Reacția virulentă a celor care au contestat utilitatea noului pasaj e și din cauza rezistenței la schimbare. Pentru unii e complicat să intri într-o gaură și să dai de trei ieșiri, chestie care-ți poate provoca dileme. Asta, în vreme ce pe afară dai de niște devieri și alte clinciuri de pun și GPS-ul pe gânduri.
Pasajul din Centrul Civic nu va rezolva toate problemele de circulație din oraș. La Școala Oltea Doamna, în Parcul Traian, se face coadă, pe strada Roman Ciorogariu, la Colegiul Eminescu, la fel. Acum drumul se blochează dimineața și la Parcul 1 Decembrie, pentru ca elevii de la Colegiul Gojdu să ajungă la școală, iar asta se va manifesta mereu în orele de vârf.
Oamenii se vor obișnui cu noile trasee, să nu uităm că tot cu atâta râvnă înjurau și turbogirația. Ne vom prinde că de pe Averescu poți ajunge în centru nu doar prin pasaj, ci și trecând podul Dacia și cotind pe George Enescu. Vor urma în oraș și alte pasaje, cu alți nemulțumiți de schimbări, dar până la urmă altă soluție nu este, dacă nu vrem să îmbătrânim în trafic.
Se mai spune că, pe lângă că nu rezolvă toate problemele în trafic, pasajul a costat o grămadă de bani europeni. În primul rând, dacă nu-i accesam, banii s-ar fi reîntors la bugetul european, nu-i puteam folosi în altă parte. În al doilea rând, UE n-are decât să ne dea bani, să ne aducă la nivelul ei de dezvoltare, că tot din cauza țărilor occidentale am încăput în laba sovieticilor, de ne-au adus în epoca de piatră.
UE ne dă bani pentru a trage canalizarea la sate, dar de noi depinde să-i lămurim pe gospodari să se și racordeze la rețea, lăsând buda din curte în paragină. Primim bani de afară ca să selectăm gunoiul, dar sunt inutili dacă țăranii tot în fundul nilei adună gozul, după care primăvara îi dă foc. Degeaba facem parcări din fonduri europene, dacă locatarii nu suportă să facă 200 de metri pe jos, ci insistă să-și bage mașina până în casa scării.
Dar ce mă mir că mulți nu vor să se schimbe nimic din moment ce 48% dintre români, conform unui recent sondaj, spun că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Personal, cred că nu mai e vorba de un studiu sociologic, ci de un recensământ al celor slabi cu memoria, care sunt refractari la schimbare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.