URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2020, 17:07

S-a semnat contractul: Tronsonul Nuşfalău-Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania va fi construit de o companie turcă

S-a semnat contractul: Tronsonul Nuşfalău-Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania va fi construit de o companie turcă Imagine cu titlu generic de pe tronsonul Biharia - Borş al autostrăzii Transilvania, recent inaugurat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, sâmbătă, că a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia sectorului Nuşfalău (jud. Sălaj) – Suplacu de Barcău (jud. Bihor) al Autostrăzii Transilvania, tronson care are o lungime de 13,54 kilometri. În urma licitaţiei, contractul a fost adjudecat de compania turcă Nurol Insaat Ve Ticaret A.S.

"Sâmbătă, 05.09.2020, CNAIR a semnat contractul de "Proiectare şi execuţie Autostrada Braşov - Târgu Mureş - Cluj – Oradea, Secţiunea 3B: Mihăieşti - Suplacu de Barcău, Subsecţiunea 3B5: Nuşfalău – Suplacu de Barcău (km 66+500 - km 80+054.044)". Contractul în valoare de 384.138.887,89 lei fără TVA a fost semnat cu antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S.", au transmis reprezentanţii CNAIR printr-un comunicat.

Potrivit aceleaşi informări, banii necesari vor fi asiguraţi prin fonduri europene nerambursabile. "Durata contractului este de 24 luni, din care: 6 luni perioada de proiectare şi 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 de luni", precizează CNAIR.

În cadrul contractului, vor fi realizate, între altele, următoarele structuri majore: un nod rutier la Nuşfalău (km 67+500), la intersecţia cu DN1H, 7 pasaje peste autostradă, 6 poduri peste autostradă, o parcare de scurtă durată (la km 69 + 150), o bretea de întoarcere, varianta de circulaţie pe DN1H. 

În luna august, compania turcă Nurol Insaat a câştigat licitaţia pentru realizarea a două loturi din centura Bucureştiului. 

Pe de altă parte, amintim că vineri a fost inaugurat tronsonul Biharia – Borş al Autostrăzii A3, precum şi un nou punct de trecere a frontierei, Borş II, care face legătura cu autostrada M4 din Ungaria. După festivităţi, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că s-a reuşit deblocarea tuturor celor 10 tronsoane ale Autostrăzii Transilvania, o parte dintre ele fiind în lucru, iar pentru altele se organizează licitaţii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8238 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON