URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2013, 17:58

S-a decis: referendum împotriva gazelor de şist la Sânmartin, pe 26 ianuarie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Da sau nu?

Hotărârea de Consiliu Local prin care localnicii din Sânmartin vor fi chemaţi să se pronunţe dacă sunt de acord sau nu cu operaţiunile de extracţie pe raza comunei a fost adoptată joi cu votul tuturor celor 15 aleşi locali, reprezentând PDL, PSD, PNL, PPDD şi PRM.

"Toţi cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că pe data de 26 ianuarie 2014 va avea loc un referendum la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitaţi să răspundă prin DA sau Nu la o singură întrebare: Sunteţi de acord cu activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de şist?", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş.

Potrivit edilului, referendumul local "se va face cu maximum de economii", deoarece toţi cei 15 consilieri locali s-au oferit să facă parte, fără remuneraţie, din birourile celor opt secţii de votare care vor funcţiona în Sânmartin.

"Vor putea vota la acest referendum doar persoanele cu domiciliu stabil în comună", a mai spus Popuş.

Pentru a fi validat, la urne vor trebui să se prezinte 50% plus unu din numărul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind înregistrate 7.800 persoane cu drept de vot.

Localnicii din Sânmartin şi reprezentanţii locali ai tuturor partidelor politice s-au pronunţat de mai multe ori împotriva exploatării gazelor de şist, invocând atât pericolele generale ale tehnlogiilor ce presupun fracturarea hidraulică, cât şi riscul de distrugere a zăcămintelor de apă geotermală care asigură turismul local în Băile Felix şi în Băile 1 Mai.

Concesionate în 2010, aprobate în 2013

Aprobarea acordului de explorare-dezvoltare-exploatare a zăcămintelor petroliere în perimetrul Băile Felix emis de ANRM a fost făcută prin Hotărâre de Guvern pe 14 noiembrie.

Acest perimetru, în suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi, cuprinde teritoriile a două oraşe (Oradea şi Aleşd) şi a 19 comune, fiind concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.

În judeţul Bihor au mai fost aprobate, tot în 2010, concesiuni petroliere pentru perimetrele Tria (firma East West Petroleum) şi Tulca (firma Clara Petroleum), fiecare din aceste perimetre având suprafeţe de aproximativ 1.000 kmp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Refeendum in tot judetul!
Acest demers, Referendumul, ar trebui organizat ii toate comunele din perimetrul EX-3 Baile Felix, pentru ca altfel va fi un pas pe loc, care nu va avea nici un efect. Exploatarea gazelor de sist este la fel de daunatoare si periculoasa si pentru cei care nu se afla in zona Baile Felix. In comuna Sînmartin pericolul se prefigureaza pe mai multe planuri, ceea ce face necesara impiedicarea cu orice pret a tuturor activitatilor legate de o posibila exploatare a gazelor de sist. Nu uitati ca in pericol sunt si locuitorii municipiului Oradea, al caror resursa de apa va fi contraminata ireversibil!
Postat 14 Decembrie 2013, 15:03 de Orădean
Dati putere poporului
Power to the people - afara cu IMPOSTORII de la guvernare.............,din primarii ( Oradea)............DATI PUTERE POPORULUI...........Bravo Sanmartin !
Postat 14 Decembrie 2013, 01:54 de xyz-q
PLECĂM
----------------- LA CLUUUUUJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!! PÂRJOLIM TOT AICI ŞI PLECĂM LA CLUJJJJJJJJJJJJJJ !!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Decembrie 2013, 22:44 de ADINA DUPĂ CHEF
Afectati vor fi toti bihorenii nu doar cei din B.Felix
Dand denumirea de EX-3 Baile Felix guvernul a comis o mare excrocherie deoarece bihorenii se asteapta ca explorarile si exploatarile sa aibe loc doar la Baile Felix. De fapt aprobarea este pentru 1066 km.patrati in care intra inclusiv Oradea si vor lovi ( exista 5 acorduri pt.BH) peste jumatate din suprafata Jud.Bihor. Surpriza mare si neplacuta va fi pentru mai mult de jumatate din locuitorii Bihorului.
Postat 13 Decembrie 2013, 18:31 de Horia
////
Dupa ploaie kepeneag.....acu poti sa tot faci referendum......
Postat 13 Decembrie 2013, 09:37 de soso
INADMISIBIL
ACUM INTELEG SITUATIA DAR DACA LAZA VA DA MANA CU POPUS NU IL MAI SALUT IN VIATA MEA.TOCMAI DE AIA A OBTINUT ATATEA VOTURI PT. FAPTUL CA I-A DECONSPIRAT MANEVRELE LUI POPUS SI S-A SITUAT IN OPOZITIE FATA DE EL. BAFTA IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST SI TOATA LUMEA LA LUPTA.
Postat 12 Decembrie 2013, 22:23 de MIHAI
Felicitari
Am trait s-o vad si pe asta.Laza si Popus de aceasi parte a baricadei. Felicitari dar sper din suflet sa nu se infiripe o poveste de iubire intre ei ca ar fi nociv pt Sinmartin.
Postat 12 Decembrie 2013, 22:05 de localnic
iesitii in stradaa.
pierdere de vremeeeee...referendum. iesiti in strada acum nu dupa ce incep exploatarile.
Postat 12 Decembrie 2013, 21:29 de mihai
Sunt sulutii, daca vrem si suntem uniti
O avocatã vasluianã a învins Guvernul! Alina DARIE | joi, 5 decembrie 2013 | 13:33 | Un comentariu protest antichevron silistea pungesti 5516VICTORIE ÎN INSTANTÃ ÎN CAZUL CHEVRON SENTINTÃ Vasluienii înregistreazã prima victorie, în lupta lor contra celor care au avizat, în judet, explorarea gazelor de sist! Tribunalul Vaslui, pe fond, a dat câstig de cauzã Consiliului Local (CL) al comunei Al. Vlahutã, în procesul cu Prefectura. Aceastã comunã este una din cele 14 care au emis hotãrâri de interzicere, pe teritoriul lor, a explorãrii gazelor neconventionale. Decizia instantei în acest caz a fost cu atât mai surprinzãtoare, cu cât, anterior, în acelasi context, alte 10 comune pierduserã deja procesul cu Prefectura. Mai mult decât atât, în motivarea sa, judecãtoarea Elena Gabriela Aionitoaie a adus argumente extrem de interesante, ce aratã cã Legea Petrolului (mult invocatã de sustinãtorii Chevron) nu prevede absolut nimic în legãturã cu gazele neconventionale (gazele de sist) si argumenteazã juridic si un alt fapt, deosebit de important: în cazul gazelor de sist, Unitãtile Administrativ-Teritoriale (UAT) au tot dreptul sã decidã dacã permit sau nu explorarea pe teritoriul lor, atâta timp cât – atentie! – în legile actuale ale României, gazele de sist nu sunt mentionate ca fiind “de interes national”. În plus, reprezentanta în proces a comunei Al. Vlahutã, avocata Oana Iovu, a avut un punct de vedere care a contat: “nu existã la dosarul cauzei o expertizã care sã ateste cã, într-adevãr, acolo se aflã hidrocarburi de acest gen, ce obligatoriu, cu forta, împotriva administratiei locale, trebuie exploatate”! Chiar dacã este o hotãrâre ce poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile, faptul cã o instantã de judecatã, analizând temeinic întregul context juridic în care se duce disputa, a dat câstig de cauzã celor care refuzã actiunile de explorare si exploatare a gazelor de sist, înseamnã o mare si neasteptatã victorie pentru vasluieni! Precedentul indicat de celelalte 10 comune, date în judecatã de Prefecturã, era ca procesul sã fie pierdut de UAT-uri. Faptul cã o instantã de judecatã a privit cu mai multã atentie atât continutul dosarului, dar mai ales cadrul legal privind explorarea gazelor de sist pe teritoriul României, a fãcut ca solutia finalã sã fie cu totul alta, ca pânã acum. Legea administratiei publice locale (215/2001), Legea Petrolului (238/20054), dar si Constitutia României, unde se regãseste descrierea a tot ceea ce reprezintã interes public national, au fost întoarse pe toate pãrtile si, cu autoritate, instanta a stabilit douã lucruri foarte importante: 1. Consiliul Local Al. Vlahutã a avut competenta administrativ-teritorialã pentru a emite hotãrârea prin care a interzis exploarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, si nu si-a depãsit atributiile prevãzute de legea administratiei publice locale si 2. “interesul public national”, atât de invocat de sustinãtorii actiunilor Chevron, nu rezultã din nicio lege a României, în privinta gazelor de sist. În Legea Petrolului, a arãtat instanta, gazele de sist nu au fost mentionate ca fiind de interes national. În atare conditii, UAT-urile au tot dreptul, mai ales în virtutea responsabilitãtilor fundamentale de protectie a mediului, sã voteze interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. Doar articolul din hotãrârea celor de la Alexandru Vlahutã, în care acestia stabileau si “interzicerea eliberãrii de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire în vederea amplasãrii de constructii, sonde de extractie a gazelor de sist”, a fost anulat de instantã, deoarece Consiliul Local nu are competentã de a emite astfel de avize. În rest, vlahutenii se pot declara – chiar si pentru urmãtoarele 15 zile, timp în care Prefectura poate ataca prin recurs aceastã hotãrâre – victoriosi în fata Legii! Concluzia principalã a instantei : “Ceea ce a fãcut Consiliul Local prin hotãrâre este un act de administrare”! “Desi Prefectura a învederat faptul cã doar Statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanta retine cã aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, încã nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zãcãminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sã fie statul. Ceea ce a fãcut Consiliul Local prin hotãrâre este un act de administrare, iar Consiliul Local prin organele sale de conducere poate dispune de aceste bunuri, atâta timp cât, potrivit legii, apartin de UAT. Ca urmare a celor expuse mai sus, instanta va admite în parte actiunea Prefectului si va anula doar articolul 4, al Hotãrârii CL, al comunei Alexandru Vlahutã, nr. 10/18.02.2013 ca fiind nelegal, retinând cã celelalte articole din hotãrârea atacatã îndeplinesc toate cerintele de legalitate”, a stabilit instanta de judecatã. AVOCAT “Aceastã decizie a instantei este foarte importantã” “Aceastã decizie a instantei este foarte importantã pentru cã generalizeazã principiul autonomiei locale si, mai ales, dezvoltã lacuna legislativã existentã în privina gazelor de sist în România. Prin Legea Petrolului acestea nu sunt reglementate si nici nu au fost legiferate ca de interes national asa cum cere si Constitutia României. În plus, având în vedere lipsa unei experize tehnice de specialitate, întocmitã de reprezentanti ai Guvernului, de specialisti, mai ales în domeniul protectiei mediului, care sã ateste existenta gazelor de sist pe domeniul public apartinând comunei în cauzã, era logicã respingerea actiunii initiatã de prefectul judetului Vaslui si mentinerea hotãrârii CL prin care s-a interzis explorarea, exploatarea, extragerea gazelor de sist prin metode neconventionale. Instanta de judecatã nu se poate pronunta asupra unui lucru incert, improbabil ci a unei situatii existente, actuale si nãscute deja, pânã la initierea actiunii introductive” a declarat avocata Oana Iovu PRIMAR “Avem obligatia sã asigurãm un viitor sigur si un mediu curat pentru copiii nostri” „Mã bucur cã am obtinut în instantã un rezultat pozitiv si cã hotãrârea noastrã de CL privind interzicerea gazelor de sist pe teritoriul comunei a rãmas în picioare. Va trebui, mai întâi, de vãzut dacã Prefectura Vaslui va face recurs. Sper ca precedentul creat de comuna Al. Vlahutã va fi de bun augur si pentru ceilalti colegi de-ai mei primari, fiindcã am veni în asentimentul populatiei care ne-a mandatat prin vot si care se opune exploatãrii si explorãrii gazelor de sist. Eu personal mã bucur si spun acest lucru fãrã sã mã gândesc la mine. Noi mai avem putin de trãit, însã avem obligatia sã asigurãm un viitor sigur si un mediu curat pentru copiii nostri”, a declarat Dãnut Cojocaru primarul comunei Al. Vlahutã
Postat 12 Decembrie 2013, 20:27 de Gogu
No sist !!!
Pentru a impiedica o asa mare prostie sunt sigur ca vor veni la vot chiar si cei mai aprigi dusmani ai primarului . Intr-o asemenea situatie ori ce om ar fi chiar prost de-a binelea daca nu ar da dovada de civism !!! Exista un proverb: " Cei care au fost odata prieteni, vor ramane tot prieteni chiar daca poate pe parcursul vietii au fost dusmani odata " !!! " Nu cere iertare decat atunci cand tu poti ierta la randul tau " !!!
Postat 12 Decembrie 2013, 20:09 de Grigore
Sa plece sistu' cu Crisu' ...
.
Postat 12 Decembrie 2013, 18:40 de Fuel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON