URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2024, 19:15

S-a aprobat noua listă a alimentelor cu prețuri plafonate. Ce cuprinde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a aprobat miercuri prelungirea cu 60 de zile a perioadei în care adaosurile comerciale pe care magazinele le aplică vor fi plafonate în cazul mai multor alimente și tipuri de alimente. Lista acestora s-a modificat.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%.

„Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pe 2 luni, împreună cu marile lanțuri de magazine, cărora le mulțumesc încă o dată pentru disponibilitate și pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluții și mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel, să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor", a afirmat prim-ministrul, citat de rfi.ro. 

Modificând lista produselor cu prețuri plafonate, guvernanții au decis să scoată orezul, cozonacul, bulionul, margarina, drojdia și carnea tocată. Au fost adăugate, în schimb, untul și magiunul, în anumite cantități. 

„ Lista alimentelor pentru următoarele 60 de zile a fost modificată, în sensul în care au fost eliminate șase produse - orezul, cozonacul, bulionul, margarina, drojdia și carnea tocată, dar au fost adăugate untul și magiunul în cantități 250 de grame, respectiv 350 de grame. Guvernul împreună cu lanțul de retaileri și marii procesatori caută un mecanism funcțional pentru a monitoriza și gestiona prețul la produsele de bază în România”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Lista actualizată a produselor agricole și alimentare care vor avea adaos plafonat, conform deciziei Guvernului:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)
10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)
11. Legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)
12. Fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON