URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 10 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2024, 11:33

Să intri la liceu nu-i greu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hai să vă dau niște cifre: Șuncuiuș - 1,32, Ștei - 1.77, Bratca - 1.82. Nu e vorba nici de cotele apelor, nici de alcoolemie, ci de cele mai mici note cu care s-a intrat la liceele din aceste localități.

Oare ce o fi scris un elev care a luat nota 1,32? Cum probabil că un punct se dă din oficiu, o fi fost recompensat pentru că a știut să-și scrie numele pe lucrare, cu litere mari.

Cu așa material uman nu-i de mirare că mai apoi, la bacalaureat, copiii ori nu se mai prezintă, ori iau note scandalos de mici, și asta în contextul în care oricum subiectele la examene sunt din ce în ce mai simple, ca să dea bine cifrele pentru politrucii din Ministerul Educației.

Văzând notele luate de viitori liceeni mi-am adus aminte de un banc. Un medic veterinar se îmbolnăvește și merge la medic, care îl întreabă: „Ce te doare?”. La care veterinarul răspunde: „Păi așa-i ușor!”.

E ușor și pentru dascălii din școlile de elită orădene să lucreze cu copii care intră la liceu cu medii peste 9. Și le înțeleg frustrarea când palmaresul lor la Bac este mânjit de câte un amărât care s-a nimerit să dea examenul pe acolo, venind din altă școală.

Sunt curios ce rezultate ar obține profesorii-vedetă având niște elevi precum cei care au intrat la Bratca sau Șuncuiuș. Aș fi tare fericit să aud că, măcar pentru un an, acești dascăli minunați și excelent pregătiți profesional fac o muncă de apostolat și merg la țară ca să scoată tinerii din întuneric.

Cum așa ceva nu se va întâmpla în veci, poate tinerii care speră la o iluzorie diplomă de liceu ar face bine să aleagă noua școală duală din Oradea. Ar scăpa, bieții de ei, de corvezile la care-i supun părinții la munca câmpului și ar avea, în sfârșit, ocazia să înlocuiască sapa cu șurubelnița și cheia franceză.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce să zicem atunci...
...de Marcel Ciolacu cu Bacu la 30 de ani și cu primul loc de muncă la 37 de ani? Și iată: conduce o întreagă Românie. De asta merg lucrurile bine, că suntem conduși de ce mai "capabili".
Postat 07 August 2024, 09:16 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4986 RON
  • 1 EUR = 4.9741 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON