URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2022, 16:00

S-a turnat primul kilometru de asfalt pe centura Aleșd. Bolojan: „Ar urma să fie dată în trafic în toamna anului viitor” (FOTO) 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat joi că s-a turnat primul kilometru de asfalt pe viitoarea șosea de centură a orașului Aleșd, o investiție contestată de o parte dintre localnici. 

„De câteva zile se toarnă primul strat de asfalt pe centura orașului Aleșd. Constructorul a început asfaltarea dinspre Oradea, la intrarea în Aleșd, în dreapta, imediat după sensul giratoriu ce se profilează la plecarea din DN1. Primul kilometru de asfalt, până la podul aflat în construcție peste valea ce iese din oraș, în dreptul stației de epurare, a fost finalizat”, a transmis, pe Facebook, Bolojan. 

Potrivit președintelui CJ Bihor, de joi începe turnarea primului strat de asfalt pe celălalt braț al centurii, pe relația Tinăud-Peștiș. „Se va asfalta pe întreaga lungime, de la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, de la sensul giratoriu ce se amenajează, în dreapta, până la podul ce se construiește în Peștiș, peste vale, la capătul centurii”, a precizat acesta. 

În același mesaj se arată că „din cei 5,8 km lungime a celor două brațe ale centurii, se lucrează pe 3,8 km”.

„Ne propunem ca până la sfârșitul acestui an să se întindă și al doilea strat de asfalt pe tronsoanele începute. Se lucrează și la cele două poduri mai mari, se fac armăturile și se va turna betonul la culee. Până la finalul anului ar urma să fie montate grinzile pe ambele poduri”, a precizat Ilie Bolojan.

(foto: Facebook / Ilie Bolojan)

Șeful CJ a spus că „dacă totul va fi în regulă” și se va putea păstra ritmul de acum al lucrărilor, șoseaua „ar urma să fie dată în trafic în toamna anului viitor”, încheind mesajul cu mulțumiri aduse constructorilor. 

Realizarea centurii Aleșd a stârnit controverse. Circa 20 de locuitori din Aleșd s-au opus investiției, susținând că traseul este nepotrivit, fiindcă traversează pe o lungime de circa 500 de metri un cartier nou din oraș.

Aceștia au intentat mai multe procese, ba împotriva hotărârii de Consiliu Județean privind realizarea centurii, ba împotriva hotărârii de Guvern (HG) privind exproprierile necesare investiției. Până în prezent, însă, instanțele au respins pretențiile locuitorilor din Aleșd, permițând continuarea lucrărilor. 

În valoare de 74,8 milioane de lei plus TVA, lucrările sunt finanțate din fonduri UE și au demarat la începutul lunii august. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON