URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2024, 14:25

S-a deschis circulația pe toată centura Aleșd. Este cea de-a cincea șosea ocolitoare inaugurată în acest an în Bihor (FOTO/VIDEO)

S-a deschis circulația pe toată centura Aleșd. Este cea de-a cincea șosea ocolitoare inaugurată în acest an în Bihor (FOTO/VIDEO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbătă dimineața s-a deschis circulația și pe ultimul tronson al șoselei ocolitoare a orașului Aleșd, cel de la intrarea dinspre Cluj și până la intersecția cu DJ 764, acesta fiind finalizat mai târziu în contextul unor dispute legale cu câțiva localnici expropriați.

„De astăzi se circulă pe tot traseul centurii Aleșd. Este a 5-a centură finalizată de Consiliul Județean Bihor”, a transmis scurt, pe rețelele socialie, Ilie Bolojan, alături de o filmare aeriană cu traficul de pe centură. 

Potrivit AleșdOnline.ro, inaugurarea s-a făcut fără tăieri de panglici, iar traficul greu și cel de tranzit a fost redirecționat pe noul drum ocolitor, reducând aglomerația și poluarea din oraș.

Tronsonul pe care a pornit circulația sâmbătă dimineața, la ora 09, are o lungime de 1,6 kilometri și este cuprins între sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și intersecția cu DJ 764 Aleșd – Beiuș.

Lucrările pe acea porțiune au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de CNAIR, pentru realizarea șoselei. După cum BIHOREANUL a mai scris, dintre cei 23 de localnici care au contestat aceste decizii, majoritatea au renunțat la procese. De asemenea, șapte persoane au pierdut procesele, instanțele respingând cererile, iar în cazul a cinci persoane s-au pus în aplicare proceduri de executare silită. 

Centura Aleșd are o lungime totală de 5,85 km și este compusă din două tronsoane. Primul, de 3,6 kilometri, ocolește orașul Aleșd prin sud, ca alternativă la DN 1. Traseul începe de la sensul giratoriu amenajat pe DN 1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, se intersectează cu DJ 764 Aleșd - Beiuș și revine în DN1 printr-un sens giratoriu, la ieșirea din Aleșd spre Oradea.

Secțiunea cuprinsă între intersecția cu DJ764 și sensul giratoriu de la ieșirea spre Oradea a fost deschisă circulației în 1 august. Al doilea tronson, dat în trafic în septembrie 2023, asigură o conexiune mai bună pe direcția Zalău, făcând legătura între DN 1 și DN 1H. Lungimea acestuia este de 2,3 kilometri. 

Lucrările au fost executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului a fost de peste 89 de milioane de lei, cu TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și Programul Transport 2021 – 2027. 

În acest an, prin proiecte similare, în Bihor s-au inaugurat centurile Sântandrei, Sânmartin, Nojorid și Oșorhei. Mai sunt în lucru cele din Beiuș și Biharia. 

Proiectele s-au realizat în baza unor protocoale colaborare între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Nu e centura
Asta vrea sa faca si prin Osorhei, Podgoria, Dealu Nou, Paleu, Saldabagiu. Nici macar dezbatere publica nu fac. Las aici petitia celor impactati de asa-zisul Inel Metropolitan de Nord. Orice semnatura si distribuire ne ajuta: https://campaniamea.declic.ro/petitions/legea-e-clara-drumurile-ocolitoare-si-nationale-se-construiesc-in-extravilan
Postat 07 Septembrie 2024, 17:16 de ICBratianu
Nu e centura
Ce centura care trece direct printre case, curti? Asta e centura cu numele, exact ca expresul sau centru de afaceri rogerius( piata ordinara), denumiri pompoase care prind la prosti. O centura in orice tara normala la cap se face la km distanta de locuite, nu prin localitate.
Postat 01 Septembrie 2024, 11:26 de sanduivanov
KP
In capul tău doar tâmpenii există l.
Postat 01 Septembrie 2024, 10:37 de Sandu2100
A 5-a este ... dar nu a 5-a finalizată.
Beiuș nu-i finalizată. Sânmartin este dar e o tâmpenie de proiect la traversarea peste centura orădeană. Nojorid este o simplă stradă în spatele comunei pe care nu tranzitează decât riveranii și cei care locuiesc în Apateu. Biharia mai are încă vreo doi ani de lucru. Sântandrei e pentru via Toboliu și cam atât. Mai e vreuna care să respecte standardele unei centuri ocolitoare, sau ne vedem în deceniul viitor? Toate sunt necesare ... păcat că sunt făcute la plezneală, cu capul plin al celor care habar n-au nici de cum trebuie să fie, și care dublează costurile fără să aducă nimic din buzunarul propriu în completare, pentru lipsa de profesionalism și responsabilitate.
Postat 31 August 2024, 17:11 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON