URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
01 Iulie 2024, 19:14

S-a încheiat a 12-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau. Concluziile organizatorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Aproape 100 de evenimente pe parcursul a nouă zile și în jur de 50.000 de participanți – acesta ar fi pe scurt bilanțul celei de-a 12-a ediții a Zilelor Sfântului Ladislau, desfășurate în perioada 24-30 iunie sub mottoul Festival fără granițe”, au transmis luni organizatorii din cadrul Asociației Sfântul Ladislau, aceștia mulțumind sponsorilor și partenerilor care au făcut posibil evenimentul.

În cuvântul de încheiere, Zatykó Gyula, președintele Asociației „Sfântul Ladislau”, a spus că un lucru semnificativ pentru relația dintre Cetatea Oradea și Zilele Sfântului Ladislau a fost faptul că festivalul de anul acesta s-a încheiat cu concertul îndrăgitului interpret maghiar Zorán. Asta deoarece, în 2015, cetatea medievală proaspăt renovată a fost „cucerită” de Zilele Sfântului Ladislau, festivalul fiind primul eveniment găzduit după încheierea lucrărilor, iar ediția din acel an s-a încheiat tot cu un concert Zorán. 

„Zilele Sfântului Ladislau au atras și în acest an mulți vizitatori, în special la evenimentele din weekend, când zidurile cetății medievale au prins viață. Ploaia torențială de vineri după-masă s-a oprit la timp pentru ca la concertul lui Deák Bill Gyula numeroșii fani să se poată bucura de un show de zile mari. Vremea a fost fără cusur în zilele de sâmbătă și duminică, astfel că distracția fără granițe și-a intrat în rol, în orele de dinaintea amiezii programele fiind consacrate în special celor mici, iar după-masa și seara fiind pentru toate vârstele și gusturile”, au mai precizat organizatorii. 

Pe scena evenimentului au mai urcat Kowalsky și Vega și s-a ținut un ABBA Tribute Show, iar spectatorii au putut asculta și hiturile lui Máté Péter și Cserháti Zsuzsa, în interpretarea lui Mahó Andrea, Miller Zoltán și Vágó Bernadett. „Cântărețul de operă Molnár Levente a urcat pe scena orădeană împreună cu orchestra sa Fényerő, iar cei mici au avut parte, pe lângă multe alte aventuri palpitante, de concerte cu Tompeti și prietenii săi, precum și cu Veronaki. Dintre trupele orădene, au evoluat pe scenă Stevie Ker, Hakeshet Klezmer Band și Rius & The Band”, mai adaugă organizatorii în darea de seamă de final. 

Mânuitorii de drapele din trupa Pavane i-au impresionat pe spectatori, iar grupul de interpreți Renaissance Consort a invitat publicul la o adevărată călătorie în timp în epoca medievală.

„De un mare succes la public în cadrul festivalului Zilele Sfântului Ladislau s-a bucurat spectacolul În mâna Maicii Domnului, susținut de Ansamblul Popular Harghita la Teatrul Szigligeti, precum și musicalul Cerul susține pământul – Elisabeta, sfânta iubirii, al Teatrului Katona József din Kecskemét”, mai spun reprezentanții Asociației Sfântul Ladislau. 

Sponsorul principal al celei de-a 12-a ediții a Zilelor Sfântului Ladislau a fost OTP Bank Romania, festivalul beneficiind de sprijinul instituțional al Primăriei Oradea, Visit Oradea, Consiliului Județean Bihor, Fundației Culturale Naționale, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt și al Fundației MOL-Új Európa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Florea aici sunt
Dacă erai atent, am spus-o cand redacția asta a spus ca " Ladislau e întemeietorul orasului " mai pot sa spun sa înțelegi si tu și oile tale. Ladislau a dat document de oraș, care in perioada respectivă toate țările, respectiv orasele se grăbeau sa aiba document de oraș " Oradea se numea SALCA inainte de Ladislau si Attila, era pe hartă Romana, si harta Daciei. Dar e bine ca au fost 50.000 de participanți.
Postat 01 Iulie 2024, 20:58 de Sandu2100
pai reclama e ce nu ebihoreanul?
bai redactie,de ce nu a fost in prin plan aceste evenimente?era in folosul "pulimei" sa stie despre intemeietorul orasului Oradea Mare! e o mandrie sa traiesti in NagyVarad,noi avem istorie, nu ca si cei din Colosvar.Noi avem Sfantul Ladislau,care ne-a intemeiat orasul ,care e de la el incoace tot infloritor.mai multa apreciere,sandu2100 unde esti acum cand era nevoie de propaganda ptr orasul in care traiesti?
Postat 01 Iulie 2024, 19:57 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON