URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2024, 10:50

Să aibă consecințe! UDMR-istul Szabó József cere pedepsirea suporterilor care au scandat lozinci anti-maghiare în timpul meciului FC Bihor – Csikszereda Miercurea Ciuc (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fotbalul orădean agită spiritele nu doar în tribunele stadionului Iuliu Bodola, ci și în sălile de ședințe ale palatului administrativ al orașului.

„Am fost șocat”

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Szabó József, a cerut în cadrul ședinței de joi sancționarea suporterilor care au scandat lozinci anti-maghiare în timpul meciului FC Bihor – Csikszereda Miercurea Ciuc.

„Să fiu sincer, am fost șocat de vestea că duminică, în timpul meciului FC Bihor cu Miercurea Ciuc, au fost cântate lozinci rasiste și xenofobe”, a declarat UDMR-istul în plenul ședinței de joi a Consiliului Local Oradea, ultima din actualul mandat.

Szabó József a spus că a înaintat în dimineața zilei de joi o adresă către primarul Florin Birta prin care a ridicat mai multe întrebări.

Potrivit propriei declarații, UDMR-istul a ținut să afle „ce măsuri oficiale” a luat conducerea clubului FC Bihor în urma incidentului și dacă au fost identificați suporterii care au scandat lozinci jignitoare la adresa minorității maghiare.

„Ce sancțiuni au primit pentru faptul că la meciul desfășurat pe stadionul Iuliu Bodola au insultat nu doar jucătorii și suporterii echipei adverse, dar și maghiarii orădeni, care reprezintă peste 20% din populație?”, a întrebat Szabó József.

„Acest incident să aibă consecințe!”

Consilierul a mai cerut să afle care a fost motivul pentru care, auzind mesajul scandărilor, nici conducerea clubului, nici crainicul stadionului nu le-a cerut suporterilor să se potolească.

„În numele grupului UDMR, îmi exprim indignarea față de această conduită, iar ca suporter al echipei, solicit ca acest incident să aibă consecințe pentru toți cei implicați”, a cerut Szabó József.

UDMR-istul nu le-a reprodus colegilor din Consiliul Local Oradea, care îl priveau preocupați, lozincile scandate în cadrul meciului.

Totuși, în susținerea acuzației sale, acesta a prezentat BIHOREANULUI o filmare (video jos) postată pe rețelele de socializare. În înregistrare, mai mulți susținători ai FC Bihor pot fi auziți scandând „Ole, ole, să-ți dăm la m... bozgore”. Incidentul pare unul izolat, venit din partea „ultrașilor”, fără ecoul la publicul larg, dar asta nu înseamnă că a fost mai puțin grav.

La mâna organelor de ordine

Luat pe neașteptate, primarul Florin Birta s-a arătat surprins de interpelarea UDMR-istului, cu atât mai mult cu cât incidentul nu a fost reflectat nicăieri în spațiul public. „Cred că nu ne puteți acuza că am susține astfel de comportamente”, s-a apărat edilul.

Birta a declarat că „nu există pădure fără uscături, iar astfel de lucruri se pot întâmpla nu doar în România, dar și în Ungaria, în Germania, și peste tot, mai ales când este vorba despre suporteri înfocați ai echipelor de fotbal”.

În context, Florin Birta și-a manifestat speranța că vinovații vor fi identificați și sancționați. „Eu cred că forțele de ordine care au atribuții aici, în identificarea celor care au avut asemenea comportamente își vor face datoria și vor lua măsurile care se impun”, a spus primarul.

Incidentul reclamat de consilierul local Szabó József nu a schimbat poziția consilierilor locali, inclusiv a reprezentanților UDMR, față de politica de finanțare a clubului orădean de fotbal de la bugetul local.

Bani pentru FC Bihor

Consilierii locali au aprobat joi, cu unanimitate de voturi și fără obiecțiuni, suplimentarea cotizației Oradiei la bugetul FC Bihor cu suma de 750.000 lei.

Cotizația va fi acordată clubului în limita sumei de 3,7 milioane lei din bugetul total al echipei pe anul 2024 care se ridică la aproape 7,4 milioane lei.

Suma va acționa ca un împrumut acordat FC Bihor până când își va realiz obiectivele din sponsorizări.

FC Bihor ar urma să restituie banii către bugetul local în prima parte a anului viitor, din cotizația pe care municipalitatea orădeană o va acorda către club „în măsura în care se vor atinge estimările privind sponsorizările din surse private”.

Vezi mai jos înregistrarea la care a făcut referire consilierul Szabó József. Atenție, conținut explicit!

Citiți mai jos Hotărârea Consiliului Local Oradea privind rectificarea bugetului FC Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Domnule Szabo!!! Glumiți,nu?!?
În primul rând sunt jumătate român și jumătate slovac deci nu poate fi vorba de rasism în cazul meu. Dar oare domnul Szabo a auzit vreodată scandările suporterilor maghiari fie de la Sfântu Gheorghe fie de la Miercurea Ciuc?!?! După ce rezolvați problema propriilor suporteri puteți avea pretenții din partea celorlalți. Domnule Szabo învățați să respectați țara al cărei cetățean sunteți și când faceți asta aveți și dreptul să vă plângeți. Eu cunosc foarte mulți etnici slovaci și toți vorbesc limba română pentru că trăiesc în România. Ați putea să le urmați exemplul și abia apoi să faceți scandal.
Postat 26 Octombrie 2024, 18:56 de Oradeanul23
Scandări rasiste
Oare stimatul domn Szabo a auzit și scandările suporterilor din Miercurea Ciuc? Eu unul din tribuna 2 le-am auzit, provocări din ambele părți.
Postat 25 Octombrie 2024, 15:39 de Mihai---
Si noi suntem discriminati
cand ni se cere sa cunoastem limba maghiara la angajare. E voalat sub forma : " constituie avantaj...".
Postat 25 Octombrie 2024, 14:52 de scorilo
Sesizările de acest fel se adrează Consiliului Național ...
... care se ocupă de discriminări. Nu lui Birta, care poate doar să pună niște bannere la intrăriie în oraș, pe care să scrie că suporterii bihoreni iubesc maghiarii de oriunde vin și consumă aer de Oradea.
Postat 25 Octombrie 2024, 12:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5955 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON