URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2018, 16:26

S-a decis: Care sunt cele 10 proiecte ale comunităţii care vor fi finanţate din bugetul Primăriei, cu 1,3 milioane euro

Primăria Oradea a încheiat procedura de bugetare participativă pentru anul 2018, fiind stabilite, aşa după cum a fost anunţat, 10 proiecte câştigătoare, în urma voturilor acordate de orădeni online şi direct în urnă în cadrul unor întâlniri anume organizate.

Pentru selecţia finală a celor 10 proiecte, 50% a reprezentat ponderea votului online, iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice.

Proiectul cu cele mai multe voturi a fost "Investind în educaţie investim în viitorul copiilor noştri", care urmăreşte dotarea sălilor de clasă din Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" cu tehnică inovativă în domeniul învăţământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncţionale, sistem audio. Proiectul a primit 1450 de voturi online şi 2276 la întâlnirile cu cetăţenii.

Pe locul al doilea s-a clasat "Parcul etnografic Onisifor Ghibu", cu 2310 voturi online şi 444 voturi în urnă. În cadrul proiectului la Liceul Onisifor Ghibu vor fi instalate două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare.

Lista proiectelor câştigătoare: 1. Investind în educaţie - investim în viitorul copiilor noştri - proiect pilot; 2. Parcul etnografic "Onisifor Ghibu"; 3. Sală multifuncţională Liceul Lucian Blaga Oradea; 4. Modernizare Piaţa Tineretului din Velenţa (Templom tér); 5. Reabilitarea casei de cultură din Podgoria; 6. Modernizare Ştrand Ioşia Nord; 7. Amenajare pistă de alergare din tartan în Parcul Salca; 8. Spaţiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică; 9. Extinderea accesului pe Malul Crişului: Silvaş – Făcliei; 10. Amenajare parc destinat (şi) copiilor cu dizabilităţi – Ioşia.

Cele 10 proiecte care au obţinut cel mai mare punctaj în urma voturilor urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei pentru anul în curs. Valoarea estimată a acestor proiecte este de 1.311.000 euro.

Potrivit informării Primăriei, în cadrul etapei de vot online, peste 5.000 de persoane au votat cele 42 de proiecte aprobate în cadrul bugetării participative, această etapă finalizându-se cu 14.610 voturi.

La cele zece întâlniri publice care au urmat etapei de vot online au participat 3.456 de cetăţeni, care şi-au exprimat 7.383 de voturi.

"Având în vedere interesul sporit din partea cetăţenilor şi prezenţa numeroasă la votul din cartiere, întâlnirile anunţate la primii zece angajatori din oraş nu vor mai avea loc", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON