URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2014, 17:17

Să vină locatarii! Primăria a finalizat lucrările la centrul social din Episcopia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii şi-au strâns uneltele, e timpul să intre la lucru medicii şi fizioterapeuţii. Primăria finalizat reabilitarea, modernizarea şi extinderea clădirii care va găzdui centrul social din Episcopia Bihor. Cofinanţat din fonduri europene, proiectul în valoare de 3,6 milioane lei a presupus lucrări de construire şi achiziţa de dotări specifice unui centru modern destinat persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de vârstă, dar şi bătrânilor fără aparţinător.

"Conform statisticilor oficiale, în judeţul Bihor există peste 20.500 de persoane cu handicap, din care 800 de persoane cu îngrijitor. Existenţa centrului va face posibil ca şi aceşti îngrijitori să aibă unde duce măcar o dată pe an, în condiţii de confort şi siguranţă, persoana pe care o au în grijă, indiferent că merg în concediu sau au probleme de rezolvat", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Situat în imediata vecinătate a gării Episcopia, într-o clădire ocupată înainte de grăniceri, centrul social are 48 de locuri. Cele două niveluri ale clădirii sunt deservite de un lift iar camerele şi băile au fost adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale.

"Unele cade de baie sunt concepute special cu un fel de uşă în perete pentru ca îngrijitorul să poată duce mai uşor la duş o persoană cu handicap locomotor", a spus vicele.

Lucrările, executate de firma Eurociv Cons, au costat în total 2 milioane lei, sumă la care s-a mai adăugat achiziţia de mobilier şi aparatură specială în valoare de încă 48.400 lei. În urma licitaţiilor, din valoarea totală a proiectului de 3,6 milioane lei municipalitatea a cheltuit cu lucrările, diriginţia de şantier şi dotările doar 70% din sumele puse la dispoziţie.

Odată lucrările finalizate, soarta centrului va fi stabilită în săptămânile viitoare, acesta urmând să devină funcţional cel târziu în iulie. "Există mai multe ipoteze de lucru. Prima variantă este ca municipalitatea să gestioneze centrul prin intermediul Admnistraţiei Sociale Comunitare Oradea, lucru care presupune cheltuieli consistente din partea bugetului local şi nu ne încântă în mod deosebit. Cea de-a doua variantă, spre care înclinăm mai mult, este să găsim un partener, fundaţie sau altceva, care să îşi asume desfăşurarea activităţii", a spus Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului în condiţiile în care noul centru social va avea circa 22 de angajaţi iar cei 48 de rezindenţi vor fi persoane cu nevoi speciale, cheltuielile de funcţionare ale aşezământului se vor ridica la circa 250.000 lei lunar. În acest context municipalitatea are nevoie de un partener puternic care să le poată susţine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Din 2016 incolo o sa fie director de centru Malan!
Cu peste 2.000 Euro lunar, ca nimeni nu-i da altfel atatia bani in meseria lui!
Postat 07 Iunie 2014, 22:10 de tree
nedumerire
250 000 lunar ???!!!!!! adică 5 200 pe asistat pe lună ? N-am înțeles, e vorba de Monte Carlo ?
Postat 07 Iunie 2014, 10:30 de Florin Balint
Cade e căzi!
.
Postat 06 Iunie 2014, 19:48 de Pond
"Nevinovăţia" municipalităţii orădene în raport de viaţă cu "munca în zadar" !?!
Făcând socoteala poţi să înţelegi la ce sunt buni banii europeni !?! Adică peste 17.000 Euro la fiecare beneficar, care cu totul fac 48 !?! Dacă mai pui şi cei 22 de angajaţi, fiecare cu un salariu brut, plus angajator, de cca. 860.000 Euro în total pe cei 5 ani de monitorizare europeană a rezultatelor, ajungi să vezi că un boschetar poate fi bogat fără să muincească măcar o zi din viaţa lui, pentru că primeşte un cadou de cca. 35.000 Euro "de căciulă", ca să admire la bătrâneţe peisajul, nefiind capabil să se "autoguverneze" !?!
Postat 06 Iunie 2014, 19:47 de Carp III
@Vali
Bai Vali, tu stii cat costa caviarul si sampania de calitatae????
Postat 06 Iunie 2014, 19:21 de tot eu
vreau loc de munca
unde depunem CV sa muncim ?!?!!
Postat 06 Iunie 2014, 18:55 de anda
250.000 lei lunar ?
250.000 lei lunar ? cred ca e o gresala, sunt cam 56 000 euro lunar, n-are cum sa fie atat.
Postat 06 Iunie 2014, 18:31 de Vali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON