URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2013, 16:41

S-a hotărât! Terenurile agricole intravilane vor fi impozitate potrivit evidenţelor Direcţiei Urbanism

Agricultura orădeană va fi luată la puricat. Consiliul Local a hotărât joi cu unanimitate de voturi, verificarea categoriei tuturor terenurilor declarate ca având destinaţie agricolă din intravilanul oraşului.

Măsura a fost luată în urma scandalului declanşat de impunerea din oficiu a unei suprafeţe de 850 metri pătraţi ca fiind cu destinaţia curţi construcţii în cazul tuturor parcelelor intravilane mai mari de 850 metri pătraţi, sau proporţional, pentru cele mai mici.

În doar câteva săptămâni la Primărie au fost depuse nu mai puţin de 350 de reclamaţii din partea orădenilor afectaţi de această decizie. Proprietarii terenurilor sunt revoltaţi de reîncadrarea categoriei de folosinţă a terenului pentru că impozitul datorat pentru terenurile agricole este, în unele cazuri, şi de 30 de ori mai mic decât cel perceput pentru terenurile aferente construcţiilor.

Dacă pentru un hectar de teren agricol intravilan proprietarul datorează bugetului local doar 12 lei cu titlul de impozit anual, pentru aceaşi suprafaţă cu încadrarea curţi construcţii impozitul variază între 170 lei şi 680 lei în funcţie de amplasarea acestuia.

Pentru a pune capăt disputelor, Consiliul Local a desfiinţat joi hotărârea din ianuarie privind impozitarea aferentă suprafeţei de 850 metri pătraţi şi a impus verificarea situaţiei tuturor terenurilor declarate ca fiind cu destinaţie agricolă.

Conform hotărârii adoptate joi, deţinătorii de terenuri agricole de pe raza municipiului sunt obligaţi să solicite până la 30 iunie o adeverinţă de la Primărie care să confirme categoria de folosinţă pe care au declarat-o cu ajutorul topografului.

Pentru obţinerea documentului aceştia vor trebui să depună la Primărie o cerere tip, copie după extrasul CF şi orice alt document relevant din care să rezulte amplasamentul terenului.

Documentele depuse vor fi analizate de reprezentanţii Instituţiei Arhictului Şef care va elibera adeverinţa de construibilitate a terenului şi va comunica simultan cu deţinătorul terenului, Registrul Agricol şi Direcţia Economică a Primăriei impozitul datorat pentru fiecare parcelă în parte.

Proprietarii de terenuri declarate ca agricole care nu solicită această adeverinţă vor fi impozitaţi din oficiu ca deţinând terenuri din categoria curţi construcţii. La fel, cei care au solicitat adeverinţa dar în urma verificărilor în teren, au fost prinşi că au făcut declaraţii eronate vor fi sancţionaţi cu măsura recalculării impozitului, retroactiv, pe cinci ani.

"Încadrarea terenurilor se făcea pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a proprietarului fapt pentru care s-au petrecut multe nereguli. Dacă ai întocmit schiţe topografice care nu corespund realităţii trebuie să plăteşti, iar topograful care a făcut acest lucru să răspundă profesional", a spus primarul Ilie Bolojan.

La propunerea consilierilor UDMR, conducerea municipalităţii şi-a asumat tipărirea formularelor pe care le vor avea de completat proprietarii de terenuri inclusiv în limba maghiară. Această măsură a fost luată având în vedere că o mare parte din locuitorii cartierelor Episcopia şi Podgoria, care sunt cei mai afectaţi de această prevedere, sunt de aparţin minorităţii maghiare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Bolojan pe urmele lui Filip
Avem un primar xare se manifesta,pe zi ce trece ,din ce in ce mai jalnic.Vei ajunge la fel ca FILIP,un primar fugar,catmai departe de oradenii pe care i-ai tradat. Dar de Dumnezeu nu o sa te poti ascunde, te va urmarii oriunde vei fi.!Ce va face fara tine LIPOVEANCA ? Tema de gandire.!
Postat 03 Martie 2013, 13:45 de xyz-q
Faradelegea lui nea ilie si a cl
Controversatul Regulament care permitea eutanasierea câinilor fără stăpân a fost suspendat... definitiv şi irevocabil ! Curtea de Apel Oradea a respins recursul formulat de municipalitate împotriva sentinței Tribunalul Bihor care a decis că Regulamentul nu poate fi aplicat în forma respectivă. Urmeaza porcaria asta de hcl cu impozitarea dupa ureche, pardon, dupa pixul lui nea ilie !
Postat 02 Martie 2013, 22:01 de pinonel
TOT CUM VREAU EU!
Titlul exemplifica vorbele dl. Primar- EXECUTIVUL VA VREA CU CONSTRUCTII si gata... Daca cititi propunerea HCL care va fi HCL17 sau 18 din 2013 debitele calculate pt. terenuri construibile raman, doar ca vor fi obligatorii din septembrie (de atunci cu penalitati). Pana atunci ne obliga primaria sa cerem un fel de certificat de urbanism pe baza caruia sa se asimileze acest certificat cu o Autorizatie de Constructie si astfel cu totii la plata... impozite pe CURTI CONSTRUIBILE. Deci nu se cauta sa fie sanctionati cei care au declarat eronat cu rea intentie ci se pun la plata toti cei care au teren chiar daca nu detin terenul decat cu numele (vezi cazul Sere Oradea), sau au un teren in panta abrupta (neconstruibil) sau oameni care chiar utilizeaza terenul pt. cateva straturi sau cativa pomi. Se incearca anularea prevederilor legale privind Codul Fiscal, Registrul Agricol printr-un HCL! Foamea de bani e mare... Domnule primar va sfatuiesc sa verificati valorile investitiilor chiar si cele cu fonduri UE(unde Primaria are o cota de contributie)..pt. ca la aceste lucrari aveti ordin de marime suta de mii de euro si milioanele de euro. Nu va luati de oamenii simpli!
Postat 02 Martie 2013, 10:45 de Adi Oradeanul
???
Sa vad HCL-ul si sa-l contest ca apoi sa-i actionez in instanta pentru abuz - amenintare si "amendare" bazata, fara a-mi dovedi (ei mie!!!), pe prezumtia de vinovatie! Hai, ma lasi? Da\' unde se cred astia? Pe mosia taticilor lor??? :( M-au furat destul AJUNGE!
Postat 02 Martie 2013, 01:31 de O oarecare
???
Este un proiect de hotarare - ce s-a hotarat in baza unui proiect - nu a unei HCL cu numar??? Primarul zice si noi ne executam - in baza a ce??? Abuz, abuz, abuz, amenintari ai iar, abuz!!! S-au aplicat impozitele conform HCL 10 fara ca aceasta sa fie aprobata - iar abuz! Iar acum dau un termen si niste date de incepere a aplicarii unui proiect de hotarare??? Frate, da' suntem papuasi??? :(
Postat 02 Martie 2013, 01:25 de O oarecare
FRATELE MEU !
Ptiuuuu drace,ia uitati-va ! Dom Primar ! Daca va pun doua coarne seamanati leit ….cu mine. Va primesc la cazan,FARA SPAGA !FARA PILE!...aduceti-l si pe Eduard,ala cu banii!
Postat 01 Martie 2013, 23:01 de DRACUL
La fel ca in FERMA ANIMALELOR
Daca in acest fel considera Primaria ca va strange bani ptr. bugetul local( ptr. salariile voastre nesimtite ),cautand prin cotetele oradenilor, cormonind terenurile proprietate privata ,indiferent de starea lor de folosinta de folosinta - inseamna ca avem o problema mare cu ALESII NOSTRI. In loc sa fim protejati,saisi puna neuronii la contributie ptru a gasi solutii care sa nu impieteze viata de zi cu zi a oradeanului, lezandu-i onoarea si siguranta zilei de maine.Apoi ,in alte state de cand te nasti ,ai o suma alocata in contul tau,pe zi ce trece.Avem si noi bogatii naturale de care nu stim sa profitam !Baile Fefix,Baile 1Mai,muntii Apuseni,apa geotermala...... .toate astea ....sunt pe degeaba ?Voi astia care va-ti inghesuit la Primarie...primar, consilieri, dir.economici....numai atata va duce capul ? Cu japca pe oradeni ? HOTILOR ! Ati reusit sa ne confiscati speranta..ca poate fi si ALTFEL,decat hotiile lui FILIP,Blaga...la vedere..fara nici o jena,mana in mana cu Politia, cu Procuratura, cu Universitatea lui Maghiar,cu OPCI-ul,,cu interlopii... Va rog sa urmariti filmul de animatie \" FERMA ANIMALELOR \"...scenariul se aseamana perfect cu cel din Oradea i
Postat 01 Martie 2013, 22:27 de JUDECATOR
LA FEL DE AIUREA HOTARAREA
Se mai încearcă o discuție artificiala: se vorbește despre teren agricol. Nu e vorba de teren agricol ci arabil. Un teren ce nu este construit poate fi arat. Exista o posibilitate de a fi arat, cu particularitatea, reținuta de codul fiscal, ca se afla în intravilan. Beția puterii și majoritatea absoluta de care beneficiază ii face, pe domnul primar și domnii consilieri, sa creadă ca sunt infailibili. Reușesc sa fie doar abuzivi. Daca nu le convine, sa-l sune pe tovarășul Ponta sa modifice el codul fiscal, altfel sunt în afara legii și bunului simt cu astfel de încâlceli normative de nivel local. Avocații din Oradea vor avea o pâine de mâncat de pe urma acestei hotărâri. Spor la treaba și succes!
Postat 01 Martie 2013, 14:54 de dfc
LA FEL DE AIUREA HOTARAREA
Mai e o chestiune: codul fiscal vorbeste de terenuri \\"CU\\" constructii. Mare atentie la aceasta particula care face inutila discutia despre PUZ - uri! Candva, la facultatea de drept se dadea exam din gramatica limbii romane. Asta pentru ca are o importanta deosebita. Asa ca nu va temeti de nastrusnicii portarei fara minte! Si va mai atrag atentia la un lucru. Evident tot din lege: art. 1 alin 3 din codul fiscal: \\"În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.\\". Mai e ceva neclar?
Postat 01 Martie 2013, 14:44 de dfc
erată
.....muzeu bilingv CU 2 etaje şi 10 veceuri......sau cu 10 etaje şi 2 veceuri, cum preferaţi
Postat 01 Martie 2013, 09:55 de @Ilie de la Primărie
@Ilie de la Primărie
Categoriile de folosinţă se pot modifica de-a lungul timpului. Degeaba scrie într-o schiţă făcută în 2000 că terenul e arabil, dacă între timp proprietarul a edificat pe acel loc un muzeu bilingv 2 etaje şi 10 veceuri, dedicat înaltpreasfinţiei sale Laszlo Tokes, pe care a uitat să-l declare la fisc de 10 ani, de exemplu. Verificările de pe teren trebuie să stea la baza deciziei şi pedepsirii celor vinovaţi. Iar inspectorii primăriei care se pot face că nu observă realitatea de pe teren trebuie băgaţi la răcoare, scurt...
Postat 01 Martie 2013, 09:48 de @Ilie de la Primărie
@Arva Janko
Ia să te vedem cât eşti de curajos. Semnează cu numele dat de pocrouţu ăla de muiere care te-a făcut, în loc să doarmă
Postat 01 Martie 2013, 09:27 de @Arva Janko
@arva janko te bozgor-czigany
Ar trebui să vă impozităm de 3x mai mult decât se impozitează dincolo de Borş, bei târâtor de coae tibetan şi "bilingv". Tupeul şi nesimţirea voastră specifică nu vă vor salva, în final. Kabd be... Meg egy hulye magyar-czigany / czigany-magyar......
Postat 01 Martie 2013, 08:55 de @janko
pentru Ianceu Avramescu
Fantastic e ca stii s-a scrii ca cetatean roman din Episcopia ,dar te cacai pe tine s-a scrii numele tau :)) Dute si plange lui Bolovan de Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale Art. 17.In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care Romania este parte.
Postat 01 Martie 2013, 06:32 de Arva Janko
taxa pentru vise
Nesimtirea,obraznicia si aroganta politiciniilor locali si din tara nu aduce nici un fel de schimbare in mai bine,in schimb impozite, taxe noi inventate si majorarea nesimtita a celor vechi, In acelasi timp atentia cetatenului de rand este atrasa de aceste probleme de zi de zi prin manipulari mediatice televizate.... Atentia publicului trebuia atrasa si de la noul impozit pe venitul agricol ,singurul tel acetei impozit este acapararea terenurilor agricole de noii latifundiari,regi ai agriculturii protejati de sistemul politic ...
Postat 01 Martie 2013, 06:05 de taxa de fum 40%
florea
Ba, esti dur ,omule,cred ca tu vei rezolva definitiv si irevocabil problema celor care au da nu vor sa plateasca,deci capitalism cu impozite socialiste...aia deja fac pe ei...
Postat 28 Februarie 2013, 22:27 de florea cioaca
F
Daca cel de la Primarie imi va schimba categoria de folosinta a terenului din pix pentru ca nu am cerut adeverinta, in conditiile in care am documentatie cadastrala conforma cu realitatea, ar fi bine sa-si caute vreun avocat. Voi fi primul care va depune o plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. CL voteaza fara sa aiba habar, nu stiu nici drept nici economie si vor sa faca regulile dupa cum crede Bolojan ca ar trebui sa fie. Cat despre Eduard Florea ar face bine sa-si aduca aminte de momentul in care a incercat sa obtina bani cu ocazia mansardarii blocului in care locuieste. Atunci ar fi trebuit sa fie tras putin la raspundere penala. Asa ca sa nu vorbeasca el despre corectitudine.
Postat 28 Februarie 2013, 21:36 de Florea
Aloo, Curtea de Conturi.
Impozitele pe terenuri au fost umflate ilegal cu 50-70 % in anul 2012. Se cuvine un control in Primaria Oradea.
Postat 28 Februarie 2013, 19:42 de Un curios
Infractori in primarie.
Infractorul principal este Bolojan. El se foloseste in principal de cele doua maini drepte ale sale : Florea si Muresan. Stiu ca fac ceva ilegal dar vor bani multi, cat mai multi pt. salarii si mai ales comisioane, nu-i doare nici in pics de legi ,oradeni sau legea bunului simt.
Postat 28 Februarie 2013, 19:35 de Oradean
Si cine plateste ?!
Ce tampenii.... ce tampiti... Citez ,, ...sunt obligaţi să solicite până la 30 iunie o adeverinţă de la Primărie care să confirme categoria de folosinţă pe care au declarat-o cu ajutorul topografului....,,Si apoi :,,Pentru obţinerea documentului aceştia vor trebui să depună la Primărie o cerere tip, copie după extrasul CF şi orice alt document relevant din care să rezulte amplasamentul terenului.,, Cat il costa pe oradean ,,curiozitatea/neincrederea,, gibonului ? Daca declaratia pe proprie raspundere n-are nicio valoare pt. tembel, sa plateasca el, sa-si puna ciracii pe drumuri, nu sa-i puna pe oradeni la cheltuiala. Cred ca asa a gandit maimutoiul, 10 lei de aici, 20 de dincolo, basca banii de CF, se strang.... ! Grupul din care fac parte face ceva pe... si mergem in instanta ! Unde e prefectul Ghilea... care dadea de pamant in instanta cu dobitocii din cl....Acum avem perfect uslamist, n-am mai avea...
Postat 28 Februarie 2013, 19:16 de pinonel
SUPERBOLO SUPERCONSTRUCTORUL!
"Trahanache, Farfuridi şi Brânzovenescu (consilieri sa zicem) stau împrejurul unei mese rotunde,(ovale sa zicem)...; fiecare are câte un creion colorat (sa zicem pix) in mana...Farfuridi: Ce să fac?... Batem o depesa la Bucureşti, la Comitetul central, la minister, la gazete, scurt si cuprinzător: "Tradare!... Tradare! Tradare! De trei ori tradare!" Branzovenescu: (scurt) E tare! prea tare! N-o iscălesc. Farfuridi: (cu tarie, impunator) Trebuie să ai curaj ca mine! Trebuie s-o iscăleşti: o dăm anonima! Branzovenescu: Asa da, o iscalesc!" Astazi dl. Primar Bolojan va construi in Oradea ca nimeni altul, il va intrece pe Ceausescu... Astfel va trimite la fiecare detinator de teren o invitatie prin care sa te oblige sa ceri verificarea incadrarii terenului intr-o zona construibila (astfel dam valoare definitiei noi inventate - de construibil) un fel de incadrare in PUG, PUD, PUZ... un alt fel de CERTIFICAT DE URBANISM. Si astfel devenim toti detinatorii de teren... constructori... ca vrem sau ca nu vrem (ce bine ca nu am nici un teren- deveneam dezvoltator imobiliar). Asa ca nu mai conteaza legislatia romana privind REGISTRUL AGRICOL unde pt. declararea terenului nu se prevede NIMIC dar NIMIC despre vreo adeverinta de la URBANISM! Dar cu tendinta de centralizare a d-lui Bolojan (vezi Directia Informatica, Directia de Cultura etc) de ce nu s-ar ocupa cei de la Arhitectul Sef si cu Registrul Agricol? Asta suna ca si SMS-urile primite de unii dintre noi prin care suntem anuntati ca am castigat mii de euro, produse, masini daca sunam la 8989... etc. Astfel daca raspundeti INVITATIEI Primariei cereti cu manuta dumneavoastra incadrarea terenului in categoria construibil si de aici inainte sunteti buni de plata!!! Declaratiile privind REGISTRUL AGRICOL SUNT CLARE nu prevad nici o ADEVERINTA!!! Iar impozitele locale se calculeaza conform legilor in vigoare adica CODULUI FISCAL si declaratiilor din Registrul Agricol!!! FARA ADEVERINTA!!!
Postat 28 Februarie 2013, 17:57 de Adi Oradeanul
Rmania, roman, romaneste
Sunt un cetatean roman din zona Episcopia si vreau sa va anunt ca aici marea majoritate sunt cetateni romani si toti stiu sa citeasca (mai ales instiintarile de plata) si sa scrie (in special contestatiile) in limba romana. Deci va rog stimati functionari ai Primariei Oradea, sa faceti in continuare formulare doar in limba romana. Multumesc!
Postat 28 Februarie 2013, 17:33 de Avram Iancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON