Şcoala online nu trebuie să fie doar o povară, ci şi o provocare. Autodidactă, Camelia Simona Florea, învăţătoarea din satul bihorean Petreasa, comuna Remetea, face singură animaţii video cu lecţii de matematică şi le publică pe YouTube, ca să-i ajute pe copii, profesori şi părinţi deopotrivă.
Inspirată de americani
"La americani am văzut asemenea lecţii, foarte utile, mai ales pentru homeschooling (n.r. şcolirea acasă, pentru copiii care nu sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ). Videoclipurile au un impact foarte mare pentru copii şi sunt o modalitate eficientă pentru predare. În zece minute, ai făcut o lecţie de mate", a explicat învăţătoarea, marţi, pentru BIHOREANUL.
Dornică să facă ea însăşi asemenea videoclipuri animate, l-a rugat pe fiul ei să o înveţe cum să le creeze. "Mi-a trimis o aplicaţie, sunt foarte multe de acest gen, şi am învăţat singură cum să o folosesc", a mai spus cadrul didactic.
În vacanţa de vară din anul trecut, a exersat şi a creat videoclipuri despre şcoala în pandemie, cu sfaturi pentru motivarea copiilor ori despre regulile anti-Covid. Cum între timp toate lecţiile s-au mutat pe internet, Camelia s-a adaptat şi, pe lângă orele online pe care le ţine cu elevii ei, face lecţii video disponibile oricui intră pe canalul ei de YouTube.
Şcoala pe YouTube
Prima lecţie de mate, publicată pe YouTube pe 8 ianuarie, a avut ca subiect fracţiile. "Matematica pe înţelesul celor mici: Să învăţăm fracţiile cu Simo!" a adunat până acum 2.473 de vizualizări. Cea de-a doua, cu înmulţirea, a postat-o pe 16 ianuarie şi deja a strâns 5.540 de urmăriri. "Acum lucrez la animaţia cu împărţirea, va avea cam 12 minute", a explicat învăţătoarea. Miercuri, ulterior discuţiei cu BIHOREANUL, învăţătoarea a şi publicat videoclipul pe YouTube.
A ales să folosească un limbaj simplu, exact ca la clasă, şi, pentru a personaliza videoclipurile, a creat şi o variantă animată a ei, profesoara digitală "Simo" (Simona fiind al doilea ei prenume), care le explică micuţilor "misterele" matematicii.
Învăţătoarea este convinsă că menirea ei de cadru didactic nu este doar să predea respectând programa şcolară, ci să se perfecţioneze continuu, pentru ca mesajul ei să ajungă mai uşor la copii.
De altfel, Camelia a participat în ultimul deceniu la mai multe cursuri şi programe de formare, inclusiv pentru dobândirea de aptitudiuni digitale. "Sunt convinsă că, în următorii ani, conţinutul audio şi vizual va avea un succes şi mai mare şi va fi nelipsit din educaţie", spune ea, observând cum lecţiile clasice îi plictisesc tot mai repede pe elevi.
"Classroom" de Petreasa
Învăţătoare de 30 de ani, Camelia şi-a petrecut cariera de până acum la catedrele şcolilor din comuna Remetea. În satul Petreasa, unde predă acum, are o clasă simultană, în care sunt înscrişi 12 elevi de vârste diferite. Din aceştia, doar cinci participă la lecţii regulat, ceilalţi fiind copii din comunitatea de romi, care sunt mai greu de mobilizat la ore. "Probabil că în următorii ani, şcoala se va şi închide", spune ea.
De când şcoala s-a mutat pe internet, învăţătoarea se "întâlneşte" zilnic cu elevii ei, pe platforma Google Classroom. Cu ajutorul unui orădean, Dorel Dan, a găsit şi soluţia ca micuţii să aibă dispozitivele necesare. "Dânsul face regulat donaţii pentru şcoală. Anul trecut, a vrut să ne cumpere o tablă inteligentă, i-am spus că, în acest context, mai utile ar fi tabletele, şi a achiziţionat tablete pentru toţi elevii, aşa că putem să ţinem orele online", a explicat cadrul didactic.
Chiar dacă elevii se vor întoarce la şcoală pe 8 februarie, Camelia spune că va posta în continuare lecţii animate pe internet şi ia în calcul să creeze animaţii şi pentru alte discipline.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.