentul verificării la faţa locului sesizarea dvs. nu s-a confirmat". Până să ajungă agenţii, şoferul a plecat, cerşetorul s-a mutat, iar RER Ecologic a făcut curat. "Poliţiştii locali vin, dar durează. Până atunci situaţia reclamată poate dispărea", zice Cristian Ile, administrator a 18 asociaţii de proprietari.

Ioan Horvath (foto), membru al Coaliţiei Rogerius, are şi o explicaţie: "Poliţiştii locali se ascund în timpul serviciului la benzinăriile din strada Matei Corvin ori în parcarea din spatele Tribunalului". Internauţii spun că şi în benzinăriile ori pensiunile de pe şoseaua de centură...

Unde nu-i cap... 

Adevărul e că Poliţia Locală nu are cum merge bine. Pagina de Facebook îi este abandonată din 2016, iar la 10 ani de la înfiinţare instituţia nu are nici măcar o rubrică pe portalul Primăriei.

Instituţia n-a avut noroc nici la şefi. "Fondatorul" Crăciun Leucea, fost general de armată, s-a retras după un an fiindcă nu a găsit căi de comunicare cu Poliţia, comisarul-şef Alexandru Laza a fost rechemat după doi ani la post de şefii din Ministerul de Interne, iar ultimul director "plin", Cristian Beltechi, s-a dat singur afară după ce a fraternizat cu subalternii, pierzându-şi autoritatea.

Perioadele de interimat păgubos au fost asigurate de Paul Kover, cel care în ianuarie şi-a înjunghiat soţia în stradă, şi de fostul lider sindical Ioan Găluţ (foto), mai apropiat de colegi decât de comandă.

... vai de ea, Poliţie!

În lipsa unui lider, instituţia e măcinată de lupte interne, cu angajaţi care se reclamă reciproc şi îşi sapă şefii. Deşi plătiţi cu circa 1.000 de euro pe lună, unii agenţi refuză să intre pe grupul de Whatsapp al instituţiei pentru o comunicare rapidă, alţii să-şi anunţe şefii când fac schimb de ture, să conducă maşina de serviciu ori să preia misiuni dificile.

De altfel, instituţia funcţionează cu program "de zi" doar între orele 7-22. Peste noapte lucrează doar dispecerul de la sediul Poliţiei Municipale şi un poliţist în patrulă mixtă subordonat colegului din Poliţia naţională. Deci, nici vorbă de eliberat locuri de parcare sau de prins orădeni care aruncă gunoaie!

"Nu lucrează rău" 

În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta crede că la 70 de angajaţi, faţă de 200 cât permit normativele, Poliţia Locală "nu lucrează rău, dar activitatea poate fi îmbunătăţită". De altfel, aceasta este sarcina fostului său consilier, Samuel Milian (foto), numit săptămâna trecută la comandă. 

Noul director şi-a format o părere: "Viteza de reacţie la o reclamaţie ar trebui să fie ca la firmele de pază, de 7-8 minute". Obiectivul însă e greu de atins cu personalul actual şi, probabil, va cere mai mulţi angajaţi. "Dacă un echipaj cu doi oameni acoperă 2-3 sectoare din cele 8 câte are oraşul, nu are cum ajunge rapid", zice Milian.

Pentru ca sarcina să fie şi mai grea, primarul i-a cerut la instalare impulsionarea colectării selective a deşeurilor, stârpirea ambroziei şi a cerşetoriei. Cam ce şi-au propus şi alţi directori, fără rezultat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Zice Birta că-i mulțumit de activitatea polițiștilor locali? Zice!
Virtual vorbind, primarul e inexistent de fapt, cu excepția cazurilor când se sărbătorește ceva, se taie vreo panglică sau trebuie demolată vreo casă ca să facă loc mașinii vreunui amic.
Postat 13 Octombrie 2021, 13:31 de KP
?!
Hai sa fim seriosi, astia nu sunt politisti! Nici trupetii, nici sefii. Degeaba-i spui unui logan Mercedes....
Postat 12 Octombrie 2021, 10:37 de pinonel
Perfect adevarat
Totusi, eu as face o paralela intre actualul si fostul primar. Cel de acum e multumit cu aproape orice, nu are nici anvergura si nici autoritate. Sper sa se trezeasca si sa si-o foloseasca(autoritatea pe care i-o da functia) pana nu (re)devine Oradea satul nimanui.
Postat 12 Octombrie 2021, 09:36 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON