URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2021, 08:01

S-a "furat" mireasa! Pandemia continuă să amâne nunţile din Bihor, le mută ziua, le reduce "în familie" şi le scumpeşte

S-a 'furat' mireasa! Pandemia continuă să amâne nunţile din Bihor, le mută ziua, le reduce 'în familie' şi le scumpeşte NUNTĂ ÎN FAMILIE. Restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei au creat moda nunţilor mici. "Mirii care au ales totuşi să se căsătorească anul acesta s-au mulţumit cu o nuntă cu familia şi prietenii apropiaţi. Chiar şi aşa, cam 15% dintre invitaţi evită să vină, sub pretextul că nu sunt vaccinaţi", spune organizatoarea de evenimente Mihaela Bar (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia bate bucuria! Forţaţi de împrejurări, tot mai mulţi miri şi-au amânat oficierea căsătoriei programate pentru anul acesta. 

"Urma să ne căsătorim pe 16 iulie. Aveam sala programată, muzica, fotograful, tot... În aprilie am hotărât să amânăm nunta pe anul viitor. Ar fi trebuit să aşteptăm până la 1 iunie, ca să vedem ce restricţii ne mai impun, dar nu poţi programa o nuntă într-o lună şi jumătate", spune Mihai. Numărul căsătoriilor oficiate anul trecut în România a scăzut cu peste 40%, iar trendul se menţine şi anul acesta.

Nunta la români

Anul trecut, în România s-au oficiat 81.343 de căsătorii, cel mai mic număr de după încheierea ultimului război mondial. Restricţiile impuse de pandemie, limitarea circulaţiei şi închiderea sălilor de evenimente au făcut ca numărul cununiilor civile să scadă în 2020 cu 41,8% faţă de 2019. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, dacă în urmă cu doi ani în ţară s-au înregistrat 5,8 căsătorii la 1.000 de locuitori, în 2020 numărul a scăzut la 3,7. 

Cele 2.449 căsătorii oficiate anul trecut în Bihor, cu o rată a nupţialităţii de 4 la mia de locuitori, aşază judeţul cu mult sub Ilfov (5,3/1.000 locuitori) sau Capitală (4,4/1.000), aproape la egalitate cu judeţele mai dezvoltate din zonă, ca Timiş (4,3) şi Cluj (4,1), peste Satu Mare şi Sălaj, fiecare cu rate 3,4.

În Oradea numărul căsătoriilor a scăzut anul trecut cu 37,2%, de la 1.550 oficiate în 2019 la doar 973 în 2020. "Anul trecut sălile de evenimente au fost închise şi evenimentele interzise, aşa că mulţi orădeni şi-au amânat nunta pe anul acesta", spune un angajat al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Oradea. Cum pentru 2021 au fost programate cam 850 de cununii civile, asta înseamnă că trendul descendent se menţine.

S-a spart cheful!

Industria nunţilor a fost ani de zile pe creştere. Cuplurile îşi căutau sală şi formaţie şi cu un an şi jumătate înainte. După ce în 2019 topul neoficial al artiştilor era deschis de Picky, care cerea 5.000 euro pe eveniment, Berki Band (4.500 euro), Willy de la Oradea (4.000 euro) ori Marius Zbiciu şi Corina Szatmari (3.000 euro), anul 2020 a venit ca un duş rece. "Anul trecut unii lăutari şi-au amanetat maşinile. Picky, de exemplu, s-a angajat la Spitalul Pelican, iar Sergiu Micula a plecat în Belgia", povesteşte un lăutar.

Practic, toată industria de profil, de la furnizorii de servicii foto, video sau de focuri de artificii până la cei de flori, dulciuri şi haine de gală, s-a prăbuşit. "Eu am făcut un curs de electrician şi mi-am căutat lucrări", spune fotograful Cristian Gligor (foto) de la Donʼt Blink Studio. În 2019, artistul a investit peste 14.000 de euro în aparatură, iar acum a rămas cu gaura. "N-am amortizat nici 20%, că a venit pandemia". Problema familiei s-a agravat când atelierul de croitorie al soţiei a rămas şi el fără clienţi. "Dacă nu s-au mai ţinut nunţi, doamnele nu şi-au mai cumpărat sau închiriat rochii, iar comenzile au scăzut şi cu 80%", povesteşte Betty. 
 
"N-am tipărit invitaţiile"

Iar anul 2020 este departe de-a aduce o relansare. Tot al patrulea cuplu orădean şi-a amânat nunta programată pentru 2021. Mihai şi Corina sunt împreună de 6 ani şi intenţionau să se căsătorească în iulie, dar au decalat data pentru vara anului viitor. "Nici n-am tipărit invitaţiile, că nu eram siguri când vom putea face nuntă, având în vedere pandemia", spune Mihai. Tinerii, care au plătit 1.500 euro avans pentru sală încă din 2019, au amânat evenimentul pe 2022 cu riscul de a plăti 260 lei în loc de 250 lei pe meniu şi de a avea costuri de organizare mai mari.

"Când autorităţile au anunţat că organizatorii nunţilor trebuie să îşi asume că toată lumea este vaccinată sau testată anti-Covid, am decis să amânăm. Nu pot să-i spun eu unei invitate care şi-a cumpărat rochie, a fost la coafor şi a venit de la distanţă: «N-ai vaccin sau test, du-te acasă!». Sper că anul viitor nu vor mai fi restricţii", spune Corina.

Cuplul a decis să îşi amâne inclusiv cununia civilă şi cea religioasă. "Un prieten care s-a căsătorit civil acum doi ani şi-a amânat şi el nunta pentru 2022. Nu vreau să păţesc la fel, la patru ani după ce m-am căsătorit legal nu mai fac nicio nuntă!", spune Mihai.

Nunta cu plicuri 

Fenomenul este general valabil. "Avem miri care şi-au amânat cununia pe anul acesta, iar apoi pe anul viitor", spune părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună, preferata mireselor. În fiecare sâmbătă şi duminică, în catedrala ortodoxă se oficiază câte 4-5 cununii religioase. Pare mult, dar e la jumătate faţă de vremurile bune. 

"Toată lumea se teme de al patrulea val. Un cuplu şi-a tipărit deja invitaţiile de trei ori, tot cu altă dată, înainte să amâne totul pe anul viitor", spune patroana sălilor Armonia, Simona Dume (foto). Mirii sunt cu atât mai tentaţi să amâne nunta cu cât şi invitaţii sunt reticenţi. "Acum se pot organiza evenimente cu maximum 150 de persoane în interior, dar nici atâţia nu vin. Mulţi preferă să trimită mirilor plicul cu bani, invocând că sunt nevaccinaţi sau că se tem de aglomeraţie. Nunţile se ţin însă cu oameni, nu cu plicuri", spune Simona.

S-a schimbat modificarea!

Restricţiile sanitare ce impun încheierea oricărui eveniment la ora 2 noaptea sunt alt motiv pentru care mirii îşi amâne nunţile. "Noi servim cinci feluri de mâncare. Dacă nunta începe pe la 6 seara cu dansul mirilor, efectiv trebuie să îi ghiftuim pe invitaţi ca să putem închide la ora 2 noaptea", spune antreprenoarea.

Restricţiile modificate de la o lună la alta îi bulversează pe miri şi pe organizatorii de evenimente. "Un cuplu care şi-a programat nunta pentru începutul anului 2021 şi-a amânat-o de 6 ori, până anul viitor", spune patronul sălii Ambasador, Marius Matei.

Există însă şi perechi, ce-i drept mai puţine, care au acţionat total pe dos. "Un cuplu şi-a stabilit data nunţii întâi în octombrie, apoi în septembrie, după care în august, ca să nu ajungă să fie afectaţi de valul patru al pandemiei", zice un organizator de evenimente.

Goana după pirostrii 

Statisticile INS spun că vârsta medie la care se căsătoreşte astăzi un român este de 34 de ani la bărbaţi şi 30,8 ani la femei, în creştere cu circa o jumătate de an faţă de 2019. Timpul lucrează împotriva cuplurilor, mai ales dacă îşi doresc un copil. "Ca să obţii o sală şi o formaţie bună într-o lună de vară trebuie să începi să cauţi cu cel puţin doi ani înainte. Multe mirese nu mai vor să aştepte şi preferă să facă nunta, chiar dacă mai mică", spune organizatoarea de nunţi Mihaela Bar (foto)

Din cele 50 de nunţi programate de Mihaela pentru anul acesta, cam 17 au fost amânate pe 2022 sau chiar pe 2023, iar celelalte se vor ţine până în iarnă. "2021 este anul nunţilor din dragoste. La 150 de invitaţi, cât este permis, mirii se pot aştepta să adune cel mult banii de o excursie sau de avans la o casă", spune Mihaela.

Organizarea unei nunţi înseamnă o cheltuială cu meniul, sala, muzica, iar mai nou barul de prăjituri, shoturi ori brânzeturi de circa 100 euro pe persoană, adică 15.000 euro. Amortizarea investiţiei ţine de generozitatea invitaţilor. "Câştigul e după investiţie. Nuntaşii vorbesc între ei şi pun mai mult dacă văd că ai cheltuit. Sunt care vin cu 300 euro la ei, dar pun doar 200 dacă nu le-a plăcut muzica sau mâncarea", zice un lăutar. Chiar şi aşa, mirii ies în câştig...

Petreceri de stil nou

Pandemia a influenţat industria nupţială. Nunţile cu 150 de participanţi, multe organizate ziua sau chiar în cursul săptămânii, aduc mai mult cu o petrecere cu prietenii şi familia decât cu o serbare fastuoasă. Dezavantajul este însă compensat de atmosfera mai caldă. "Faţă de acum 10 ani, când părinţii plăteau pentru nuntă şi comandau ce muzică doreau ei, mirii de azi plătesc şi pun ei muzica. Soţii vor ca nunta lor să fie inedită. Nu mai este grăitor, nu se mai cere vioară cu goarnă, nu se mai cântă dansul pinguinului, nu se mai fură mireasa, nu se mai face trenuleţul, nu se dansează Meneaito, iar mirii nu mai vor să stea la poză cu nuntaşii, ci să fie surprinşi de fotograf împreună cu ei în diferite ipostaze", spune Adrian Chiru (foto), din trupa Magic Band.

Noile cupluri au cereri specifice. "Unii miri au cerut muzică clasică ori cafe-concert pe drumul spre sală sau muzică de club în timpul petrecerii", zice Chiru. La fel ca în alte domenii, care au impus digitalizarea şi munca de la domiciliu, pandemia a forţat schimbarea inclusiv în privinţa nunţilor. Atâtea câte se mai ţin...


NECUNOSCUTELE PANDEMIEI
Nuntă cu restricţii

Nimeni nu poate spune cu precizie în ce condiţii vor putea fi organizate nunţile peste o lună, două, trei sau mai multe. Luna trecută, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus mai multe măsuri de prevenire a răspândirii infectărilor, recomandând, printre altele, ca din 1 august la organizarea de evenimente private să fie permisă participarea a 100 de persoane în spaţii închise şi 150 în spaţii deschise între orele 5.00 şi 2.00, dacă incidenţa cumulată în localitate în ultimele două săptămâni a fost între 2 şi 3 la mia de locuitori.

La stabilirea numărului maxim de participanţi nu se iau în calcul copiii sub 16 ani. Numărul participanţilor poate creşte invers proporţional cu rata îmbolnăvirilor. La o rată a infectărilor mai mică sau egală cu 2 la mie, acesta poate urca la 200 persoane în spaţii deschise şi 150 în spaţiile interioare. Se poate ajunge chiar la 300 sau 400 de persoane în interior dacă fiecare este vaccinată sau testată, are la dispoziţie o suprafaţă de cel puţin 2 metri pătraţi şi incidenţa îmbolnăvirilor în zonă este mai mică de  3, respectiv 2 persoane la mia de locuitori. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ca dai banii inapoi la alte nunti, e adevarat
e norma sociala, cultura locala. Banii la nunta sunt un imprumut pentru ajutor la inceperea unei noi familii. Un imprumut pe care din obraj si rusine, pentru onoarea numelui tau, il dai inapoi cand vine randul. Dar asta nu e neaparat un lucru rau. De aceea nu trebuie ca statul sa impoziteze imprumutul pe care il iau de la banca si nici banii de nunta.
Postat 11 August 2021, 18:08 de unu
daca te uiti la cei intervievati
...e mai mult o reclama la cei mai scumpi dintre furnizori. Traian, poti sa faci si o nunta ieftina, pe buget, care sa fie acoperita din daruri si sa si ramai cu ceva. Tine de miri sa se incadreze in buget, si sa nu porneasca la drum cu gandul ca le vor plati ei la urma din cadouri, fraza ce o tot "vind" furnizorii ca sa cumperi mai mult si mai scump. Poate fi nunta si mai mica, cu 100-200 invitati, fara extravagante care stii ca in restul vietii oricum nu ti le permiti. E o abureala aia cu vin invitatii cu 300 euro si pun doar 200. Cu cat au decis acasa si au pus cu ei, atata si pun, si daca nu e muzica de 5000 euro ci doar echipamentul inchiriat cu 500 e si un DJ cu un laptop, si daca nu ai 5 feluri de mancare la 260 lei, ca oricum majoritatea mananca din primele 3 doar. Nu trebuie rochia sa coste neaparat 2000 euro si sa o porti odata in viata, poti gasi si la 500 eur. Problema e ca cine isi cumpara smartfon si televizor in rate fara sa gandeasca e responsabil de gaura in care se baga...
Postat 11 August 2021, 17:42 de unu
nunti romanesti
nunta e facuta doar pentru castigul celor din industria nuntilor. Iluzia ca aduna bani la nunta este una falsa, defalt aduca bani sa plateasca serviciile si apoi acei bani putini care raman daca raman ii dau inapoi sau deja i-au dat inzecit la alte nunti. e un fel de roata tiganului cu bani doar ca banii ajung la prestatorii de servicii in final
Postat 11 August 2021, 10:48 de Traian
Nunți țigănești
Măcar pandemia are și efecte bune,sa civilizeze Romania sa nu mai fie nunți țigănești cu sute de invitați pt bani cu alaiuri cu masini împodobite ca la țigani. Iar patroni de localuri plâng după profit care îl avea după naivi care făcea nunți cu sute de persoane și 80% din “încasării” le plătea la sala și alte servicii țigănești.
Postat 11 August 2021, 08:51 de ProCivilizatie
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON