URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2021, 22:37

S-a decis: "Coaliţia merge mai departe" şi va numi un nou ministru al Sănătăţii. Ar putea fi orădeanca Ioana Mihăilă 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat marţi seară un document în completarea acordului coaliţiei de guvernare, în urma crizei politice izbucnite după demiterea de către premierul Florin Cîţu (PNL) a ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu (USR-PLUS).

Colegiali

Actul începe cu formula "Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității". De asemenea, în actul adiţional se subliniază că premierul Florin Cîţu se va sfătui cu liderii coaliţiei înainte de a demite un ministru, însă nu sunt prevăzute sancţiuni concrete dacă nu o va face. 

"Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare
a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție. Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial", se precizează în document.

Pe de altă parte - după ce demiterea ministrului Vlad Voiculescu a stârnit certuri şi schimburi de replici dure între diverşi reprezentanţi ai Guvernului, premierul Florin Cîţu fiind numit chiar "zombie politic" de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă - noul acord subliniază că de acum înainte membrii Guvernului se vor sprijini, şi nu critica: "Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate". 

Citeşte aici acordul adiţional între PNL, USR-PLUS şi UDMR!

"Mergem mai departe"

Liderii partidelor PNL, USR, PLUS şi UDMR, alături de premierul României, Florin Cîţu, au susţinut marţi seara scurte declaraţii de presă, fără a intra în amănunte legate de conţinutul actului adiţional. În schimb, aceştia au subliniat pe rând că programul de guvernare va fi respectat, cu accent pe campania de vaccinare şi depăşirea pandemiei. 

"Cei care au pariat că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii. Există un dialog bazat pe respect reciproc, solidaritate. Suntem preocupaţi de o guvernare care să ducă la o îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor români", a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a arătat că reprezentanţii "coaliţiei au depăşit azi o situaţie delicată". "După cele două zile deloc simple şi discuţii care au avut şi momente delicate, avem o completare a acordului de coaliţie. Avem încredere că vom putea să scoatem românia din pandemie şi să intrăm în acea direcţie de dezvoltare a societăţii. Am agreat câteva principii importante legate de funcţionarea Guvernului, a coaliţiei şi legate de câteva priorităţi în perioada următoare", a spus Barna, adăugând că vaccinarea împotriva Covid rămâne prioritatea Guvernului. 

A făcut câteva declaraţii şi Dragoş Tudorache, preşedintele executiv PLUS. Acesta a spus că "vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătăţii, pe care o veţi afla mâine dimineaţă". 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că "această coaliţie nu are alternativă şi mă bucur că am reuşit să ajungem la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării". 

"În acest act adiţional nu există lucruri extraordinare, extravagante, sunt lucruri care vor asigura decizii coerente în coaliţie, în Guvern şi în Parlament, şi câteva puncte accentuate în programul de Guvernare", a arătat liderul UDMR, Kelemen Hunor. 

În fine, Florin Cîţu a spus: "Coaliţia merge mai departe. Astăzi am făcut un pas important pentru o coerenţă a deciziilor politice în coaliţie. Sunt bucuros că ne asumăm în coaliţie ca obiectiv principal campania de vaccinare". 

Un ministru din Oradea?

Florin Cîţu a adăugat că "de mâine vom avea un ministru al Sănătăţii, care va avea un portofoliu dificil, dar va avea susţinerea mea şi a cabinetului pe care îl conduc".

Cele mai noi informaţii, relatate, citând surse, marţi seara de Digi24, arată că propunerea USR-PLUS (căci acestei alianţe i-a fost repartizat la negocierile iniţiale ministerul Sănătăţii) pentru funcţia de ministru va fi doctoriţa orădeană Ioana Mihăilă, susţinută puternic de PLUS. Medic endocrinolog, Ioana Mihăilă este în prezent secretar de stat în ministerul Sănătăţii, primind funcţia de la Vlad Voiculescu.

În schimb, G4Media.ro arată că totuşi ar putea fi nominalizat, în continuare, şi medicul Adrian Wiener.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Orădeanca ar putea fi doar pe hârtie.
Secretarii de stat, consilierii și directorii din minister vor fi tot din tribul lui Nic, care va conduce "reforma sănătății" tot din Elveția, din clădirea Genevei unde își au birourile europene aproape toți producătorii importanți ai BigPharma. Puțini știu că Nic Voiculescu, unchiul fostul ministru aerian, a început afacerile în domeniu în 1991, pe banii dintr-un cont elvețian aparținând Statului Român și a cărui titular formal a fost taică-su, generalul de securitate subordonat generalului Marin Ceaușescu, șeful banilor din afara României. Doar nu vă imaginați că fratele lui Nicolae Ceaușescu s-a împușcat la Viena, în incinta ambasadei, pentru că îl apucase brusc deprimarea. Așa că, banii "lui Ceaușescu" nu au dispărut. Doar s-au transformat în tot felul de afaceri. Unele neprofitabile iar altele de succes și astăzi. Eu zic, ca Bihoreanul să facă legătura de cauzalitate ș să se intereseze cine e tatăl, mătușa și niște cumnații de-ai lui Ioana Mihăilă. Cine sunt donatorii ei, mai ales. Poate că va fi în stare și Bihorel să facă astfel o anchetă jurnalistică serioasă, cu trimiteri și încrengături politico-economice securiste întinse pe cel puțin 30 de ani.
Postat 21 Aprilie 2021, 08:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON