URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2021, 21:00

Ruşinos: Trei galerii de mină din Bihor, pline cu gunoaie. Primăria Bulz, amendată de comisarii de mediu (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre zonele cu potenţial turistic din Bihor, comuna Bulz, pare că este cucerită de gunoaie. Trei galerii de mină din comună au fost umplute cu gunoaie de toate felurile, de la doze de bere la cutii de medicamente sau piese de mobilier.

„Diaspora Europeană” în teren

Mai mulţi clujeni, membri ai grupului civic „Diaspora Europeană”, au fost în zonă în ultima săptămână şi au transmis pe pagina lor de Facebook filmuleţe cu gunoaiele întâlnite în Bulz. „Diasporenii” au descins în zonă că nişte trupe anti-tero, echipaţi cu veste negre personalizate, şi au susţinut că au fost chemaţi în comuna bihoreană de localnici, care le-au reclamat atât gropile de gunoi clandestine, cât şi furturi de lemne din pădurile comunei.

În mai multe înregistrări postate pe reţeaua de socializare, fiecare intens distribuită şi comentată, se vede cum intrarea într-una din galeriile de mine, aflată pe malurile pârâului Izvor din comună, este complet obturată de gunoaie. Mai mult, reclamanţii au povestit „live” că, după ce au plecat de la locul dezastrului, persoane neidentificate, dar despre care sunt convinşi că sunt angajaţi ai Primăriei Bulz, au dat foc la gunoaie şi le-au acoperit cu pământ şi balastru, ca să nu se mai vadă.

După mai multe încercări de a vorbi cu primarul Augustin Sărăcuţ (PSD), care n-a fost de găsit la Primărie, reclamanţii au reuşit, totuşi, să dea de el și de viceprimarul comunei, care le-au spus că nu înţeleg cum au ajuns gunoaiele acolo, dat fiind că Bulzul are un operator de salubritate (firma Salubri Aleşd).

Vezi mai jos unul dintre filmuleţele publicate:

Gunoaie de 1,5 metri înălţime

Sesizaţi de „diasporeni”, în zonă au mers marţi şi comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care au confirmat dezastrul. „Intrarea într-una dintre galerii avea cam 2 metri înălţime, acum a mai rămas liber cam jumătate de metru”, a declarat BIHOREANULUI comisarul şef, Sever Şerbănescu.

Primăria Bulz a primit dispoziţie să cureţe cele trei zone, în cel mult două săptămâni. În plus, va primi şi o amendă, de 15.000 de lei, pentru proasta gestionare a serviciului de salubritate.

De asemenea, comisarii de mediu vor amenda şi firma angajată de Primărie să exploateze lemnul din pădurea comunală, pentru că a abandonat material lemnos în cursul unui râu din comună, lucru nepermis, fiindcă îngreunează viaţa acvatică. Şi această problemă a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor de „diasporeni”, care au cerut explicaţii edililor comunei, dar fără succes. Primarul Sărăcuţ le-a recunoscut că nici măcar nu s-a dus în pădure, ca să vadă cum lucrează firma plătită din bani publici.

Acuzaţii şi de furt de lemne

Tot bazându-se pe reclamaţiile localnicilor, „Diaspora Europeană” acuză şi faptul că în pădurea comunei Bulz s-ar fi tăiat lemne nemarcate sau în afara autorizaţiilor de exploatare.

Totodată, ei condamnă diferite „nepotisme” între angajaţii Primăriei Bulz, ai ocolului silvic din zonă şi ai firmei de exploatare, ceea ce creează cadrul pentru ca hoţii de lemne să nu fie deranjaţi.

Sursele BIHOREANULUI susţin că aceste acuzaţii vor fi acum verificate de Garda Forestieră Oradea.

Toate înregistrările şi fotografiile făcute de echipa "Diaspora Europeană" sunt disponibile aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
unu
Ala nu avea autorizatie , si aia fara autorizatie colecteaza si capace de canal
Postat 12 Mai 2021, 22:48 de Sandu2100
bine ca astea nu le sesizeaza si gaseste garda de mediu
numai fiarele adunate de nenea nicu in duba in spate, il opreste pe strada si intreaba de unde de are si il mai si amendeaza daca se duce la fier vechi. Aici trebuie scandal pe social media si invitatii speciale ca sa se miste Garda de mediu.
Postat 12 Mai 2021, 19:41 de unu
Vrea Romanul sa traiasca precum Neamtul ::::)))))
Felicitari Clujenilor si Garda de Mediu, 30 de ani oamenii au fost obisnuiti sa arunce oe unde vor, tot ei se plang ca nu traiesc, ca in Germania, cu asemenea spete faci treaba doar la Ocna .
Postat 11 Mai 2021, 22:40 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON