Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat joi că s-a turnat primul kilometru de asfalt pe viitoarea șosea de centură a orașului Aleșd, o investiție contestată de o parte dintre localnici.
„De câteva zile se toarnă primul strat de asfalt pe centura orașului Aleșd. Constructorul a început asfaltarea dinspre Oradea, la intrarea în Aleșd, în dreapta, imediat după sensul giratoriu ce se profilează la plecarea din DN1. Primul kilometru de asfalt, până la podul aflat în construcție peste valea ce iese din oraș, în dreptul stației de epurare, a fost finalizat”, a transmis, pe Facebook, Bolojan.
Potrivit președintelui CJ Bihor, de joi începe turnarea primului strat de asfalt pe celălalt braț al centurii, pe relația Tinăud-Peștiș. „Se va asfalta pe întreaga lungime, de la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, de la sensul giratoriu ce se amenajează, în dreapta, până la podul ce se construiește în Peștiș, peste vale, la capătul centurii”, a precizat acesta.
În același mesaj se arată că „din cei 5,8 km lungime a celor două brațe ale centurii, se lucrează pe 3,8 km”.
„Ne propunem ca până la sfârșitul acestui an să se întindă și al doilea strat de asfalt pe tronsoanele începute. Se lucrează și la cele două poduri mai mari, se fac armăturile și se va turna betonul la culee. Până la finalul anului ar urma să fie montate grinzile pe ambele poduri”, a precizat Ilie Bolojan.
(foto: Facebook / Ilie Bolojan)
Șeful CJ a spus că „dacă totul va fi în regulă” și se va putea păstra ritmul de acum al lucrărilor, șoseaua „ar urma să fie dată în trafic în toamna anului viitor”, încheind mesajul cu mulțumiri aduse constructorilor.
Realizarea centurii Aleșd a stârnit controverse. Circa 20 de locuitori din Aleșd s-au opus investiției, susținând că traseul este nepotrivit, fiindcă traversează pe o lungime de circa 500 de metri un cartier nou din oraș.
Aceștia au intentat mai multe procese, ba împotriva hotărârii de Consiliu Județean privind realizarea centurii, ba împotriva hotărârii de Guvern (HG) privind exproprierile necesare investiției. Până în prezent, însă, instanțele au respins pretențiile locuitorilor din Aleșd, permițând continuarea lucrărilor.
În valoare de 74,8 milioane de lei plus TVA, lucrările sunt finanțate din fonduri UE și au demarat la începutul lunii august.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.