Constructorii şi-au strâns uneltele, e timpul să intre la lucru medicii şi fizioterapeuţii. Primăria finalizat reabilitarea, modernizarea şi extinderea clădirii care va găzdui centrul social din Episcopia Bihor. Cofinanţat din fonduri europene, proiectul în valoare de 3,6 milioane lei a presupus lucrări de construire şi achiziţa de dotări specifice unui centru modern destinat persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de vârstă, dar şi bătrânilor fără aparţinător.
"Conform statisticilor oficiale, în judeţul Bihor există peste 20.500 de persoane cu handicap, din care 800 de persoane cu îngrijitor. Existenţa centrului va face posibil ca şi aceşti îngrijitori să aibă unde duce măcar o dată pe an, în condiţii de confort şi siguranţă, persoana pe care o au în grijă, indiferent că merg în concediu sau au probleme de rezolvat", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
Situat în imediata vecinătate a gării Episcopia, într-o clădire ocupată înainte de grăniceri, centrul social are 48 de locuri. Cele două niveluri ale clădirii sunt deservite de un lift iar camerele şi băile au fost adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale.
"Unele cade de baie sunt concepute special cu un fel de uşă în perete pentru ca îngrijitorul să poată duce mai uşor la duş o persoană cu handicap locomotor", a spus vicele.
Lucrările, executate de firma Eurociv Cons, au costat în total 2 milioane lei, sumă la care s-a mai adăugat achiziţia de mobilier şi aparatură specială în valoare de încă 48.400 lei. În urma licitaţiilor, din valoarea totală a proiectului de 3,6 milioane lei municipalitatea a cheltuit cu lucrările, diriginţia de şantier şi dotările doar 70% din sumele puse la dispoziţie.
Odată lucrările finalizate, soarta centrului va fi stabilită în săptămânile viitoare, acesta urmând să devină funcţional cel târziu în iulie. "Există mai multe ipoteze de lucru. Prima variantă este ca municipalitatea să gestioneze centrul prin intermediul Admnistraţiei Sociale Comunitare Oradea, lucru care presupune cheltuieli consistente din partea bugetului local şi nu ne încântă în mod deosebit. Cea de-a doua variantă, spre care înclinăm mai mult, este să găsim un partener, fundaţie sau altceva, care să îşi asume desfăşurarea activităţii", a spus Mircea Mălan.
Potrivit viceprimarului în condiţiile în care noul centru social va avea circa 22 de angajaţi iar cei 48 de rezindenţi vor fi persoane cu nevoi speciale, cheltuielile de funcţionare ale aşezământului se vor ridica la circa 250.000 lei lunar. În acest context municipalitatea are nevoie de un partener puternic care să le poată susţine...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.