URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2021, 19:41

Să învăţăm mate cu Simo! O învăţătoare dintr-un sat din Bihor face animaţii cu lecţii de matematică pe YouTube (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcoala online nu trebuie să fie doar o povară, ci şi o provocare. Autodidactă, Camelia Simona Florea, învăţătoarea din satul bihorean Petreasa, comuna Remetea, face singură animaţii video cu lecţii de matematică şi le publică pe YouTube, ca să-i ajute pe copii, profesori şi părinţi deopotrivă.

Inspirată de americani

"La americani am văzut asemenea lecţii, foarte utile, mai ales pentru homeschooling (n.r. şcolirea acasă, pentru copiii care nu sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ). Videoclipurile au un impact foarte mare pentru copii şi sunt o modalitate eficientă pentru predare. În zece minute, ai făcut o lecţie de mate", a explicat învăţătoarea, marţi, pentru BIHOREANUL.

Dornică să facă ea însăşi asemenea videoclipuri animate, l-a rugat pe fiul ei să o înveţe cum să le creeze. "Mi-a trimis o aplicaţie, sunt foarte multe de acest gen, şi am învăţat singură cum să o folosesc", a mai spus cadrul didactic.

În vacanţa de vară din anul trecut, a exersat şi a creat videoclipuri despre şcoala în pandemie, cu sfaturi pentru motivarea copiilor ori despre regulile anti-Covid. Cum între timp toate lecţiile s-au mutat pe internet, Camelia s-a adaptat şi, pe lângă orele online pe care le ţine cu elevii ei, face lecţii video disponibile oricui intră pe canalul ei de YouTube.

Şcoala pe YouTube

Prima lecţie de mate, publicată pe YouTube pe 8 ianuarie, a avut ca subiect fracţiile. "Matematica pe înţelesul celor mici: Să învăţăm fracţiile cu Simo!" a adunat până acum 2.473 de vizualizări. Cea de-a doua, cu înmulţirea, a postat-o pe 16 ianuarie şi deja a strâns 5.540 de urmăriri. "Acum lucrez la animaţia cu împărţirea, va avea cam 12 minute", a explicat învăţătoarea. Miercuri, ulterior discuţiei cu BIHOREANUL, învăţătoarea a şi publicat videoclipul pe YouTube.

A ales să folosească un limbaj simplu, exact ca la clasă, şi, pentru a personaliza videoclipurile, a creat şi o variantă animată a ei, profesoara digitală "Simo" (Simona fiind al doilea ei prenume), care le explică micuţilor "misterele" matematicii.

Învăţătoarea este convinsă că menirea ei de cadru didactic nu este doar să predea respectând programa şcolară, ci să se perfecţioneze continuu, pentru ca mesajul ei să ajungă mai uşor la copii.

De altfel, Camelia a participat în ultimul deceniu la mai multe cursuri şi programe de formare, inclusiv pentru dobândirea de aptitudiuni digitale. "Sunt convinsă că, în următorii ani, conţinutul audio şi vizual va avea un succes şi mai mare şi va fi nelipsit din educaţie", spune ea, observând cum lecţiile clasice îi plictisesc tot mai repede pe elevi.  

"Classroom" de Petreasa

Învăţătoare de 30 de ani, Camelia şi-a petrecut cariera de până acum la catedrele şcolilor din comuna Remetea. În satul Petreasa, unde predă acum, are o clasă simultană, în care sunt înscrişi 12 elevi de vârste diferite. Din aceştia, doar cinci participă la lecţii regulat, ceilalţi fiind copii din comunitatea de romi, care sunt mai greu de mobilizat la ore. "Probabil că în următorii ani, şcoala se va şi închide", spune ea.

De când şcoala s-a mutat pe internet, învăţătoarea se "întâlneşte" zilnic cu elevii ei, pe platforma Google Classroom. Cu ajutorul unui orădean, Dorel Dan, a găsit şi soluţia ca micuţii să aibă dispozitivele necesare. "Dânsul face regulat donaţii pentru şcoală. Anul trecut, a vrut să ne cumpere o tablă inteligentă, i-am spus că, în acest context, mai utile ar fi tabletele, şi a achiziţionat tablete pentru toţi elevii, aşa că putem să ţinem orele online", a explicat cadrul didactic.

Chiar dacă elevii se vor întoarce la şcoală pe 8 februarie, Camelia spune că va posta în continuare lecţii animate pe internet şi ia în calcul să creeze animaţii şi pentru alte discipline.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON