URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2024, 17:21

S-a emis autorizația pentru electrificarea căii ferate din Vadu Crișului, Măgești și Aștileu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru o porțiune a lotului 3 din proiectul de reabilitare și electrificare a căii ferate pe ruta Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor. 

Lotul al treilea este delimitat de localitățile Poieni (județul Cluj) și Aleșd (județul Bihor), având o lungime de 52,7 kilometri, însă autorizarea emisă zilele trecute de Ministerul Transporturilor vizează doar o porțiune din Bihor, de pe raza UAT-urilor Vadu Crișului, Măgești și Aștileu, adică circa 15 kilometri. 

Contractul pentru proiectare și execuție a lotului Poieni - Aleșd a fost semnat încă din toamna anului 2022 cu o asociere formată din constructori din Spania și Turcia, FCC - Gulermak, potrivit Economedia.ro, pentru suma de 2,1 miliarde lei, asigurată prin PNRR. Acel contract prevedea o perioadă de șase luni pentru proiectare și 36 pentru execuție.

Întregul traseu de la Cluj și până la ieșirea din țară prin Episcopia Bihor a fost împărțit în patru loturi. 

Economedia.ro amintește că, în luna ianuarie a acestui an, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire și pentru lotul 1 (Cluj-Aghireș), pe lotul al doilea (Agrhireș - Poieni) asocierea Alstrom - Arcada lucrează deja cu autorizație completă, în timp ce pentru lotul al patrulea (Aleșd - frontiera cu Ungaria), Webuild va preda proiectul tehnic pentru aprobare. 

Lucrările la calea ferată au întrerupt circulația trenurilor pe ruta Cluj-Napoca - Oradea, acestea fiind înlocuite cu autocare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@KP
"Asta da știre importată." Inca un domeniu la care te pricepi cu acele cursuri facute la agentia de somaj. Chiar doare atat de tare daca se lucreaza la ceva, la orice, in oras sau judet? De ce nu ati facut voi cand ati condus judetul si orasul? Sa ai la indemana niste calmante cand o sa afli rezultatul alegerilor!
Postat 04 Martie 2024, 15:07 de Biggie
Asta da știre importată.
S-a emis o autorizație, de la o direcție către alta a SNCFR ... pe o bucățică de traseu. Restul mai la vară ... așa ca să se împlinească previziunea cârcotașilor care spun că se va putea circula, pe cale ferată de la Oradea la Cluj, începând cu campania viitoarelor alegeri europarlamentare. Strategic cum ar veni pentru ca, în anii ce urmează, toți ungurii din țara vecină care vor să ajungă, an de an la Șumuleu, să ia avionul de la Budapesta la Tg.Mureș.
Postat 04 Martie 2024, 09:21 de KP
Redacția ?!
,, Întregul traseu de la Cluj și până la ieșirea din țară prin Borș a fost împărțit în patru loturi.'' Ieșirea e pe la Episcopia Bihor... ????????‍♂️
Postat 04 Martie 2024, 08:02 de Taxi-driver
RE: Redacția ?!
Mulțumim, s-a rectificat!
Postat 04 Martie 2024, 11:54 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON