URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2024, 18:31

S-au reluat lucrările la centura Aleșd, după un an de blocaje! (FOTO)

S-au reluat lucrările la centura Aleșd, după un an de blocaje! (FOTO) (sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pe toate tronsoanele șoselei de centură Aleșd au fost reluate luni, după ce a fost pusă în aplicare și ultima procedură de executare silită, au anunțat în aceeași zi reprezentanții Consiliului Județean Bihor, printr-un comunicat de presă. Stadiul de execuție a lucrărilor a ajuns la 80%.

Se fac lucrări de infrastructură rutieră care includ stabilizarea și asfaltarea drumului, lucrări de fundație la sensul giratoriu de la intersecția cu DJ 764 spre Aștileu, relocarea utilităților și pregătirea fundației cu balast pe diferite segmente, potrivit aceleiași surse. 

„În a doua jumătate a lunii iulie, Centura Aleșd va fi deschisă circulației. Lucrările au fost reluate pe toate tronsoanele, după un an în care au fost blocate din cauza unui șir de procese. Centura Aleșd va debloca tranzitul prin oraș și va facilita circulația în zona din jurul orașului. Cei care tranzitează orașul înspre Cluj-Napoca pierd minute bune în trafic, generând un deranj atât pentru ei, cât și pentru cei care locuiesc în Aleșd”, a explicat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, potrivit comunicatului. 

Lucrările pe centura Aleșd au fost blocate vreme de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), amintesc reprezentanții CJ.

„Din cei 23 de localnici care au contestat aceste decizii, majoritatea au renunțat la procese. Șapte persoane au pierdut procesele, instanțele respingând cererile, iar în cazul a cinci persoane s-au pus în aplicare proceduri de executare silită”, se arată în aceeași informare. 

Lungimea totală a centurii Aleșd este de 5,8 kilometri. În septembrie 2023, a fost deschisă parțial circulația pe o lungime de 2,3 km, de la km 3+600 până la km 5+852, între DN1 și DN1H, în localitatea Peștiș, pe direcția Zalău.    

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de 89 de milioane de lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Surprinzător că Bolojan nu a întins traseul acesta ...
... cât mai aproape de Birtin, prin curtea conacului în care s-a născut, traversând Crișul Repede cu două poduri și două viaducte peste calea ferată, preferând să o taie mai direct printre casele unor aleșdani care nu au jucat vreodată în echipa lui de oportuniști.
Postat 21 Mai 2024, 09:17 de KP
Vadit
Vadit se vede din poza aeriana ca traseul qales de Bolovan este unul prost, prin mijlocul unei zone locuite. Centura trebuia sa ocoleasca zonele locuite care se ocupau cu case in timp. \\Nu inteleg de ce nu s-a optat pentru traseul din nord unde s-a realizat 1/3 din eventuala centura cu drumul nou spre Pestis( localitate plina de "influenceri" pnl si pretenari), era mai ieftin si nu aparea mizeria prin curtile oamenilor. Care o fi parandalatul? Aseemenea se doreste si in Oradea-Episcopia unde pentru "influenceri" se face un drum printre case, Paleul fiind locatia multor viituri cu "vorbitor" prin primarie.
Postat 21 Mai 2024, 00:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON