Agricultorii din sudul Bihorului adună pagubă. Producţiile s-au uscat în câmp după o jumătate de an în care nu a plouat deloc.
"Dacă fermierii din nordul judeţului au recolte foarte bune, de la Oradea în jos, spre Cheresig, Cefa, Salonta, Avram Iancu şi Batăr, lipsa precipitaţiilor a distrus recolta nu doar la porumb, ci şi la plantele furajere, de la lucernă la trifoi", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Nicolae Hodişan.
De trei ori mai puţin...
Veştile sunt proaste. Săptămâna trecută, după recoltarea a jumătate dintre cele 95.600 hectare cu porumb din Bihor, cantităţile adunate de pe câmp sunt mult sub aşteptări. "Lipsa precipitaţiilor a făcut ca producţia medie să fie undeva la 5.000 de kilograme la hectar, iar până la finalul perioadei de recoltare ne aşteptăm să coboare şi la 4.500 kilograme la hectar", spune directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).
Dacă fermierii din zonele Diosig, Săcuieni, Valea lui Mihai, din nordul judeţului, unde a mai plouat şi solurile sunt mai bune, înregistrează producţii de 10.000 - 12.000 kg/ha, la fel ca de obicei, în partea de sud, de la Leş şi Cheresig spre Batăr şi Avram Iancu, combinele adună de trei ori mai puţin. Cel mult 3.000 kg/ha!
La porumb, pe pierdere...
Fermierii se plâng de cea mai lungă secetă din ultimii 20 de ani. "Din primăvară n-a mai plouat, iar peste vară a fost arşiţă. Zilele cu 38℃ - 40℃ şi nopţile cu 20℃ - 25℃, fără pic de rouă, au făcut ca multe plante să crească sterile sau să moară în picioare", spune patronul firmei Patrol Service, Ioan Cuc (foto), unul dintre cei mai mari fermieri din judeţ.
Familia Cuc lucrează 8.000 de hectare de teren, din care 3.500 cultivate cu porumb tocmai în zonele afectate de secetă. "La porumb vom înregistra cea mai mare pierdere. Am recoltat doar 2.000 kilograme în loc de 12.000 kilograme la hectar. La un preţ de 1,1 lei pe kilogram, asta înseamnă un venit de 2.200 lei la hectar faţă de 5.000 lei, cât am investit", zice fermierul.
Cuc spune că producţiile sub aşteptări vor afecta îndeosebi micii fermieri, care vor fi nevoiţi să îşi prelungească liniile de credit sau chiar să îşi vândă din terenuri pentru a relua ciclul de producţie. "Va fi foarte greu", avertizează el.
"Stă-n pământ ca-n sac"
Săptămâna trecută, fermierii din sudul judeţului se vedeau în imposibilitatea de a înfiinţa noi culturi de grâu, orzoaică şi rapiţă, pentru că pământul era tare ca piatra. "Ce se mai seamănă se seamănă pe uscat, cu consumuri mari de combustibil şi uzură mare la utilaje, şi fără să facem mare lucru. Noi am semănat 1.700 de hectare de rapiţă în zona Giriş, Sânnicolau Român, Leş, şi după o lună şi jumătate sămânţa stă în pământ ca-n sac, fără să germineze, pentru că n-a plouat deloc", spune Cuc.
Având în vedere seceta, mulţi agricultori se vor vedea în primăvară în situaţia de a-şi dubla costurile şi de a înfiinţa noi culturi pe locul celor plantate degeaba în toamnă. "Nu vom avea ce face. Vom investi încă o dată în înfiinţarea altei culturi, de floarea soarelui sau de porumb, pe locul celei plantate acum şi distruse de secetă", zice fermierul.
Urmează scumpiri!
Producţiile mici au făcut ca preţul produselor agricole să crească. "Ne-a scăpat de la faliment doar creşterea preţurilor. La grâu, preţul a crescut faţă de anul trecut de la 70 la 90 bani pe kilogram, la floarea soarelui de la 1,6 la 2,5 lei/kg, iar la porumb de la 65 bani la 1,1 lei/kg", spune Florin Rus (foto), care lucrează 750 de hectare în zona Cefa.
El va închide anul agricol la limită, rostogolind pe 2022 creditele luate şi făcând altele pentru deschiderea noii producţii. "Îngrăşămintele nu doar că s-au scumpit de la 2.500 lei la 4.050 lei tona de uree (n.r. - îngrăşământ cu azot), dar nici nu se găsesc. Azomureş nu mai produce, pentru că a crescut prea mult preţul gazului", spune Rus.
Logic, urmează scumpiri în lanţ. "Toate aceste costuri suplimentare, cu sămânţa, lucrările, motorina, îngrăşămintele şi altele, vor duce inevitabil la scumpirea alimentelor", avertizează fermierul. Iar pustiul de pe câmpuri se va instala curând şi în buzunarele bihorenilor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.