URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2022, 19:38

S-a prins ruşinea! Primăria Oradea anunţă modalităţile de plată a parcărilor pe zone, la aproape două săptămâni de când le aplică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A doua zi după ce BIHOREANUL a reproşat în scris municipalităţii instituirea unui nou sistem de parcări, pe trei zone, fără a transmite din timp orădenilor schimbările făcute, Primăria Oradea a dat miercuri, la două săptămâni de la implementare, un comunicat în care anunță modalităţile de plată a taxelor de parcare.

Un comunicat întârziat

După cum BIHOREANUL a scris deja, noul sistem de parcări este mai încurcat, iar tarifele pentru "zona zero" din centrul oraşului, care va fi marcată cu roşu, au fost dublate la 8 lei pe oră faţă de anul 2021, fără ca municipalitatea să le dea şoferilor o perioadă de acomodare.

"Începând de la 1 ianuarie 2022, Primăria Oradea a modificat sistemul de taxare al parcărilor din oraş, în funcţie de zona în care se parchează - zona 0 (cu roşu), zona 1 (cu galben) şi zona 2 (cu alb)", a anunţat miercuri, Primăria Oradea.

Comunicatul nu menţionează că noile tarife din zona centrală, mai mari, se aplică deja conform indicatoarelor montate în parcări, chiar dacă locurile, marcate cu galben, nu au fost încă revopsite în roşu, iar tăbliţele cu noile taxe sunt redactate doar în limba română, nu şi în engleză şi maghiară, astfel încât turiştii străini nu vor şti ce să facă.

În schimb, Primăria informează orădenii obişnuiţi cu taxarea parcării până la ora 18 că a mărit intervalul de cu 3 ore, pentru "zona 0" acesta devenind 7 - 21, spre deosebire de celelalte parcări din oraş.

Taxare cu program prelungit

Pentru cei care nu ştiu, BIHOREANUL precizează că, în principiu, parcările din "zona 0", care vor fi vopsite cu roşu, sunt situate pe rază de circa 300 metri de parkingurile supraetajate din centrul oraşului şi instituţiile publice, parcările din "zona 1", de culoare galbenă, sunt marcate în zonele aglomerate, iar cele din "zona 2", de culoare albă, sunt răspândite mai mult prin cartiere.

Potrivit comunicatului Primăriei, în "zona 0", care urmează să fie marcată cu roşu, "parcarea este de foarte scurtă durată, de maxim o oră, tariful fiind de 8 lei pe oră" şi "se taxează în intervalul orar 7 - 21, de luni până vineri".

Orădenii care obişnuiesc să îşi plătescă parcarea prin SMS cu telefonul mobil la numărul 7401 vor tasta în mesaj înaintea numărului de înmatriculare a mașinii prefixul 185, mesajul devenind, de exemplu, 185BH01AAA, pentru o staţionare de 30 minute, respectiv 186 (ex. 186BH01AAA) pentru o oră.

"Neprimirea confirmării de plată se consideră neplată a parcării, utilizatorul având posibilitatea de a plăti parcarea prin una din celelalte metode de plată stabilite", a transmis Primăria. Această prevedere este valabilă în toate parcările din Oradea, iar şoferul nu se poate prevala de faptul că a expediat SMS-ul dar acesta nu a ajuns la destinatar din raţiuni care nu ţin de el.

În plus, conform comunicatului, "plata taxei în zona 0 (n.r. 8 lei pe oră) este valabilă şi în zonele 1 (n.r. 4 lei pe oră) şi 2 (n.r. 3 lei pe oră)", dar nu și reciproca. Cu alte cuvinte, dacă din greșeală introduci textul pentru zona 0, dar ești în zona 1, nu ești amendat, dar dacă plătești pentru zona 1 când de fapt parchezi în zona 0, da.

Atenție la prefix!

În parcările galbene, din zona 1, taxate cu 4 lei pe oră, durata maximă de staţionare este de 2 ore, de luni până vineri între orele 7 – 18.

"Pentru plata parcării cu SMS la 7401 se folosesc prefixe: 181 pentru 1 oră, 182 pentru 2 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

Pe acelaşi principiu "taxele achitate pentru zona 1 sunt valabile şi în zona 2 dar nu sunt valabile în zona 0".

La rândul lor, parcările pe marcaj alb, se taxează de luni până vineri între orele 7 - 18, cu 3 lei pe oră, fără a mai avea însă o limită pentru durata de staţionare.

În acest caz, "pentru plata parcării cu SMS la 7401 se folosesc prefixe: 241 pentru 1 oră, 242 pentru 2 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

În ceea ce priveşte parcările supraterane sau subterane din Oradea, staţionarea se plăteşte non-stop, cu menţiunea că se face diferenţiat la un tarif de 3 lei pe oră între orele 7 - 18, care se reduce la 1,5 lei pe oră între orele 18 - 7.

"Pentru plata parcării cu SMS la parcări supraetajate se folosesc prefixe: 241 pentru 1 oră, 242 pentru 2 ore şi 245 pentru 5 ore, urmate de numărul maşinii", a transmis Primăria.

Rămâne de văzut care va fi gradul de conformare a conducătorilor auto la noul sistem și respectiv cât de drastică va fi reacția municipalității în a sancționa încălcarea unor reguli pe care le-a inventat peste noapte, lăsând senzația că e interesată doar de încasări, dar nici nu știe să le comunice publicului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: Horia1983
Faptul că recunoști nu te absolvă. La fel ca necunoașterea legii, care nu te iartă ... e și susținerea unui grup infracțional ca PNL-ul. Cel care copiază cu succes PSD-ul.
Postat 15 Ianuarie 2022, 13:15 de KP
titlu de 2 bani
cand esti bou si incompetent nu se prinde rusinea de tine, dar ce sa zica si ziaruol de casa al primariei, ci esti consecvent in prostie, dovada e si comunicatul dupa doua saptamani de la aplicarea aberatiei. practic primaria ne transforma in vanatori de indicatoare de parcare, ca exact de aia mergem in centru sa vanam indicatoare. aici nu mai e vorba de bani ci de bataia de joc la care ne supune primaria prin boii care o conduc si a caror singura calitate e ca sunt consecventi in prostie.
Postat 12 Ianuarie 2022, 22:26 de Traian
Atenție PNL!!!!
Sunt un susținător fără echivoc a politicii duse de primăria Oradea in ultimii 14 ani de susținere a investițiilor(creare de locuri de munca etc).Oradea s-a schimbat total in ultimii 14 ani și este un exemplu pt administrațiile din toată țara. Evident toate aceste lucruri s-au făcut și se pot face cu o creștere economică locală solida(atragere fonduri europene etc)împreuna cu un nivel de venituri a populației sustenabile. Din pacate politica din ultimii ani a primăriei Oradea nu a ținut cont deloc de acest echilibru între investiții și veniturile populației. In condițiile in care in București prețul Gcal este mult mai mic decât in Oradea(evident subvenționat de la bugetul local și in final de la bugetul central) nu consider ca ,in condițiile celui mai performant sistem de încălzire centralizat din România sa avem printre cele mai mari tarife.Fiind vorba de parcări in acest articol este același lucru. Intr-adevăr trebuie construite noi parcări moderne, dar trebuie făcute cu nivelul de suportabilitate a populatiei (parcarea de la Voința eu personal nu o consideram o prioritate. Motive-greu accesibila de pe o strada cu sens unic și relativ departe de zonele de interes. Mult mai utila mi se părea cea din Iosif Vulcan). In concluzie,la niște venituri medii a populației de aproximativ 2650 de RON/persoana ar trebui sa existe un echilibru între costul vieții(extrem de ridicat in Oradea) și politicile de “multinaționala” a primăriei Oradea. Va doresc tuturor un An Nou înfloritor, deși la nivelul inflației și creșterii de taxe cred ca va fi din pacate un An Nou foarte dificil pentru mulți dintre voi! Toate cele bune.
Postat 12 Ianuarie 2022, 22:09 de Horia1983
Incepem jocul si prezentam regulile pe parcurs
Ireal asaceva! Dupa doar doua saptamani de la implementarea acestui sistem, Primaria Oradea prezinta noile reguli. In acest moment, Primaria Oradea ar trebui sa-si asume greseala si sa anuleze toate amenzile date in aceste doua saptamani. E o greseala majora a celor din primarie si in acelasi timp o nesimtire de nedescris. Cu acest subiect le-au aratat oradenilor cat de hapsani sunt. Clar mizeaza ca nimeni, din cei care au primit amenzi, nu ii va da in judecata. Aici deja e vorba de bun simt. Si un ultim minus: aceasta hotarare de CLO a fost votata in luna decembrie, iar in decembrie au fost destule zile cu +15 grade si soare, astfel aveau timp sa vopseasca locurile cu rosu. Macar placutele puteau fi montate inainte de 1 ianuarie.
Postat 12 Ianuarie 2022, 21:30 de nufarul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON