Concursurile pentru desemnarea celor 15 decani ai facultăților Universității din Oradea s-au încheiat miercuri, iar 12 dintre actualii șefi și-au asigurat noi mandate.
Marea surpriză este la Facultatea de Medicină și Farmacie, unde senatorul PSD Florian Bodog devine, din prodecan, decan. Bodog a mai condus Medicina între 2012 și 2016.
Pentru șefia FMF au candidat decanul în funcție, Adrian Maghiar, și prodecanul Bodog. Miercuri, cei doi au fost programați să-și susțină programul managerial în fața comisiei anume formate de rectorul Constantin Bungău, dar, din motive neelucidate, Maghiar nu s-a prezentat. Astfel, Bodog a câștigat funcția de decan cu 98 de puncte, în timp ce contracandidatul său a obținut doar 28,75 de puncte, după evaluarea programului managerial propus.
Bodog vrea „absolvenți onești”
„În noul mandat de decan îmi propun ca Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea să reușească să formeze nu doar specialiști bine pregătiți în domeniul medical, dar mai ales să avem absolvenți onești și empatici, care înțeleg nevoile pacienților. Pentru că înainte de orice trebuie să fim și să rămânem oameni”, a scris Bodog pe contul său de Facebook, unde și-a anunțat reușita.
Senator PSD, chirurgul Florian Bodog are o avere considerabilă, cu 700.000 lei și peste 66.000 euro în conturi, 5 terenuri, 2 apartamente și 3 case, un BMW și acțiuni de peste 2 milioane lei la mai multe firme. Conform celei mai recente declarații de avere, Bodog a câștigat lunar salarii cumulate de 39.212 lei, din care 14.500 de la Spitalul Județean, 11.400 de la Senat și 9.500 de la Universitate.
Florian Bodog a fost de-a lungul timpului în centrul mai multor controverse. El a fost inculpat de DNA pentru abuz în serviciu şi fals, fiind acuzat că pe vremea când era ministru al Sănătăţii şi-a angajat fictiv la cabinet o consilieră din Oradea care nici măcar nu s-a deplasat în Capitală la serviciu.
De asemenea, în toamna anului 2023, el a primit din nou de la Ministerul Educației titlul de abilitat și dreptul de a coordona doctoranzi, în baza unei teze pe care a susţinut-o vara trecută la Universitatea din Oradea. BIHOREANUL a dezvăluit că prima abilitare i-a fost anulată deoarece nu îndeplinea condiţia ca titularul să aibă minimum 6 articole ştiinţifice semnate ca autor principal.
Decani longevivi
Decani noi vor mai fi la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, unde a câștigat funcția Voichița Ionela Hule în fața colegului Alin Florin Pop (în timp de decanul în funcție, Alexandru Pele, nu a mai candidat) și la Facultatea de Științe Economice, unde Claudia Diana Sabău-Popa a câștigat în fața colegului Dorin Coita (care de asemenea nu s-a prezentat la proba de interviu). Nici la Științe Economie decana în funcție, Alina Bădulescu, nu a mai candidat pentru un nou mandat.
La celelalte facultăți, șefii rămân neschimbați: Corina Andor la Arte, Marcela Prada la Construcții, Cadastru și Arhitectură, Cristian Miheș la Drept, Alexandru Ilieș la Geografie, Turism și Sport, Eugen Macocian la Informatică și Științe, Eugen Gergely la Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Cristina Hora la Inginerie Energetică și Management Industrial, Gabriel Moisa la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Veronica Buciuman la Litere, Cristina Maerescu la Protecția Mediului, Karla Barth la Științe Socio Umane și Viorel Popa la Teologie Ortodoxă.
Decanii vor fi în funcție în următorii cinci ani, la fel ca rectorul Constantin Bungău, ales pentru al patrulea mandat în această primăvară.
Rezultatele concursurilor pentru decani, așa cum au fost publicate pe site-ul Universității:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.