Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. În aceeași decizie se menționează că, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru eliminarea controalelor și la frontierele terestre, cele care înregistrează, de altfel, cel mai mare trafic.
„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22:38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne, printr-un comunicat de presă, citat de Spotmedia.ro.
Astfel, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări din Schengen prin terminalele internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei, notează același portal de știri.
Potrivit Deciziei Consiliului UE, în anul ce vine, „Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”.
Totodată, hotărârea prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin. „România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, subliniază MAI.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis sâmbătă seara că se vor face eforturi pentru aderarea completă a României la Spațiul Schengen. „După 13 ani de eșecuri și umilințe, Guvernul pe care îl conduc a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest capitol prin eliminarea controalelor și la frontierele terestre", a afirmat Ciolacu.
Comisia Europeană a transmis că salută decizia luată în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.
„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.”, a precizat Ursula von der Leyen,
Spațiul Schengen cuprinde 27 de țări și se întinde pe mai mult de 4 milioane de km2, înglobând o populație de aproape 420 de milioane de persoane. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen va crește la 4,5 milioane de km2 și o populație de 450 de milioane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.