URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2022, 17:37

Să fie curățenie! În Oradea începe o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 4 şi 15 aprilie, orădenii vor putea să scape gratuit de deşeurile voluminoase de prin case sau curţi, în cadrul unei campanii de colectare organizate de Primărie şi RER Vest.

Sunaţi şi aruncaţi!

"În perioada 04-15 aprilie, de luni până vineri, între orele 12-20, va avea loc campania de colectare a deşeurilor voluminoase şi a deşeurilor periculoase provenite de la utilizatori casnici (persoane fizice) din Oradea. Cetăţenii vor avea posibilitatea să contacteze telefonic, de luni până vineri, între orele 07.30-15.30, operatorul SC RER Vest SA la nr. de telefon 0751.306.526, în vederea preluării solicitării de colectare a deşeurilor voluminoase sau periculoase, menţionând următoarele date: nume şi prenume solicitant, adresa, tipul de deşeuri voluminoase pentru care solicită colectarea, volumul estimat al acestora", a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.

RER Vest va centraliza solicitările primite şi va organiza colectarea la domiciliul persoanelor fizice, transmiţând telefonic solicitantului data şi ora de ridicare.

Operatorul va emite cetăţeanului un bon de confirmare care va conţine informaţii privind modalitatea de transport a deşeurilor şi numele celui care le predă.

Orădenii care vor să predea gratuit deşeuri trebuie să aibă contract cu RER Vest şi să nu aibă datorii la plata facturilor, să fie prezenţi la momentul colectării deşeurilor, să prezinte spre colectare deşeurile demontate sau dezasamblate şi să pregătească depozitarea deşeurilor la limita proprietăţii sale, cu acces direct dinspre carosabil pentru autospecialele RER Vest.

Sunt considerate deşeuri voluminoase deşeurile solide de dimensiuni mari, precum mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată altele decât deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Deşeurile periculoase menajere sunt deşeurile cu caracter periculos generate de cetăţeni în urma activităţilor desfăşurate în gospodăriile proprii - ex. ambalaje de la produşi de igienizare, baterii şi acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, spray-uri, ambalaje de la produse utilizate în amenajări interioare.

Curăţenie peste tot

Pe de altă parte, Primăria Oradea a mai anunţat că până pe 15 aprilie, se derulează în paralel şi o campanie de igienizare şi întreţinere a domeniului public, iar asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice de la case sunt chemate să cureţe spaţiile dintre imobile şi carosabil.

Deşeurile vegetale vor fi transportate gratuit de RER Vest, cu condiţia să fie depozitate, în zonele de case, la marginea aliniamentului sau scuarului stradal, înspre calea publică principală, astfel ca utilajele operatorului de salubritate să poată avea acces.

"Orădenii din cvartalele de locuit (zona asociaţiilor de proprietari) sunt rugaţi să depoziteze deşeurile rezultate în urma acţiunilor de igienizare lângă incintele de depozitare a deşeurilor menajere care deservesc asociaţiile, cât mai aproape de calea publică principală", a mai transmis Primăria.

Aceste deşeuri se vor colecta de luni până vineri, între orele 12 şi 15.

Municipalitatea mai anunţă că deşeurile depozitate pe domeniul public după 15 aprilie vor atrage amenzi pentru cei care le aruncă, între 200 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, şi muncitorii RER Vest continuă întreţinerea pe domeniul public din oraş, o campanie demarată deja de câteva săptămâni. Vineri, ei vor fi prezenţi în zona centrală, mai precis pe străzi precum Republicii, B-dul Magheru, Piaţa Bucureşti, Şirul Canonicilor şi Făcliei-Silvaş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oraș civilizat ...
... care își face curat în curte 10 zile din an. Apoi pauză. În rest, D-zeu cu mila.
Postat 31 Martie 2022, 07:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON