URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2020, 11:00

S-a stabilit: Navetiştii vor putea intra şi ieşi din ţară şi pe la frontiera Borş

S-a stabilit: Navetiştii vor putea intra şi ieşi din ţară şi pe la frontiera Borş (foto: Facebook, Jandarmeria Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile au stabilit că navetiştii transfrontalieri din România şi Ungaria vor putea folosi şi frontiera Borş pentru a ajunge la muncă şi înapoi acasă. Până acum, în judeţul Bihor doar punctele de la Săcuieni şi Salonta au putut fi folosite în acest scop.

Măsura a fost inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8, emisă joi noaptea şi prezentată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Potrivit ordonanţei, lucrătorii transfrontalieri sunt exceptaţi de la măsurile de izolare la domiciliu sau carantinare dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19. În realitate, nici până acum - de la stabilirea primului acord cu autorităţile ungare privind trecerea muncitorilor - acest lucru nu se întâmpla.

Totodată, noua ordonanţă aminteşte ce se înţelege prin "lucrător transfrontalier": persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.

Acestea vor putea folosi, dacă îndeplinesc cerinţele, punctele de trecere a frontierei Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Săcuieni, Urziceni şi Petea.

Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, transmitea că i-a solicitat, printr-o adresă, ministrului de Interne, Marcel Vela, să reanalizeze posibilitatea de a deschide şi punctul de trecere a frontierei Borş pentru persoanele care trec graniţa dintre România şi Ungaria pentru a ajunge la locurile de muncă.

Pásztor preciza că majoritatea muncitorilor transfrontalieri foloseau frontiera Borş înainte de izbucnirea epidemiei.


Fragment din Ordonanţa Militară nr. 8

Art. 5

(1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.
(2) Prin lucrător transfrontalier se înţelege persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.
(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România în condiţiile alin. (1) sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Săcuieni, Urziceni şi Petea.
(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno- ungare prevăzute la alin. (3) se permite şi intrarea/ieşirea lucrătorilor transfrontalieri cu maşini şi utilaje agricole.
(5) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON