Un bărbat în vârstă de 62 de ani din comuna Toboliu și-a petrecut noaptea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției Bihor, după ce a fost prins beat la volan.
Bărbatul conducea pe drumul județean 797, în Toboliu, când, marți seară, la ora 18.22, a fost oprit de polițiști. Testarea cu aparatul etilotest a scos la iveală faptul că șoferul avea o concentrație alcoolică de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.
„Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Polițiștii Serviciului Rutier Bihor continuă cercetările în cauză sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea”, arată comunicatul.
Poliția Bihor atrage atenția că alcoolul este unul din principalii factori de risc la volan.
„Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale”, arată comunicatul.
Informarea reamintește și că anul trecut a intrat în vigoare Legea 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, conform căreia șoferii care conduc fără permis sau sub influența unor substanțe interzise și provoacă un accident mortal vor fi condamnați la închisoare cu executare.
„Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive”, amintește informarea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.