URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2021, 16:47

Să se reducă! Fostul consilier local UDMR Kirei Melinda a câştigat, în primă instanță, procesul intentat Consiliului Local Oradea pe tema contribuţiei părinţilor pentru întreţinerea copiilor în creşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul consilier local Kirei Melinda a câştigat, în primă instanţă, procesul intentat în vara anului trecut Consiliului Local Oradea pe tema majorării la 1.908 lei a costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşele orădene în anul şcolar 2020 – 2021.

"Dispune anularea hotărârii!"

Fostul lider al grupului UDMR din Consiliul Local a transmis BIHOREANULUI că, prin Hotărârea de Consiliu Local 522 din 2020, părinţii celor aproximativ 400 de copii din creşele orădene au fost obligaţi să plătească o cotă parte de 20% dintr-o sumă de două ori mai mare decât în Cluj Napoca, unde salariile sunt mai mari, şi de patru ori mai mare decât suma stabilită legal la 484,68 lei pe lună.

Concret, în loc să plătească circa 381 lei lunar pentru întreţinerea unui copil la creşă, părinţii ar fi trebuit să achite doar 96 lei pe lună.

"După un an şi patru luni, secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal în Hotărârea 762/2021 din 4 octombrie 2021 mi-a dat dreptate în totalitate. Dispune anularea hotărârii iniţiale. Obligă Consiliul Local Oradea să emită o nouă hotărâre pentru anul şcolar 2020 - 2021 în sensul celor solicitate de mine şi stabilită de Raportul de expertiză financiar - contabilă, precum şi achitarea contravalorii expertizei contabile în sumă de 1.233,6 lei", a transmis Kirei.

Să plătească din buzunarul propriu!

Aceasta a mai afirmat că, "dacă Hotărârea rămâne definitivă (Primăria poate face recurs în 15 zile, dar în lumina expertizei fără echivoc, ar fi doar tragere de timp), părinţii copiilor care au frecventat creşa pot cere restituirea diferenței. Părinții copiilor care acum sunt înscriși în creșe pot solicita recalcularea contribuției pentru anul școlar 2021-2022, care s-a stabilit la fel de greșit pe modelul anilor anteriori", a mai adăugat ea.

Fostul consilier local a acuzat încă de anul trecut Primăria că a umflat valoarea costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşă pentru că a luat în calcul nu doar costurile cu hrana micuţilor, ci şi cheltuielile de personal.

Având în vedere că fostul primar Ilie Bolojan şi actual primar Florin Birta au susţinut tot timpul că suma aprobată de Consiliul Local este corectă, Kirei Melinda cere acum ca aceştia să plătească din propriul buzunar costurile expertizei care a dovedit contrariul.

"Ar fi just ca domnii Ilie Bolojan şi Florin Birta să plătească costul expertizei, 1.233,66 lei din propriile indemnizaţii, nu din banii publici", a cerut Kirei.

Victoria consilierei locale în primă instanţă este, însă, tardivă, de vreme ce în şedinţa din luna iulie 2021, la propunerea municipalităţii, Consiliul Local a aprobat din nou majorarea costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşă în anul şcolar 2021 – 2022 de la 1.908 lei la 1.929 lei şi implicit a contribuţiei părinţilor de la 381 lei la 385,8 lei.

Hotărâre care pentru a fi declarată ilegală ar trebui atacată la rândul său...

Urmează recurs...

Viceprimarul Arina Moş, care a condus Administraţia Socială Comunitară Oradea, iar în prezent coordonează Direcţia de Asistenţă Socială Oradea care administrează creşele orădene, a declarat pentru BIHOREANUL că nu a luat încă la cunoştinţă despre faptul că municipalitatea a pierdut în instanţă procesul intentat de fostul consilier Kirei Melinda.

"Dacă sentinţa nu este definitivă, vom urma procedura şi o vom ataca cu recurs, dacă este definitivă ne vom conforma ei", a spus Moş.

Viceprimarul a susţinut în continuare că banii plătiţi de părinţi cu titlu de contribuţie "abia dacă reuşesc să acopere costurile cu masa, pentru că meniul făcut de medic pentru copiii de creşă este variat, astfel încât aceştia să beneficieze de toate vitaminele şi minerale necesare pentru o bună dezvoltare".

Arina Moş a mai spus că părinţii plătesc cei 18 lei pe zi doar pentru perioada în care micuţii merg la creşă, nu şi în zilele în care rămân acasă, iar suma de plată pe zi se reduce la jumătate dacă părinţii au doi copii de creşă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu reducerea a fost subiectul, ci încadrarea contribuției în baremul anual național.
Insistența celor mai tembele viețuitoare din România, care oricum nu bate media inteligenței omnivorilor de pe planetă, de a arăta că suma "impusă" e benefică pentru bugetul local, este de "noaptea minții". Kirei Melinda este de departe o persoană cerebrală, cu capul pe umeri și țiglele pe casă. PNL Bihor și "echipa Birta" ținută în viață în mod artificial, dusă "cu pluta" rău de tot. Cum să ceri pentru creșă aproape 200 lei lunar pentru un copil? Nu vezi că în țări în care se gândește cu creierul, nu cu fundul ca la noi, cre#a este gratuită sau aproape de un minim simbolic, pentru a susține natalitatea și continuitatea acelui popor? Numai în Ungaria vecină dacă e să ne uităm, vedem că la fiecare copil intervine Statul, care nu numai că acoperă financiar creșa, grădinița și o parte din școală, dar chiar subvenționează părinții în fel și chip.
Postat 05 Octombrie 2021, 17:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON