URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2021, 10:30

S-a decis: hotelul din Cetatea Oradea va fi pus gratuit la dispoziţia şcolii de ospitalitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotelul din Cetate va fi pus la dispoziţia şcolii de ospitalitate a Oradiei (OHMA), deschisă sub licenţa École Hôtelière de Lausanne, cu titlu gratuit, pentru ca elevii acesteia, de la cameriste la manageri, să poată face acolo practică.

După modelul Lausanne...

Consiliul Local a hotărât joi să dea în folosinţă gratuită corpurile C, D şi parţial E ca spaţiu pentru practică. "Acest hotel va funcţiona după modelul unuia din Lausanne. (...) Mă bucur că această şcoală şi-a deschis un punct de lucru în Oradea", a declarat primarul Florin Birta.

Hotelul va fi întreţinut de elevii şcolii, care vor învăţa tainele mai multor meserii, de la cea de recepţioner la cameristă şi chiar manager de unitate hotelieră.

"Să îl scoatem la licitaţie"

Hotelul a fost atribuit în anul 2016, pentru o scurtă perioadă, unei firme private în schimbul unei chirii de 6.000 lei plus TVA, fapt pentru care municipalitatea a şi fost sancţionată pentru încălcarea contractului de finanţare europeană în baza căruia a fost reabilitat monumentul.

Cum perioada în care era interzis ca hotelul să realizeze venituri a expirat, o parte dintre aleşii orădenilor s-ar fi aşteptat ca acesta să fie atribuit acum unui operator privat. Consilierul local PSD Emilian Pavel s-a declarat împotriva atribuirii spaţiului cu titlu gratuit pentru a fi folosit ca un hotel-şcoală.

"În Oradea şi Băile Felix avem hoteluri de la 2 la 5 stele, pensiuni, restaurante unde aceşti tineri ar putea să înveţe cum se pun în practică. Sunt convins că şi operatorii din turism ar fi fericiţi să îi aibă în practică", a spus liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel, opinând că "ar fi logic să îl scoatem la licitaţie pentru o companie cu experienţă în domeniu iar tinerii care învaţă în şcoala de turism să facă practică".

"Nu va fi un business"

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că instituţia de învăţământ este necesară în Oradea şi, astfel, poate pregăti personal important pentru industria hotelieră. "Noi dorim ca aici să instruim studenţii să devină şi manageri de hotel, nu doar camerişti, femei de serviciu sau recepţioneri", a spus primarul.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că hotelul-şcoală nu va ajunge în situaţia de a realiza profit. "Nu va fi un business în sine. Conform contractului care va fi încheiat cu fundaţia, aceasta se va obliga să investească 50% din venituri în dotări şi amenajări, iar diferenţa va merge pe utilităţi", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Spaţiu de cazare de 3 stele, hotelul din Cetatea Oradea numără 17 camere de peste 20 metri pătraţi dispuse pe două niveluri, 15 fiind camere duble şi două apartamente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine
E o idee foarte bun
Postat 02 Mai 2021, 11:26 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON